1p
Jövő szerdán dönthetnek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei a Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről.

Ezt Jean-Claude Juncker, a pénzügyminiszteri csoport (Eurogroup) elnöke jelentette be csütörtök éjjel, a Eurogroup brüsszeli találkozóját követően.

Olli Rehn európai bizottsági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a luxemburgi miniszterelnök értésre adta azt is, hogy egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz. Szerinte ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

A 130 milliárd eurósra tervezett újabb támogatási csomag elindításának feltétele az is, hogy a miniszteri csoport számára is elfogadható, végleges megállapodás szülessen Görögország és magánhitelezői között az államadósság átütemezéséről. Erről az elmúlt napokban kedvező jelzések érkeztek, de a tárgyalások még nem értek teljesen célt.

110 milliárd euró nem volt elég

A nemzetközi pénzügyi válság első euróövezeti áldozatául eső Görögországot közel két évvel ezelőtt a fizetésképtelenségtől mentette meg a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag. Később ez kevésnek bizonyult, ezért tavaly ősszel az uniós vezetők újabb támogatási program indításáról döntöttek, valamint elérték, hogy a magánhitelezők részben elengedjék Athén adósságát. E két utóbbi program jóváhagyása azonban mindeddig váratott magára, mert Görögországban nem sikerült dűlőre jutni az szükséges reformokról.

Juncker most megismételte, hogy a második csomagra még mindig érvényesek az októberi uniós csúcstalálkozón elhatározott előfeltételek, beleértve a görög adósság folyamatos csökkentését az évtized végéig.

Brüsszel ezúttal nem éri be ígéretekkel

Jelezte, hogy most felhatalmazták az Európai Bizottságot: tegyen javaslatot a görög program végrehajtásának szigorúbb nyomon követésére.

Azt azonban Juncker ismét kizárta, hogy Görögországot egyfajta nemzetközi gyámkodás alá helyezzék.
A luxemburgi miniszterelnökhöz csatlakozva Rehn biztos is fontosnak tartotta, hogy Görögország hathatós politikai garanciákat nyújtson arra vonatkozóan: a második csomaghoz kötődő programot az eddigieknél hatékonyabban és szigorúbban hajtja végre.

Athénban csütörtök délután jelentették be, hogy a görög pártoknak sikerült megállapodniuk az újabb megszorító csomag részleteiről. A közlés szerint minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, így a megszületett megállapodás rendezi a legfogósabb kérdés, a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG