TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a biztonságpolitika első számú nemzetközi fórumán. A jelentés szerint Trump semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartásának irányába. Idén első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Káncz Csaba jegyzete.
Rendőrjárőr a Bayerischer Hof szálloda előtt Münchenben. Itt rendezik meg az 55. biztonságpolitikai konferenciát, ahol politikusok, szakértők, vendégek a világ minden tájáról a globális biztonságpolitikai ügyeket vitatják majd meg. Fotó: EPA / Ronald Wittek

Ma kezdődik az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 500 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a NATO főtitkára, az amerikai alelnök, az egyiptomi-, a román-, és az ukrán elnök. Az orosz külügyminiszter is jelen lesz, ahogyan a brit-, a francia-, a kanadai- és a török védelmi miniszter. Budapestről kiemelt pozíciójú személyiség nem vesz részt a globális fórumon.

Ki szedi össze a darabokat?

Hazánkat ezen a területen nem jegyzik a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan kinőttek egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai fórumok. A magyar miniszterelnök keleti nyitását követően még a Magyar Atlanti Tanács is kómába merült – valóban, ki is merészelné aktivizálni magát ebben a szervezetben, amikor még a Külügyből is kiseprűztek minden atlantistát 2014 után?

A müncheni konferencia éves jelentése szerint a világban esik darabjaira a nemzetközi rend, de nem világos, hogy azt ki tudja majd összerakni újra darabjaiból? Globális válságban vagyunk és az USA csak olajat önt a tűzre - emeli ki az anyag. „Egy új nagyhatalmi vetélkedés bontakozik ki a szemünk láttára az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között, amelyet egyfajta vezetési vákuum kísér”.

Földünk első számú veszélyforrása

A jelentés szerint a globális instabilitás legalább egy forrása teljesen világos. Trump elnök ugyanis semmilyen érdeklődést nem mutat a nemzetközi egyezmények betartására, a tweetjeivel gyakran és nyíltan megkérdőjelez olyan intézményeket, mint a NATO és az Egyesült Nemzetek Szervezete. Sőt ennél rosszabb a helyzet: a jelentés összeállítói szerint Trump vezetése alatt az Egyesült Államok vissza is akar húzódni a „szabad világ” vezetői szerepéből.

Káncz Csaba

Eközben az amerikai elnök irritáló lelkesedést mutat a világ összes autokrata vezetőjének irányába Brazíliától a Fülöp-szigetekig, azt sugallva, hogy kormányzata egy „poszt-emberjogi világban” él. Az anyag szerint az EU nincs felkészülve a nagyhatalmi vetélkedés új korszakára. Nem látszik, az sem, hogy miként tudna az EU felnőni a feladathoz a globális biztonságpolitikában.

Az idei konferencián első alkalommal foglalkoznak kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival. Valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása. Az idei fórum körbe akarja járni, hogy ennek milyen hatása lesz a tömeges migrációra, fel lehet-e állítani új nemzetközi jogrendet ebben a témában, illetve ki fogja tudni kezelni a klímaváltozás okozta konfliktusokat?

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél