4p
A vasárnapi népszavazás várható bukása után Renzi miniszterelnök ígérete szerint távozhat a posztjáról és előrehozott választások jöhetnek. Az új megméretésen jó győzelmi eséllyel indulna az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom. Ez pedig a Brexit után egy újabb megrendítő ütés lenne az EU számára.
Matteo Renzi olasz kormányfő MTI/EPA/Olivier Hoslet

Már csak párat kell aludni és vasárnap Olaszországra figyel majd a világ, ahol az alkotmányjogi népszavazás sikeressége vagy bukása a Renzi-kormány további sorsát is eldönti majd.

A népszavazás felhatalmazást adna a felsőház létszámának és hatalmának radikális megkurtítására. Eddig a két, egyenlő hatalmú parlamenti kamara ízekre szedte Renzi törvényjavaslatait és ebből a miniszterelnöknek elege van. Ha azonban nem sikerül átvinnie az akaratát, akkor Renzi ígérete szerint távozhat a posztjáról és előrehozott választások jöhetnek.

A kormányt küldenék el melegebb égtájra

Matteo Renzi közel három éve alakította meg kormányát Rómában. A 42 éves kormányfő beindította 1948 óta a legkomolyabb alkotmányreformot, megkurtította a felsőház jogosítványait, átalakította a választási rendszert, rugalmasabbá tette a munkaerőpiacot és oktatási reformba („Buona Scuola”) is belevágott. Itáliában a kihívások nem kicsinyek, hiszen az államadósság aránya a GDP-hez képest 133 százalékon áll, amely az EU-ban csupán Görögországban magasabb. A GDP 8 százalékkal, az ipari termelés pedig 25 százalékkal alacsonyabb szinten áll, mint a 2008-as krízist megelőzően.

Káncz Csaba

A népszavazást megelőző három hétben már nem engedélyezett a közvélemény-kutatás. A Corriere della Sera című lap közvélemény-kutatása szerint a népszavazáson – amelynek érvényessége nem függ a részvételi aránytól – a résztvevők 55 százaléka nemmel voksolna.

A szavazni akaró olaszok 45 százaléka igent mondana, de a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy nem járul az urnákhoz. A La Repubblica adatai szerint a nemek tábora 41 százakon áll az igenek 34 százalékával szemben, miközben az olaszok 25 százaléka bizonytalan.

A La Stampa a nemek nyolc százalékpontos előnyéről írt. A népszavazáson a déli országrész hozhatja el a vereséget a kormánynak, itt 11 százalékponttal nagyobb az elutasítók aránya a támogatókénál. Sokan egyszerűen a kormány elleni voksolásként értelmezik december 4-ét, a voksolás tartalmától függetlenül.

Olasz bankválság, előrehozott választás

Az olasz munkaadókat tömörítő Confindustria recesszióval számol, ha a referendumon a „nem” szavazatok kerülnek többségbe. A milánói tőzsde indexe hetek óta esik, az olasz bankkötvények rizikó prémiuma 20 százalékkal emelkedett az elmúlt fél évben. A Financial Times friss beszámolója szerint akár nyolc olasz bank működése is veszélybe kerülhet, ha bukik a referendum.

Ha Renzi korábbi bejelentése szerint lemond, az új kormánnyal és pénzügyminiszterrel kapcsolatban fennálló bizonytalanságok az olasz bankrendszer sérülékenységét is növelhetik, ez pedig az egész eurózóna bankrendszerére kihathat. Az olaszoknak jelenleg nyolc bankjuk recseg-ropog: a Monte dei Paschi di Siena, a Popolare di Vicenza, a Veneto Banca, a Carige, és a kisebb bankok közül a Banca Etruria, a CariChieti, a Banca delle Marche és a CariFerrara is érintett.

A népszavazás lehetséges bukása az utóbbi időszakban rettegéssel tölti el az EU integráció támogatóit és az olasz valamint az európai üzleti eliteket. Attól tartanak, hogy az EU negyedik legnagyobb gazdasága egy hosszú recesszióba és politikai instabilitás korszakába csúszhat.

A referendum bukása esetén várhatóan minden politikai párt idő előtti választásokat sürgetné majd, márpedig a jelenlegi választási törvénnyel egyetlen párt sem tudott egyedül kormányt alakítani a 2013-as megméretés után. Egy új megméretésen jó győzelmi eséllyel indulna az eurószkeptikus és rendszerellenes Beppe Grillo vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S). Ez pedig a Brexit után egy újabb lépés lenne az EU működésképtelenné válása felé.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG