BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 11. 13:22

A 2017-es Nemzetbiztonsági Stratégia óta újra a nagyhatalmi versengés lett Washington első számú biztonságpolitikai prioritása, de ez nem találkozik a közvélemény értékítéletével. Miközben az amerikai külpolitikai elit 95 százaléka válaszcsapást követelne egy NATO-tagállam elleni orosz támadásnál, az amerikai polgároknak csak 54 százaléka tenné ugyanezt. Káncz Csaba jegyzete.

(Fotó: depositphotos.com)

A Pentagon egyesített vezérkara júniusban 14 év után először hozta nyilvánosságra a nukleáris műveletek új doktrínáját. Eszerint a nukleáris fegyverek használatával el lehet érni „a stratégiai stabilitás visszaállítását” és be lehet fejezni a konfliktust „az USA és szövetségesei legjobb elérhető feltételei szerint”.  Moszkva a maga részéről szándékos homályosan fogalmaz abban a tekintetben, hogy mikor vet be nukleáris fegyvereket. Miközben Oroszország 6500, az USA pedig 6185 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, ez a hozzáállás nem igazán megnyugtató a világ számára a két vezető katonai nagyhatalom részéről.

Másfele néz az elit és a köz

A 2017 decemberi Nemzetbiztonsági Stratégia óta hivatalosan is újra a nagyhatalmi versengés lett Washington első számú biztonságpolitikai prioritása, de a jelek szerint ez bizony egyáltalán nem találkozik az amerikai közvélemény értékítéletével. A Globális Ügyek Chicagói Tanácsa a múlt héten hozta nyilvánosságra átfogó felmérését. A megkérdezett polgárok az orosz veszélyt csupán kilencedik helyre sorolták be az amerikai érdekeket veszélyeztető tételek között, míg Kína még ennél is lejjebb, a 11-ik helyre került. A válaszadók kétharmada szerint a felemelkedő Kínát inkább baráti együttműködéssel kellene kezelni és csak 30 százalék gondolta, hogy határt kell szabni a hatalmának. Megdöbbentő a felmérés azon adata is, miszerint mind a republikánusok, mind a demokraták 1998-ban és 2002-ben nagyobb veszélyt láttak a kínai hatalomban, mint napjainkban.

S bizony a fenti felmérés eredménye belesimul a többi, hasonló tematikájú kutatások eredményébe. A Pew Kutatóintézet július végén hozta nyilvánosságra azt a felmérést, amelyben 7 különböző veszélyre kérdeztek rá Irántól Észak-Koreáig, valamint a klímaváltozástól az Iszlám Államig. Nos, ebben a listában Kína a negyedik helyen végzett, Oroszország pedig az utolsó helyen.

Észak-Korea mindent visz

Káncz Csaba

Az elmúlt évtizedben az amerikai polgárok következetesen a terrorizmust és a kibertámadásokat nevezték meg a két legégetőbb nemzetbiztonsági veszélyforrásnak és a chicagói tanács fenti felmérése is erre az eredményre jutott. A klímaváltozás egyre feljebb kapaszkodik az emberek veszélyérzetében, de a nemzetközi biztonságpolitikában az amerikaiak konzekvensen Észak-Koreát nagyobb veszélyforrásnak tekintik, mint Kínát vagy Oroszországot.  Amikor pedig a Reagan Intézet tavaly novemberben megkérdezte, hogy az USA hova fókuszálja fegyveres erejét a világban, akkor a válaszadók többsége nem Európát, vagy Ázsiát jelölte meg, hanem a Közel-Keletet.

Miközben az amerikai külpolitikai elit 95 százaléka válaszcsapást követelne egy NATO-tagállam elleni orosz támadásnál, egy februári Eurázsia Csoport Alapítvány felmérés szerint az amerikai polgárok csak 54 százaléka tenné ugyanezt. Összességében ezek a felmérések azt mutatják, hogy az amerikai köznépet sokkal jobban foglalkoztatják olyan veszélyforrások (például Észak-Korea), amelyeket a politikai elit hátrasorolt és sokkal kevésbé olyanok (nagyhatalmi vetélkedés), amelyeket a washingtoni politikai elit hajszol és amelyeknek ráadásul globális nukleáris katasztrófa lehet a végkimenetele.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél