Hirdetés

Súlyos figyelmeztetés Orbánnak – tüntetések robbantak ki

Káncz Csaba, 2019. szeptember 26., 09:41

Az egyiptomi tüntetések olyan politikai jelenségek miatt robbantak ki, amelyek hazánkat is átszövik. Amikor Németországot követve hazánkban is beüt a recesszió, a társadalmi békét itthon is pillanatok alatt kikezdhetik a pénzszóró projektek és a közembereket sértő korrupciós folyamatok. Káncz Csaba jegyzete.

Egy Barcelonába menekült ellenzéki, Mohamed Ali videóüzenetei komoly tiltakozáshullámot gerjesztettek hazájában, Egyiptomban: ezeken a felvételeken az egykori építési vállalkozó korrupcióval vádolja Abdel-Fattah esz-Szíszi elnököt és a hadsereget. Bár az országban tiltják az engedély nélküli tüntetéseket, múlt hét péntektől kezdve naponta több százan vonulnak utcára Kairóban és a nagyobb városokban az elnök távozását követelve. A tiltakozások miatt tegnapra közel 1100 embert vettek őrizetbe.

Pénzszórás és szegénység

Ali évekig dolgozott alvállakozóként a hadseregnek és mivel állítólag nem fizettek neki, most borított esz-Szíszi elnök kairói luxusingatlanjairól. Ali a videóiban beszámol az elnök új elnöki rezidenciájáról Alexandriában és új nyári palotájáról Alamein városában, amelyeket az elnök hedonista felesége fényűző módon rendeztetett be.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az egyiptomi kisembert nemcsak ezek a beruházások háborítják föl, hanem a milliárdok elfecsérlése a Szuezi Csatorna meghosszabbítására és egy új közigazgatási főváros felépítésére.

Hirdetés

Márpedig egy áprilisi világbanki jelentés szerint „az egyiptomi lakosság mintegy 60 százaléka vagy szegénységben él, vagy kitett annak.” Egyiptom 2016 novemberében kötött az IMF-el egy 12 milliárd dolláros kölcsön-programot, amely a mai napig negatívan érinti az alacsonyabb néprétegeket, részben az egyiptomi font folyamatos értékvesztése miatt.

Ahogyan hazánkban a legnagyobb építkezéseket a miniszterelnökhöz köthető vállalkozások végzik el, úgy Egyiptomban a hadsereget nem lehet a nagy projektekből kihagyni – amely akárcsak Pakisztánban és Iránban ’állam az államban’. Idén áprilisban egy alkotmánymódosítás ráadásul további jogköröket adott az elnök kezébe - például bírók és ügyészek kinevezését - és növelte a hadsereg már amúgy is jelentékeny szerepét.

Figyelmeztetés hazánk számára is

Az egyiptomi fejlemények figyelmeztető jelként kell, hogy szolgáljanak a magyar miniszterelnök számára is, akinek strómanja mára az ország leggazdagabb embere lett, veje pedig kastélyok sorát vásárolja fel az országban. Ha mindez nem lenne elég, az országot elárasztják a százmilliárdokba kerülő labdarúgó-, kézilabda- és birkózó stadionok építkezései. Ezek fenntartása és üzemeltetése azonban időzített bombának bizonyulhatnak az önkormányzati pénzügyek számára. Ezt látjuk már Szombathelyen, ahol politikai felfordulást okozott a 16 milliárdos stadion káoszba süllyedt költségvetése.

Napjainkban Németország gyorsan süllyed a recesszióba, miközben az európai autóeladások már mélyrepülésben vannak. Márpedig hazánk számára Németország a legnagyobb kereskedelmi partner, a járműipar pedig 10 százalék fölötti részesedéssel bír a hazai GDP-ben. Amikor Németországot követve hazánkban is beüt a recesszió, a társadalmi békét itthon is pillanatok alatt kikezdhetik a fennt felsorolt projektek és a közembereket sértő korrupciós folyamatok.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?