<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.

Svájc hadseregéről érdemes kiemelni, hogy 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben. Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket és fegyverüket. Egyes információk szerint a lakosság akár 12 órán belül mozgósítható. A semleges Svájc katonai költségvetése 4,3 milliárd dollár, szárazföldi hadereje többek között 380 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival rendelkezik.

Finnország és Svédország közelgő NATO-csatlakozásával párhuzamosan Svájc a nyugati katonai paktumhoz való további közeledésére készül. Bern a semlegessége ellenére az 1950-es évek óta dolgozik együtt a NATO-val, bár eleinte elsősorban informálisan.

Napjainkban az ország NATO-hoz való közelítését szolgálja a Bernben 2021 nyarán elhatározott F-35-ös vadászgépek vásárlása, amely ellen tiltakozások zajlanak. Az ukrán háború megkönnyíti a NATO-közeledés legitimálását.

Már a békés Svájc is közelít a NATO-hoz. Davos, a Világgazdasági Fórum színhelye madártávlatból. EPA/GIAN EHRENZELLERMár a békés Svájc is közelít a NATO-hoz. Davos, a Világgazdasági Fórum színhelye madártávlatból. EPA/GIAN EHRENZELLER

"Közös taktikák"

Svájc 1996-ban erősítette meg együttműködését a NATO-val, amikor csatlakozott a NATO Békepartnerség (PfP) programjához. Ezzel összefüggésben a svájci fegyveres erők azóta is részt vesznek a NATO-országokkal közös manőverekben.

Ez persze nem volt teljesen új: a svájci légierő „Fliegerstaffel 11” formációja 1981 óta jelen van a „NATO Tiger Meet”-en, a számos NATO-tag részvételével zajló légierő-gyakorlaton. Az idei „NATO Tiger Meet” alkalmából - amely éppen pénteken ért véget a görögországi Araxosban - most elhangzott: "nem számít", hogy "Svájc nem NATO-tag", hiszen régóta megvan a "közös taktika, technikák és eljárások a küldetésekhez”.

Egy vállalat méretű logisztikai egység Koszovóba küldését 1999-ben "kvantumugrásnak” nevezték a Svájc – NATO kapcsolatában. Ma is több, mint 180 svájci katona állomásozik ott, körülbelül háromszor annyi, mint német.

A Svájc és a NATO közötti együttműködés 2014-től kissé bonyolulttá vált, mivel a NATO erősen az Oroszország elleni hatalmi harcra helyezte a hangsúlyt, de a felek 2017 óta újból „konvergenciára” törekszenek.

A háború mint lehetőség

Bern jelenleg az ukrán háborút alkalomként használja fel a NATO-val fenntartott kapcsolatok további javítására. Viola Amherd védelmi miniszter a múlt héten az Egyesült Államokban járt, és Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettessel tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről".  A részleteket nem hozták nyilvánosságra.

Emellett Amherd kilátásba helyezte a NATO-val való intenzívebb együttműködést: „új együttműködési formákat” céloztak meg - ráadásul a svájci semlegesség továbbra is hagy "bizonyos mozgásteret". Például állítólag nem csak politikusok, hanem a mindkét fél katonai parancsnokai közötti rendszeres találkozók is szóba kerülnek.

A konkrét lehetőségeket előirányzó hivatalos jelentést szeptember végéig kell benyújtani.  Csak a formális NATO-csatlakozás tekinthető a semlegességgel összeegyeztethetetlennek, ezért – legalábbis egyelőre – az kizárt.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ukrajnai háború és a sajtóvisszhang a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát a hosszú távú átlagnak tekinthető 37 százalékról 56 százalékra emelte. Még a NATO-csatlakozást is, amelyet eddig csak 21 százalék támogatta, most a svájci lakosság 33 százaléka támogatná.

"Sok évre szóló partner"

Svájc további közeledését a NATO-hoz már jóval az ukrajnai háború előtt előkészítették. Ezt mutatja a kormány tavalyi döntése 36 darab amerikai F-35-ös vadászgép beszerzéséről.

A meghibásodásairól elhíresült gép hivatalos vételára hatmilliárd dollár. A hivatalos adatok szerint, beleértve a 2060-ig felmerült működési költségeket is, 15,5 milliárd dollár összköltséggel számolnak, bár a kritikusok azt feltételezik, hogy az összeg az évek során tovább fog növekedni.

Tekintettel arra, hogy nemcsak az USA, hanem a NATO különböző európai tagállamai is beszerzik az F-35-öt, Amherd most Washingtonban kifejtette: "Ez azt jelenti, hogy Svájc megbízható partnereket fog szerezni hosszú évekre, egészen 2060-ig.  Van egy együttműködés, amely még intenzívebbé válik."

Amherd az Egyesült Államok védelmi iparának képviselőivel is találkozott az Egyesült Államokban, nem utolsósorban azért, mert az F-35-öt gyártó Lockheed és a Raytheon legalább 4,2 milliárd dollár értékű ellenügyletet ígért Svájcban.

Vadászgép kontra demokrácia

A Svájc és az USA, valamint a NATO közötti kapcsolatok erősítését célzó milliárd dolláros megállapodás útjában csak egy olyan kezdeményezés áll, amely le akarja állítani az F-35 milliárdos vásárlását. 

A „Hadsereg Nélküli Svájcért Csoport” (GSoA) által elindított civil kezdeményezés rámutat arra, hogy az F-35-öt "kizárólag agressziós háborúkra tervezték", miközben a Svájcnak szánt "légirendészeti műveletekre rendkívül túlméretezett és alkalmatlan”.

Ezenkívül "az amerikai titkosszolgálatok mindig a pilótafülkében vannak ezen a repülőgépen" - áll a közleményben. 

A kezdeményezés aláírásokat gyűjt a svájci népszavazáshoz. Amherd védelmi miniszter viszont támogatja a kész, de még alá nem írt adásvételi szerződések népszavazás előtti végleges jóváhagyását: „Nem szabad várni” – idézik Amherdet.  Az, hogy a svájci kormány követi-e álláspontját, és a NATO-kapcsolatokat a demokrácia elé helyezi-e, még nem világos.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG