3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrjárőr a Bayerischer Hof szálloda előtt Münchenben. Itt rendezik meg az 55. biztonságpolitikai konferenciát, ahol politikusok, szakértők, vendégek a világ minden tájáról a globális biztonságpolitikai ügyeket vitatják majd meg. Fotó: EPA / Ronald Wittek

Ma kezdődik az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 500 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a NATO főtitkára, az amerikai alelnök, az egyiptomi-, a román-, és az ukrán elnök. Az orosz külügyminiszter is jelen lesz, ahogyan a brit-, a francia-, a kanadai- és a török védelmi miniszter. Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a globális fórumon.

Ki szedi össze a darabokat?

Hazánkat ezen a területen nem jegyzik a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan kinőttek egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai fórumok. A magyar miniszterelnök keleti nyitását követően még a Magyar Atlanti Tanács is kómába merült – valóban, ki is merészelné aktivizálni magát ebben a szervezetben, amikor még a Külügyből is kiseprűztek minden atlantistát 2014 után?

A müncheni konferencia éves jelentése szerint a világban esik darabjaira a nemzetközi rend, de nem világos, hogy azt ki tudja majd összerakni újra darabjaiból? Globális válságban vagyunk és az USA csak olajat önt a tűzre - emeli ki az anyag. „Egy új nagyhatalmi vetélkedés bontakozik ki a szemünk láttára az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között, amelyet egyfajta vezetési vákuum kísér”.

Földünk első számú veszélyforrása

A jelentés szerint a globális instabilitás legalább egy forrása teljesen világos. Trump elnök ugyanis semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartására, a tweetjeivel gyakran és nyíltan megkérdőjelez olyan intézményeket, mint a NATO és az Egyesült Nemzetek Szervezete. Sőt ennél rosszabb a helyzet: a jelentés összeállítói szerint Trump vezetése alatt az Egyesült Államok vissza is akar húzódni a „szabad világ” vezetői szerepéből.

Káncz Csaba

Eközben az amerikai elnök irritáló lelkesedést mutat a világ összes autokrata vezetőjének irányába Brazíliától a Fülöp-szigetekig, azt sugallva, hogy kormányzata egy „poszt-emberjogi világban” él. Az anyag szerint az EU nincs felkészülve a nagyhatalmi vetélkedés új korszakára. Nem látszik, az sem, hogy miként tudna az EU felnőni a feladathoz a globális biztonságpolitikában.

Az idei konferencián első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása. Az idei fórum körbe akarja járni, hogy ennek milyen hatása lesz a tömeges migrációra, fel lehet-e állítani új nemzetközi jogrendet ebben a témában, illetve ki fogja tudni kezelni a klímaváltozás okozta konfliktusokat?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG