4p
A lengyelek ki akarják fúrni a németeket Washington első számú európai partnerének pozíciójából. Régiónk két geopolitikai középhatalma, Varsó és Bukarest egyre közelebb kerül egymáshoz katonai téren. Varsóban minden olyan diplomatát eltávolítottak a külügyminisztériumból, akik a szovjet diplomáciai akadémián végeztek, vagy akik együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal.

„A lengyelek és a magyarok egymás természetes, örök barátai” - ezt a két ország parlamentje 2006-ban törvényben is megörökítette és minden év március 23-án megemlékezik róla. Amikor pedig itthon a kormánypárti polgár azt hallja, hogy Varsó a Sargentini-jelentés ügyében is Budapest mellé állt, akkor azt a világ legtermészetesebb dolgának veszi. Holott a biztonságpolitikai dimenzióban Varsó és Budapest napról napra távolodik egymástól.

Az egyik Trumphoz, a másik Putyinhoz

Napnál is világosabbá válhatott ez kedden mindenki számára, amikor ugyanazon a napon lobbizott a lengyel elnök a Fehér Házban egy állandó amerikai katonai bázis létrehozásáért lengyel földön, miközben a magyar miniszterelnök éppen 45 perces négyszemközti megbeszélést folytatott az orosz elnökkel. A lengyelek nagy játszmába kezdtek: éppen ki akarják fúrni a németeket Washington első számú európai partnerének pozíciójából, kihasználva a Fehér Ház frusztrációját az Északi Áramlat 2 és a brutális német kereskedelmi többlet kapcsán, miközben kielégítenék a Pentegon kívánságát is Moszkva feltartóztatására.

A lengyel politikai osztályban mélyen kódolt a Moszkva-ellenesség. Nem véletlen tehát, hogy a régiónk két geopolitikai középhatalma, Varsó és Bukarest egyre közelebb kerül egymáshoz, nemcsak diplomáciai, hanem katonai téren is. Ennek kézzelfogható jeleként már két éve egy lengyel századot Romániába, egy román századot pedig Lengyelországba telepítettek azoknak a döntéseknek az értelmében, amelyeket a szövetség keleti szárnyának megerősítésére hoztak 2016 júliusában a varsói NATO-csúcson. Ehhez kapcsolódva történtek meg az elmúlt időszakban az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Nem véletlen az sem, hogy a lengyelek és a románok is részt vesznek októberben egy nagy nyugati hadgyakorlaton Ukrajnában.

A szovjet diplomáciai akadémia árnya

Káncz Csaba

Washington eközben egy Berlint és Moszkvát elválasztó biztonságpolitikai és energetikai folyosót is szeretne létrehozni térségünkben Varsó és Bukarest segítségével. Ennek keretében múlt hétfőn és kedden Bukarest adott otthont a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozójának. Lengyelország kifejezetten rossz néven vette, hogy Németország hosszas habozás, sőt elutasítás után csatlakozni kíván ehhez a kezdeményezéshez, amely eddig 12 EU-államot fogott össze az Adria és a Balti-tenger között. A német külügyminiszter most először vett részt a fórumon, miközben a magyar köztársasági elnök felettébb fura indok miatt nem utazott el a csúcsra.

De Budapest és Varsó nemcsak a katonai vonalon, hanem a diplomáciai síkon is gyorsan távolodik egymástól. Míg a magyar külügyben Orbán utasítására 2014 nyarán több száz „atlantista” diplomatát kirúgtak és a szovjet diplomáciai akadémián (MGIMO) végzetteket soron kívül előléptették, addig Varsóban a lengyel külügyminiszter két hete jelentette be, hogy minden olyan diplomatát eltávolítottak a külügyminisztériumból, akik a MGIMO-n végeztek, vagy akik együttműködtek a kommunista titkosszolgálatokkal. Varsóban napjainkban elképzelhetetlen lenne, hogy a miniszterelnök külpolitikai- és belbiztonsági főtanácsadója is a kommunista állambiztonság berkeiből érkezzen – ahogyan ezt Budapesten látjuk Czukor József és Bakondi György személyében.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG