3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrjárőr a Bayerischer Hof szálloda előtt Münchenben. Itt rendezik meg az 55. biztonságpolitikai konferenciát, ahol politikusok, szakértők, vendégek a világ minden tájáról a globális biztonságpolitikai ügyeket vitatják majd meg. Fotó: EPA / Ronald Wittek

Ma kezdődik az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 500 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a NATO főtitkára, az amerikai alelnök, az egyiptomi-, a román-, és az ukrán elnök. Az orosz külügyminiszter is jelen lesz, ahogyan a brit-, a francia-, a kanadai- és a török védelmi miniszter. Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a globális fórumon.

Ki szedi össze a darabokat?

Hazánkat ezen a területen nem jegyzik a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan kinőttek egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai fórumok. A magyar miniszterelnök keleti nyitását követően még a Magyar Atlanti Tanács is kómába merült – valóban, ki is merészelné aktivizálni magát ebben a szervezetben, amikor még a Külügyből is kiseprűztek minden atlantistát 2014 után?

A müncheni konferencia éves jelentése szerint a világban esik darabjaira a nemzetközi rend, de nem világos, hogy azt ki tudja majd összerakni újra darabjaiból? Globális válságban vagyunk és az USA csak olajat önt a tűzre - emeli ki az anyag. „Egy új nagyhatalmi vetélkedés bontakozik ki a szemünk láttára az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között, amelyet egyfajta vezetési vákuum kísér”.

Földünk első számú veszélyforrása

A jelentés szerint a globális instabilitás legalább egy forrása teljesen világos. Trump elnök ugyanis semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartására, a tweetjeivel gyakran és nyíltan megkérdőjelez olyan intézményeket, mint a NATO és az Egyesült Nemzetek Szervezete. Sőt ennél rosszabb a helyzet: a jelentés összeállítói szerint Trump vezetése alatt az Egyesült Államok vissza is akar húzódni a „szabad világ” vezetői szerepéből.

Káncz Csaba

Eközben az amerikai elnök irritáló lelkesedést mutat a világ összes autokrata vezetőjének irányába Brazíliától a Fülöp-szigetekig, azt sugallva, hogy kormányzata egy „poszt-emberjogi világban” él. Az anyag szerint az EU nincs felkészülve a nagyhatalmi vetélkedés új korszakára. Nem látszik, az sem, hogy miként tudna az EU felnőni a feladathoz a globális biztonságpolitikában.

Az idei konferencián első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása. Az idei fórum körbe akarja járni, hogy ennek milyen hatása lesz a tömeges migrációra, fel lehet-e állítani új nemzetközi jogrendet ebben a témában, illetve ki fogja tudni kezelni a klímaváltozás okozta konfliktusokat?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG