<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Biztonságpolitika
Makro / Külgazdaság Amerika már inkább Kínára figyel, mint Európára
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 09:42
Meghatározták az új biztonsági stratégiát.
Makro / Külgazdaság Elképesztő biztonsági intézkedések a katari foci vb-n
Káncz Csaba | 2022. november 21. 19:20
Katar a partnerországok erőteljes biztonsági képességeire és képzésére támaszkodik, hogy segítsen megbirkózni egy ilyen nagyszabású nemzetközi esemény megrendezésével járó kihívásokkal és potenciális kockázatokkal. Azon is munkálkodott, hogy ezt a biztonsági tudást kihasználja nemzetbiztonsági stratégiájának előmozdítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Megrendült európai biztonság – merre tovább?
Káncz Csaba | 2022. október 9. 11:26
Európa biztonsági architektúrája megbomlott és egy lehetséges új fórum alakult meg a probléma megoldására. Most az EU formája változik és szabályozó hatalomból stratégiai szereplővé kell válnia. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Forradalom az európai biztonságpolitikában: Putyin miatt borul a semlegesség?
Káncz Csaba | 2022. június 20. 17:57
Putyin agressziója éles vitát váltott ki a követendő biztonságpolitikai kurzusról kontinensünk számos, többségében semleges államában. Ma Ausztria, Írország, Málta és Dánia lépéseit vizsgáljuk meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin elhozta a német biztonságpolitika forradalmát
Káncz Csaba | 2022. március 24. 16:08
Az új német nemzetbiztonsági stratégia a honvédelmet és a német érdekek „egész világra kiterjedő” elkötelezettségét egyaránt magában foglalja, és elsősorban két ellenfélre – Oroszországra és Kínára – összpontosít. Putyin az inváziójával elérte, hogy a Willy Brandt kancellár által 1970-től megvalósított német „Keleti politika” a szemétdombra került. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin fejfájása – az örök jég olvadása időzített bombának bizonyul
Káncz Csaba | 2021. június 24. 18:34
Az olvadó örök jég nem a Kánaánt hozza el, hanem biztonságpolitikai következményekkel jár – vagy közvetlenül, vagy, mint „veszély sokszorozó”. 2050-ig az orosz arktikus térségben működő kőolaj- és földgáz kitermelő telepek 45 százaléka súlyosan megsérülhet, befolyásolva az európai szállításokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szétmálló nyugati értékrend – ma kezdődik a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia
Káncz Csaba | 2020. február 14. 10:16
A Nyugat egyre bizonytalanabb saját értékeiben és stratégiai orientációjában. Hazánkat a biztonságpolitika területén nem jegyzik még a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan nőttek ki komoly befolyású biztonságpolitikai agytrösztök. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ettől retteg az amerikai katonaság – feszültség a Níluson
Káncz Csaba | 2019. október 28. 09:03
Az amerikai katonai akadémia a közelmúltban tette közzé jelentését, amely a klímaváltozás veszélyeit vizsgálja a katonai műveletekre és az ivóvizet nevezi meg az egyik legszűkebb keresztmetszetnek. Az utóbbi hetekben a globális Dél két nagy folyamán is nőtt a politikai feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szakadék tátong a washingtoni elit és az amerikai polgárok világlátása között
Káncz Csaba | 2019. szeptember 11. 13:22
A 2017-es Nemzetbiztonsági Stratégia óta újra a nagyhatalmi versengés lett Washington első számú biztonságpolitikai prioritása, de ez nem találkozik a közvélemény értékítéletével. Miközben az amerikai külpolitikai elit 95 százaléka válaszcsapást követelne egy NATO-tagállam elleni orosz támadásnál, az amerikai polgároknak csak 54 százaléka tenné ugyanezt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra
Káncz Csaba | 2019. augusztus 9. 09:15
Ázsiában a történelmi sérelmek és a lezáratlan határviták sorra lobbannak föl a térség országai között. Washington katonai felsőbbrendűségére és diplomáciájának kiszámíthatóságára a térségben már senki sem venne mérget, miközben Peking egyre kevésbé fogadja el a másodhegedűs szerepét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban aggódik Brüsszel az új orosz rakéták miatt
Privátbankár.hu | 2019. július 14. 13:51
Veszélyben vannak a globális leszerelést biztosító megállapodások az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint.
Makro / Külgazdaság Világháború és rendszerváltás: fel tudták-e dolgozni régiónk társadalmai a sokkot?
Káncz Csaba | 2019. július 5. 09:28
1919-ben és 1989-ben komoly biztonságpolitikai és társadalmi megrázkódtatások érték térségünket. De mennyire voltak képesek megemészteni a társadalmak ezeket a traumákat és mélyreható változásokat? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Súlyos feszültség Amerika és Európa között – mi lesz a NATO jövője?
Káncz Csaba | 2019. május 17. 09:45
Tavaly ősszel a tagállamok lerakták a közös európai hadsereg alapját 17 közös katonai programmal. A Pentagon egy éles hangvételű levelet küldött Brüsszelbe, amelyben a NATO összeomlásával fenyegetnek egy független EU-s hadsereg megvalósulása esetén. De mennyibe kerülne Európának, ha az USA elhagyná a NATO-t? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Széteső világrend - a magyarok nélkül vitatják meg Európa jövőjét
Káncz Csaba | 2019. február 15. 08:43
Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémet fogtak az oroszok? Valakit letartóztattak Moszkvában
Privátbankár.hu | 2018. december 31. 13:33
Az FSZB egy amerikait vádol kémkedéssel, egyelőre nagyon kevés a részlet.
Makro / Külgazdaság Hogyan készüljünk az újabb európai felfordulásra?
Káncz Csaba | 2018. december 17. 09:19
A hidegháború utáni pár évtized drasztikus katonai leszerelése komoly felelőtlenség volt egy olyan kontinensen, ahol az elmúlt században a nemzetközi rend többször esett darabjaira. A svájci biztonságpolitikának a csontjaiba ivódott az európai geopolitika viharainak előérzete.
Makro / Külgazdaság A jó cenzor - a Google és az amerikai államhatalom
Káncz Csaba | 2018. október 12. 14:42
A belső dokumentum világosan kifejti, hogy a „cenzúrázás felé elmozdulás” bizony „kereskedelmi és politikai” kívánságra történik. A Google vezetője nemrég titokban tárgyalt a katonai hírszerzés helyettes államtitkárságának tisztségviselőivel. De kinek a pénzéből hozták létre valójában a Google-t? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elhidegülnek a biztonságpolitikai kapcsolatok Magyarország és Lengyelország között
Káncz Csaba | 2018. szeptember 21. 09:00
A lengyelek ki akarják fúrni a németeket Washington első számú európai partnerének pozíciójából. Régiónk két geopolitikai középhatalma, Varsó és Bukarest egyre közelebb kerül egymáshoz katonai téren. Varsóban minden olyan diplomatát eltávolítottak a külügyminisztériumból, akik a szovjet diplomáciai akadémián végeztek, vagy akik együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal.
Makro / Külgazdaság Elfogyott az amerikai türelem Orbánnal szemben – összeugrik Washington és Eurázsia
Káncz Csaba | 2018. augusztus 13. 15:01
Washington célzott szankciókkal és üzenetekkel destabilizálja Eurázsia kulcsállamainak pénzügyi rendszerét. Ebben a pattanásig feszült helyzetben elfogyott az amerikai türelem a magyar miniszterelnök kettős geopolitikai játszmája irányába.
Makro / Külgazdaság Pusztító hőhullám: mi lesz, ha elindul a százmilliós menekültáradat?
Káncz Csaba | 2018. július 31. 10:52
A globális ökológiai rendszer megrendülése mára éles biztonsági kérdéseket vet fel mind a fejlett világban, mind a törékeny fejlődő térségekben. Új-Zéland július 6-án hozta nyilvánosságra Stratégiai Védelempolitikai Állásfoglalását, amely kiemelten foglalkozik a klímaváltozással. A nemzetközi jog nem ismeri a „környezeti menekült” fogalmát, holott 2040-ig akár 1 milliárd ember is földönfutóvá válhat.
Makro / Külgazdaság Fejreállt világrend: a magyarok nélkül vitatták meg Európa jövőjét
Káncz Csaba | 2018. február 19. 06:06
A világ biztonságpolitikai szakértői és politikai vezetői megvitatták napjaink eszkalálódó feszültségeit. A kulcsfontosságú fórumon hazánk egyetlen emberrel sem képviseltette magát. A Kreml képviselője keményen kritizálta a NATO-t és az EU-t, amelyek szerint nem befogadó, hanem kirekesztő intézmények, hiszen Moszkvát Európán kívülre akarják tolni.
Makro / Külgazdaság Betonoszlop és sorompó – így állítanák meg a gázolásos merénylőket
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 21. 13:29
Prágában új intézkedéseket kezdeményeztek a tömegek védelméért.
Makro / Külgazdaság Akárhogy is próbálják leplezni, új világrend van kialakulóban
Gáspár András | 2017. szeptember 8. 11:00
Káncz Csaba, a Privátbankár.hu biztonságpolitikai szakértője tartotta az 55. Közgazdász-vándorgyűlés Fejlődésgazdaságtan szekciójának nyitóelőadását Geopolitikai kihívások az új technológiai korszakban címmel. A világ a válság óta tele van feszültséggel, ami mostanra a biztonságpolitikát is elérte.
Makro / Külgazdaság Bekeményít az EU: így erősítenék meg Európa biztonságát
Privátbankár.hu | 2017. július 26. 17:15
Az Európai Bizottság a biztonságpolitikai szakértelem uniós szintű összevonására törekszik.
Makro / Külgazdaság Nukleáris fegyverek nélkül már újra világháborúban lennénk?
Káncz Csaba | 2017. március 10. 08:36
A 2008-as pénzügyi válság kitörése után a világban olyan szintű politikai feszültség halmozódott fel, hogy nukleáris elrettentés nélkül a nagyhatalmak már bizonyosan egymás torkának estek volna. De meddig tart ki ez a védőgát, amikor tudható, hogy a katonai stratégák behatóan vizsgálják a kormányzati és parancsnoki pontokat elsöprő nukleáris első csapás előnyeit? Érdemes ezt körüljárni, hat évvel a fukushimai nukleáris baleset után.
Makro / Külgazdaság Menekültválság: Európa súlyos biztonsági kihívások előtt áll
Privátbankár.hu | 2016. április 15. 17:05
Európát a második világháború óta nem érték olyan súlyos biztonsági kihívások mint most, és ezekre egységes és határozott választ kell adni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Globsec 2016 konferencián, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.
Makro / Külgazdaság Háború a terror ellen: vajon tanult Európa az otromba amerikai hibákból?
Káncz Csaba | 2015. november 23. 08:48
Az európai biztonságpolitikának el kell kerülnie a 2001 utáni amerikai ‘terror elleni háború’ otromba hibáit. Az EU-diplomácia feladata a közel-keleti térség politikai rendezésének elősegítése, beleértve a palesztin államiság és a szaúdi radikalizmus kérdését. De miért nem osztják meg az EU nagy játékosai érzékeny információikat Budapesttel?
Makro / Külgazdaság Terrorra készül az EU? Új védelemre van szükség a vezetők szerint
Privátbankár.hu | 2015. június 26. 16:58
Sajnos a Franciaországban jelenleg is zajló események bizonyítják: eljött egy új biztonságpolitikai stratégia ideje.
Makro / Külgazdaság Befejeznék a második világháborút, de most nem jó az oroszokhoz közeledni
Káncz Csaba | 2015. május 27. 10:21
Japán békeszerződést szeretne kötni Oroszországgal, hogy erőit még inkább a forrongó Kelet-kínai tenger térségére koncentrálja. Washington szerint viszont nem most van annak az ideje, hogy Tokió Moszkvához közeledjen. Japán tizennyolc év után az Egyesült Államokkal közösen megújította védelmi stratégiáját. A konzervatív Abe Sinzó proaktív irányba fordította az eddigi defenzív biztonságpolitika hajóját.
Makro / Külgazdaság Óriási fordulat a világban: tényleg a víz a legfontosabb nyersanyag
Káncz Csaba | 2015. május 22. 06:05
A globális klímaváltozás és a növekvő édesvízhiány alapjaiban rendezi át a biztonságpolitikai gondolkodást a nyugati világban. Az amerikai haderőnek az új felállás szerint már a tervezés szakaszában is figyelembe kell vennie a klímaváltozást. Magyarországon 2000-2012 között az aszállyal érintett területek aránya több évben is jelentősen meghaladta az 50 százalékot. Északi szomszédunk tavaly ősszel merészet lépett és a pozsonyi törvényhozás „a stratégiai nyersanyagnak számító” víz exportjának csaknem teljes körű tilalmát bevezető alkotmánymódosítást hagyott jóvá.
Makro / Külgazdaság Ezért zuhan az olajár: vigyázz az oroszokkal, Magyarország!
Káncz Csaba | 2014. október 15. 13:52
A világgazdaság lassan és másnaposan ébredezik a jegybankok által generált mesterséges Csipkerózsika-álomból. Ne legyenek kétségeink: az igazi Katzenjammer még csak ezután következik. Miért esik az olaj ára? Meddig nézik ezt tétlenül az olajtermelők? Milyen biztonságpolitikai következménnyel jár az áresés?
Vásárló Óriási károkat okozhat, ha ellopják a telefonját!
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 23. 20:20
Igazából a világ bármelyik nagyvárosában elindulva pár perc kereséssel találhatunk olyan helyet, ahol lopott telefonokat akarnak elpasszolni.
Makro / Külgazdaság Terroristák, oligarchák, Svájc és Ciprus: mi lesz a bűnözők pénzével?
Siklós András | 2013. március 27. 06:10
Hogyan lett Ciprus az offshore cégek menedéke? Hol tart a terrorista pénzek utáni hajsza a nemzetközi pénzpiacokon? Ki a rossz terrorista és ki a jó szabadságharcos? Miért előrelátóbb gyakran a maffia, mint maga az államhatalom? Szeretni fog minket Brüsszel, ha az oroszok húznak ki bennünket az adósságból? Interjú Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG