<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin agressziója éles vitát váltott ki a követendő biztonságpolitikai kurzusról kontinensünk számos, többségében semleges államában. Ma Ausztria, Írország, Málta és Dánia lépéseit vizsgáljuk meg. Káncz Csaba jegyzete.

Egy hónapja ezeken a hasábokon a svájci vitákat vettük górcső alá. Finnország és Svédország pedig néhány hete jelentette be, hogy több mint hét évtizedes el nem köteleződés után csatlakozási kérelmet nyújt be a NATO-hoz.

Vita a sógoréknál

Ausztriában is tárgyalják az ország semlegességét. Május 9-én számos politikus, üzleti élet képviselője és katonai szakértő nyílt levelet tett közzé, amelyben tabuk nélküli vitára szólítottak fel az osztrák semlegességről. Ezt „az érinthetetlennek tűnő mítoszig emelték” – áll a levélben; azonban már korábban is „nagyon rugalmasan értelmezték a gyakorlatban”.

A szerzők kiemelik, hogy "EU-tagként és az EU közös biztonság- és védelempolitikájának résztvevőjeként" Ausztria régóta köteles segítséget nyújtani más uniós országoknak. Az ország a NATO-val is hosszú ideje dolgozik; 1995 óta a NATO Békepartnerség (PfP) együttműködési programjának tagja.

Emellett 2002 után részt vett a katonai egyezmény afganisztáni bevetésében, és jelenleg csaknem 250 katonával vesz részt a NATO koszovói bevetésén – ez körülbelül három és félszer annyi, mint Németország esetében. Megfigyelők rámutatnak, hogy a hadsereg már régen átvette a NATO-szabványokat. Egy friss felmérés szerint azonban az összes osztrák mindössze 16 százaléka támogatja az ország NATO-csatlakozását és három hónappal az ukrajnai háború kezdete után is 70 százalék még mindig Ausztria semlegességének fenntartása mellett van.

Amerikai F35-ösök egy 2022. júniusi hadgyakorlaton. Lehet ma különutakon repülni? Fotó: EPA / Georgi LicovskiAmerikai F35-ösök egy 2022. júniusi hadgyakorlaton. Lehet ma különutakon repülni? Fotó: EPA / Georgi Licovski

Szorgalmazzák az EU hadseregét

Írország is régóta együttműködik a NATO-val, 1997-ben csatlakozott a PfP-hez, 1999-ben pedig először vett részt a NATO koszovói missziójában. A kritikusok évek óta rámutattak arra, hogy a Shannon repülőtér használata amerikai csapatok közel-keleti hadszíntereibe szállítására sérti az ír semlegességet. Csak 2020-ban a jelentések szerint körülbelül 75 000 amerikai katona szállt le. Ezenkívül a 2001. szeptember 11-i támadások után Írország szerződést írt alá Nagy-Britanniával, amely lehetővé teszi, hogy a Királyi Légierő vadászgépei elfogják, vagy akár le is lőjék az ír légtérbe belépő repülőgépeket.

Egy felmérés szerint a lakosság 57 százaléka szeretne a semlegességhez ragaszkodni; ugyanakkor 48 százalék már a NATO-csatlakozás mellett van. Három hete Leo Varadkar exminiszterelnök azt javasolta, hogy első lépésként tartsanak népszavazást Írország részvételéről a jövőbeni EU-hadseregben; ennek szorosan együtt kell működnie a NATO-val. Varadkar szerint a NATO-tagságról szóló azonnali népszavazás még mindig túl kockázatos.

Alkotmánymódosítást követelnek

Málta semlegessége is egyre inkább megkérdőjeleződik az utóbbi időben. Az ország 1987-ben iktatta be alkotmányába, hogy megtiltja külföldi katonai bázisok létesítését máltai területen és katonai létesítmények külföldi fegyveres erők általi használatát Máltán. Ez egy késői reakció a brit gyarmati uralomra, amely csak 1964-ben ért véget.

Málta semlegességhez való ragaszkodása azonban évek óta gyengül. Az ország egy rövid, 1995-től 1996-ig tartó szakaszt követően, 2008-tól folyamatosan vesz részt a NATO PfP programjában. A kritikusok azt nehezményezik, hogy az ország semlegességével ellentétben lehetővé tette légterének repülésekre való felhasználását az 1995-től 1996-ig tartó időszakban. NATO-háború Líbia ellen. Most még messzebbre mutató lépésekről tárgyalnak.

A közelmúltban a máltai parlament a semlegesség teljes eltávolítását kérte az ország alkotmányából; a hidegháborúnak, amelyben Málta nem akart a két nagy tömb egyikébe sem tartozni, végre véget ért – hangzott el az indoklás. Nem világos azonban, hogy a lakosságot rá lehet-e venni a szükséges alkotmánymódosítások elfogadására: egy év eleji felmérésben a megkérdezettek mintegy kétharmada nyilatkozott úgy, hogy határozottan támogatja az ország semlegességét.

Megszüntetve az opt-outot

Dániának az Európai Biztonsági és Védelmi politikából (EBVP) való opt-outját nemrég eltörölték. A lakosság által kezdetben elutasított Maastrichti Szerződésről tartott 1992-es népszavazás után Dánia kikötötte, hogy nem vesz részt többek között az EU militarizálásában. Az ország tehát Málta mellett az egyetlen EU-tag, amely nem vett részt a PESCO katonai programjában.

A hónap eleji újabb népszavazáson a szavazáson részt vevők mintegy kétharmada az opt-out feloldása mellett foglalt állást. Ennek megfelelően Dániának a jövőben teljes mértékben részt kell vennie az EU katonai programjaiban. Ez nemcsak a PESCO-ra vonatkozik, hanem az Európai Védelmi Ügynökségre is, amelynek az EU újrafegyverzését bizonyos mértékig koordinálnia kell.

A parlamentnek most ratifikálnia kell a megfelelő törvényt, és "néhány gyakorlati kérdést" is tisztázni kell Koppenhága szerint. Ezt követően lehet hivatalosan is bejelenteni Brüsszelben, hogy megszűnt az opt-out. Dánia várhatóan már július 1-jén teljes mértékben részt vehet az EBVP-ben.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG