<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Katar a partnerországok erőteljes biztonsági képességeire és képzésére támaszkodik, hogy segítsen megbirkózni egy ilyen nagyszabású nemzetközi esemény megrendezésével járó kihívásokkal és potenciális kockázatokkal. Azon is munkálkodott, hogy ezt a biztonsági tudást kihasználja nemzetbiztonsági stratégiájának előmozdítása érdekében.

Katar számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezése nem csak a puha hatalomról („soft power”) és a nemzet márkaépítési stratégiájáról szól. Ezt a jelentős sporteseményt kihasználva Doha egy szélesebb nemzetbiztonsági stratégiát kíván megvalósítani, amely két egymással összefüggő stratégiai dimenzióra összpontosít – a belső biztonsági képességek megerősítésére és a regionális és nemzetközi partnerekkel való együttműködésre, miközben figyelembe veszi a biztonság és a nemzeti identitás közötti kapcsolatot is.

Katari tevés rendőrök az Al Bayt-stadionnál a nyitómeccs előtt. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA
Katari tevés rendőrök az Al Bayt-stadionnál a nyitómeccs előtt. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA

Amióta Katar 2010-ben megnyerte a 2022-es világbajnokság rendezési pályázatát, a katari vezetés azon dolgozik, hogy kihasználja a nagy esemény előnyeit nemzetbiztonsági stratégiájának előmozdítása érdekében. A szomszédos országok kvartettje által 2017 júniusában Katarra kirótt bojkott arra késztette a katari vezetést, hogy felgyorsítsa ezeket a terveket, mivel

az ország elszigetelődött.

Egy interjúban a katari fegyveres erők vezérkari főnöke három éve elismerte, hogy a térségben tapasztalható növekvő kihívások és konfliktusok, valamint a terrorizmus terjedése arra készteti Katart, hogy erősítse katonai és biztonsági intézményeit. Megjegyezte, ez úgy történik, hogy

„az emberi elemet fejlesztik, amely a védelmi és biztonsági stratégia végrehajtásának elsődleges fókusza”.

Ugyanakkor megemlítette a stratégiai együttműködés fontosságát és „az egyesítő erőfeszítések szükségességét a biztonság, a béke és a stabilitás megerősítése érdekében”.

A világbajnokság védelme (ma), az ország védelme (holnap)

Katar biztonsági stratégiát dolgozott ki a világbajnokság minden vonatkozására. A „Sports Crowd Biztosítási és Biztonsági Program” célja a kormányzati és magánbiztonsági személyzet képzése. Különleges programokat, képzéseket és közös gyakorlatokat tartottak a katari biztonsági személyzet kapacitásának növelése érdekében.

Az európai rendőrségi tanácsadók és az Europol képzést tartottak a biztonsági személyzet számára a lehetséges válság- vagy vészhelyzetek megoldása érdekében. A mintegy 3 millió lakosú Katar várhatóan több mint 1 millió focistát és szurkolót fogadhat majd. A viszonylag kis lakosságú Katarnak egy ilyen nagy esemény biztonságának szavatolása érdekében nemzetközi partnereket kellett keresnie.

 Lovas rendőrök is vigyázzák a rendet Katarban. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA
Lovas rendőrök is vigyázzák a rendet Katarban. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA

világbajnokság pajzsa művelete, amely az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Olaszországból, Törökországból és Pakisztánból érkezett csapatokból áll, azért jött létre, hogy megvédje Katar légterét és felségvizeit a terrorista és egyéb fenyegetésekkel szemben.

Október 23-27-én ezek az országok – többek között Szaúd-Arábia, Kuvait és Jordánia – másodszor tartottak közös biztonsági gyakorlatot Katarban. A „Watan” közös biztonsági gyakorlaton 32 ezer kormányzati biztonsági alkalmazott és 17 ezer személy a magánbiztonsági szektorból vett részt.

Biztonság kiszervezése: a világbajnokság nemzetközi kapcsolatai

A világbajnokságra Katar

széles körben kiszervezte a biztonságot a partnerországoknak,

hogy megbirkózzon a biztonsági személyzet hiányával, valamint a nagy nemzetközi események biztonsági biztosításában tapasztalható tapasztalatok hiányával. Katar több biztonsági megállapodást írt alá partnerországokkal, amelyek vállalják, hogy fedezik a külföldi személyzet bevetésével kapcsolatos pénzügyi költségeket, miközben minden külföldi egység a származási országa alá tartozik.

Törökország például 3000 rohamrendőrt, 50 bombaspecialistát, valamint 80 kutyát küld a stadionok és szállodák biztosításához. Ankara emellett személyzeti támogatást nyújt a katari biztonsági személyzetnek a különleges műveletekben, a bombák ártalmatlanításában, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések elleni biztonsági intézkedésekben.  A török ​​szárazföldi és tengeri erőkből álló közös munkacsoportot, valamint egy török ​​hadihajót vetik be a katari partok biztosítására. 

Az Egyesült Államok együttműködik a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek okozta fenyegetések elleni küzdelemben. Marokkó 6000 fős biztonsági személyzetet küldött, akiknek fő feladata a hírszerzési és kiberbiztonsági csapatok támogatása. Pakisztán kormánya beleegyezett csapatok küldésébe. A Jordániai Biztonsági Igazgatóság nyugdíjas jordán katonáknak ajánlott munkát a katari világbajnokságon.

Az európai államok is jelentős szerepet játszanak a katari biztonsági személyzet támogatásában. A francia belügyminisztérium közölte, hogy mintegy 220 rendfenntartó tisztet telepít „magas szintű szakértelem és speciális logisztikai támogatás” biztosítására. Az Egyesült Királyság segíti a tengeri és légi rendészetet. A 2020-ban alapított és az Egyesült Királyságban, a Royal Air Force Coningsbyben székelő Joint Typhoon Squadront a Royal Air Force és a Katari Emíri Légierő személyzete közösen üzemelteti. 

Spanyolország és Olaszország is részt vesz a biztonsági erőfeszítésekben, Madrid 115 rohamrendőrrel, Róma pedig 560 katonát biztosít 46 szárazföldi járművel, egy hajóval és két repülőgéppel.

Tudástranszfer és kapacitásépítés

Katar számára a világbajnokság rendezése példátlan lehetőséget kínál arra, hogy képzési programokon, közös gyakorlatokon és tudásátadáson keresztül erősebb hazai biztonsági szaktudást építsenek ki.

„Az ötlet az, hogy átadják a készségeket”

– jelentette ki Amélia Lakrafi francia parlamenti képviselő. Ez különösen a rendfenntartáshoz kapcsolódik, de a nem hagyományos fenyegetésekhez is.

Például a NATO és Szlovákia kiképezte a katari erőket a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris anyagok jelentette veszélyek ellen. Románia képzést nyújtott a kiemelkedő személyiségek védelmére és az improvizált robbanószerkezetek által kiváltott fenyegetések elhárítására.

Az esemény 2010-es kijelölése óta Katar rendészeti gyakorlatának javítására összpontosít. Az Interpol Stadia projektje 2012-ben indult: a Doha által finanszírozott 10 éves projekt kiválósági központot épített fel, hogy segítse a tagországokat a nagyobb sportesemények rendészeti és biztonsági előkészületeiben, miközben biztonsági szakértői hálózatot is létrehoztak.

Az elmúlt több mint 10 évben Katar rendészeti gyakorlatának javítására összpontosított. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA
Az elmúlt több mint 10 évben Katar rendészeti gyakorlatának javítására összpontosított. Fotó: Noushad Thekkayil / EPA

Török Nemzeti Rendőrakadémia gyakorlatokat és tanfolyamokat szervezett, 960 katari rendőrt képezve ki a világbajnokság előtt. A képzésben szerepelt magatartáselemzés, válságkezelés, gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelem, sportbiztonság, valamint a közrend fenntartása a társadalmi eseményeken. 

Májusban a „Katari FIFA-2022 Világkupa utolsó mérföldje” konferencián a 32 ország biztonsági képviselői érkeztek Dohába a világbajnokságon való részvételre jogosult csapatokkal. A konferencia létrehozta a Nemzetközi Rendőrségi Együttműködési Központot az információcsere és a rendőrségi tevékenység felügyeletére a rendezvény ideje alatt. 

Biztonság és identitás

A világbajnokság lehetőséget ad arra is, hogy

Katar nemzetként mutassa meg magát,

üzenve a hazai és a nemzetközi közönségnek is. Ezért nevezték el a katari vezetők a közös biztonsági gyakorlatokat „Watan”-nak, ami arabul nemzetet jelent. Az elmúlt évtizedben a nemzetépítés prioritást élvezett Katar emírje és kormánya számára (amint azt a Qatar’s National Vision 2030 vázolja).

Mivel a lakosságot a bevándorlók uralják, a katari állampolgárok kisebbségben vannak otthon. Egyes elemzők megfigyelték, hogy a katari futballcsapat

a „szociális nacionalizmus” példája, a nacionalizmus egy olyan fogalma, amelyet „inkább a társadalmi kötelékek és kultúra, semmint a közös származás határoz meg”,

és a katari társadalmat tükröző mikrokozmoszként szolgál.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG