<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A világ biztonságpolitikai szakértői és politikai vezetői megvitatták napjaink eszkalálódó feszültségeit. A kulcsfontosságú fórumon hazánk egyetlen emberrel sem képviseltette magát. A Kreml képviselője keményen kritizálta a NATO-t és az EU-t, amelyek szerint nem befogadó, hanem kirekesztő intézmények, hiszen Moszkvát Európán kívülre akarják tolni.
António Guterres ENSZ-főtitkár beszédet mond az 54. nemzetközi biztonságpolitikai konferencián Münchenben 2018. február 16-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Tegnap záródott az 54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 500 vezető politikus és szakértő – köztük húsznál is több állam-, illetve kormányfő – vitatta meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit.  Volt miből mazsolázni, hiszen Washington éppen elhagyja a fennálló nemzetközi rendet – amelyet maga hozott létre a második világháború után –, Németországban éppen beomlik a politikai centrum, a Brexittel az Egyesült Királyság egy geopolitikai senkiföldjére navigálta magát, Szíriában pedig a világ nagyhatalmai egy klasszikus proxi (helyettesítő) háborút indítottak egymás ellen. Nos, ezen a kulcsfontosságú fórumon hazánk egyetlen emberrel sem képviseltette magát, amely híven tükrözi a Külügyminisztérium és háttérintézményeinek 2014-es szétzilálása által keltett intézményi válságot.

Oroszország Európa része

Kozacsev, a Duma külügyi bizottságának vezetője a Konferencián elutasította Európa megosztottságát és ezért a felelősséget az EU-ra hárította, amely szerinte nem nőtt föl a Párizsi Charta szellemiségéhez. Kozacsev itt arra utalt, hogy 1990. november 21-én az európai együttműködési és biztonsági csúcsértekezleten részt vevő 34 állam- és kormányfő - köztük Antall miniszterelnök - aláírta a `Párizsi Charta Az Új Európáért` című okmányt, amely kinyilvánította az európai konfrontáció és megosztottság megszűnését. A dokumentumban az aláírók befejezettnek nyilvánították a II. világháború végétől tartó európai szakadást, a `konfrontáció korszakát`, és ezzel beiktatták a hidegháború végét.

Kozacsev keményen kritizálta a NATO-t és az EU-t, amelyek szerint nem befogadó, hanem kirekesztő intézmények, hiszen Moszkvát Európán kívülre akarják tolni. Hahn, az EU bővítési biztosa szerint az 1990-es évek elején Moszkva meghívót kapott a NATO-ba, de nem élt vele. Mi több, egy világos nyelvezetű közleményben Moszkva azt is kinyilvánította, hogy soha nem akar csatlakozni az EU-hoz. Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy a NATO és Oroszország kapcsolatát elemző Wikipédia oldal nem tud a Hahn által említett NATO-meghívásról.

Széteső német kormány

Káncz Csaba

Gabriel német külügyminiszter (SPD) beszédében kiemelte, hogy lazítani kellene az Oroszországgal szemben az ukrán válság miatt bevezetett szankciók rendszerén, ha sikerül megállapodni a békefenntartásról Kelet-Ukrajnában. Eddig az egységes európai álláspont az volt, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem teljesülnek maradéktalanul a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodások. Gabriel viszont most azt mondta, irreális elvárni a megállapodások százszázalékos teljesítését a büntetőintézkedések enyhítése előtt.

A konzervatív CDU azonnal kritizálta Gabriel szavait, mert szerintük a szankciók lépésenkénti feloldása szembemegy a koalíciós megállapodással. A eljövendő esetleges német nagykoalíció rozoga állapotát az is mutatta, hogy míg a müncheni fórumon a CDU-s védelmi miniszter asszony a német védelmi költségvetés jelentős emeléséről beszélt – a Trump által elvárt GDP arányos 2 százalék irányába -, addig Gabriel ezt kapásból megkérdőjelezte.

Izraeli miniszterelnök Netanjahu személyében elsőként vett részt a fórumon. A számos korrupciós ügye alatt roskadozó miniszterelnök agresszív Irán-ellenes beszédet mondott. Szerinte jelenleg Irán jelenti a világ békéjére a legnagyobb fenyegetést és hozzátette: „Ha szükséges, cselekedni fogunk nem csak Irán regionális segítői, hanem közvetlenül Irán ellen is”.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos