3p
Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrjárőr a Bayerischer Hof szálloda előtt Münchenben. Itt rendezik meg az 55. biztonságpolitikai konferenciát, ahol politikusok, szakértők, vendégek a világ minden tájáról a globális biztonságpolitikai ügyeket vitatják majd meg. Fotó: EPA / Ronald Wittek

Ma kezdődik az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 500 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a NATO főtitkára, az amerikai alelnök, az egyiptomi-, a román-, és az ukrán elnök. Az orosz külügyminiszter is jelen lesz, ahogyan a brit-, a francia-, a kanadai- és a török védelmi miniszter. Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a globális fórumon.

Ki szedi össze a darabokat?

Hazánkat ezen a területen nem jegyzik a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan kinőttek egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai fórumok. A magyar miniszterelnök keleti nyitását követően még a Magyar Atlanti Tanács is kómába merült – valóban, ki is merészelné aktivizálni magát ebben a szervezetben, amikor még a Külügyből is kiseprűztek minden atlantistát 2014 után?

A müncheni konferencia éves jelentése szerint a világban esik darabjaira a nemzetközi rend, de nem világos, hogy azt ki tudja majd összerakni újra darabjaiból? Globális válságban vagyunk és az USA csak olajat önt a tűzre - emeli ki az anyag. „Egy új nagyhatalmi vetélkedés bontakozik ki a szemünk láttára az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között, amelyet egyfajta vezetési vákuum kísér”.

Földünk első számú veszélyforrása

A jelentés szerint a globális instabilitás legalább egy forrása teljesen világos. Trump elnök ugyanis semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartására, a tweetjeivel gyakran és nyíltan megkérdőjelez olyan intézményeket, mint a NATO és az Egyesült Nemzetek Szervezete. Sőt ennél rosszabb a helyzet: a jelentés összeállítói szerint Trump vezetése alatt az Egyesült Államok vissza is akar húzódni a „szabad világ” vezetői szerepéből.

Káncz Csaba

Eközben az amerikai elnök irritáló lelkesedést mutat a világ összes autokrata vezetőjének irányába Brazíliától a Fülöp-szigetekig, azt sugallva, hogy kormányzata egy „poszt-emberjogi világban” él. Az anyag szerint az EU nincs felkészülve a nagyhatalmi vetélkedés új korszakára. Nem látszik, az sem, hogy miként tudna az EU felnőni a feladathoz a globális biztonságpolitikában.

Az idei konferencián első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása. Az idei fórum körbe akarja járni, hogy ennek milyen hatása lesz a tömeges migrációra, fel lehet-e állítani új nemzetközi jogrendet ebben a témában, illetve ki fogja tudni kezelni a klímaváltozás okozta konfliktusokat?

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG