<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.

Svájc hadseregéről érdemes kiemelni, hogy 32 éves koráig minden svájci férfi tartalékos katona is egyben. Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket és fegyverüket. Egyes információk szerint a lakosság akár 12 órán belül mozgósítható. A semleges Svájc katonai költségvetése 4,3 milliárd dollár, szárazföldi hadereje többek között 380 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival rendelkezik.

Finnország és Svédország közelgő NATO-csatlakozásával párhuzamosan Svájc a nyugati katonai paktumhoz való további közeledésére készül. Bern a semlegessége ellenére az 1950-es évek óta dolgozik együtt a NATO-val, bár eleinte elsősorban informálisan.

Napjainkban az ország NATO-hoz való közelítését szolgálja a Bernben 2021 nyarán elhatározott F-35-ös vadászgépek vásárlása, amely ellen tiltakozások zajlanak. Az ukrán háború megkönnyíti a NATO-közeledés legitimálását.

Már a békés Svájc is közelít a NATO-hoz. Davos, a Világgazdasági Fórum színhelye madártávlatból. EPA/GIAN EHRENZELLERMár a békés Svájc is közelít a NATO-hoz. Davos, a Világgazdasági Fórum színhelye madártávlatból. EPA/GIAN EHRENZELLER

"Közös taktikák"

Svájc 1996-ban erősítette meg együttműködését a NATO-val, amikor csatlakozott a NATO Békepartnerség (PfP) programjához. Ezzel összefüggésben a svájci fegyveres erők azóta is részt vesznek a NATO-országokkal közös manőverekben.

Ez persze nem volt teljesen új: a svájci légierő „Fliegerstaffel 11” formációja 1981 óta jelen van a „NATO Tiger Meet”-en, a számos NATO-tag részvételével zajló légierő-gyakorlaton. Az idei „NATO Tiger Meet” alkalmából - amely éppen pénteken ért véget a görögországi Araxosban - most elhangzott: "nem számít", hogy "Svájc nem NATO-tag", hiszen régóta megvan a "közös taktika, technikák és eljárások a küldetésekhez”.

Egy vállalat méretű logisztikai egység Koszovóba küldését 1999-ben "kvantumugrásnak” nevezték a Svájc – NATO kapcsolatában. Ma is több, mint 180 svájci katona állomásozik ott, körülbelül háromszor annyi, mint német.

A Svájc és a NATO közötti együttműködés 2014-től kissé bonyolulttá vált, mivel a NATO erősen az Oroszország elleni hatalmi harcra helyezte a hangsúlyt, de a felek 2017 óta újból „konvergenciára” törekszenek.

A háború mint lehetőség

Bern jelenleg az ukrán háborút alkalomként használja fel a NATO-val fenntartott kapcsolatok további javítására. Viola Amherd védelmi miniszter a múlt héten az Egyesült Államokban járt, és Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettessel tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről".  A részleteket nem hozták nyilvánosságra.

Emellett Amherd kilátásba helyezte a NATO-val való intenzívebb együttműködést: „új együttműködési formákat” céloztak meg - ráadásul a svájci semlegesség továbbra is hagy "bizonyos mozgásteret". Például állítólag nem csak politikusok, hanem a mindkét fél katonai parancsnokai közötti rendszeres találkozók is szóba kerülnek.

A konkrét lehetőségeket előirányzó hivatalos jelentést szeptember végéig kell benyújtani.  Csak a formális NATO-csatlakozás tekinthető a semlegességgel összeegyeztethetetlennek, ezért – legalábbis egyelőre – az kizárt.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ukrajnai háború és a sajtóvisszhang a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát a hosszú távú átlagnak tekinthető 37 százalékról 56 százalékra emelte. Még a NATO-csatlakozást is, amelyet eddig csak 21 százalék támogatta, most a svájci lakosság 33 százaléka támogatná.

"Sok évre szóló partner"

Svájc további közeledését a NATO-hoz már jóval az ukrajnai háború előtt előkészítették. Ezt mutatja a kormány tavalyi döntése 36 darab amerikai F-35-ös vadászgép beszerzéséről.

A meghibásodásairól elhíresült gép hivatalos vételára hatmilliárd dollár. A hivatalos adatok szerint, beleértve a 2060-ig felmerült működési költségeket is, 15,5 milliárd dollár összköltséggel számolnak, bár a kritikusok azt feltételezik, hogy az összeg az évek során tovább fog növekedni.

Tekintettel arra, hogy nemcsak az USA, hanem a NATO különböző európai tagállamai is beszerzik az F-35-öt, Amherd most Washingtonban kifejtette: "Ez azt jelenti, hogy Svájc megbízható partnereket fog szerezni hosszú évekre, egészen 2060-ig.  Van egy együttműködés, amely még intenzívebbé válik."

Amherd az Egyesült Államok védelmi iparának képviselőivel is találkozott az Egyesült Államokban, nem utolsósorban azért, mert az F-35-öt gyártó Lockheed és a Raytheon legalább 4,2 milliárd dollár értékű ellenügyletet ígért Svájcban.

Vadászgép kontra demokrácia

A Svájc és az USA, valamint a NATO közötti kapcsolatok erősítését célzó milliárd dolláros megállapodás útjában csak egy olyan kezdeményezés áll, amely le akarja állítani az F-35 milliárdos vásárlását. 

A „Hadsereg Nélküli Svájcért Csoport” (GSoA) által elindított civil kezdeményezés rámutat arra, hogy az F-35-öt "kizárólag agressziós háborúkra tervezték", miközben a Svájcnak szánt "légirendészeti műveletekre rendkívül túlméretezett és alkalmatlan”.

Ezenkívül "az amerikai titkosszolgálatok mindig a pilótafülkében vannak ezen a repülőgépen" - áll a közleményben. 

A kezdeményezés aláírásokat gyűjt a svájci népszavazáshoz. Amherd védelmi miniszter viszont támogatja a kész, de még alá nem írt adásvételi szerződések népszavazás előtti végleges jóváhagyását: „Nem szabad várni” – idézik Amherdet.  Az, hogy a svájci kormány követi-e álláspontját, és a NATO-kapcsolatokat a demokrácia elé helyezi-e, még nem világos.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fegyvertelen rakétákat lőhetnek az oroszok Ukrajnára
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:23
A háború főbb eseményei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több kínai technológiát is betiltottak Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:06
Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Egyre több helyen kapcsolják vissza az áramot Kijevben
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 17:23
Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Váratlanul meghalt a fehérorosz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 16:37
Meghalt 64 éves korában Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter - jelentette szombaton a Belta állami hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Merre tart a divatipar? Amikor a pulzusod irányít
Elek Lenke | 2022. november 26. 15:22
 A világ egyik legpazarlóbb iparága ez, hiszen ma már havonta vagy kéthetente érkeznek az üzletekbe az új kollekciók, miközben a tavaly vagy tavalyelőtt vett felső is még ott lapul a szekrényben, talán, ha egyszer volt rajtunk.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijjel közös fotót posztolt Novák Katalin
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 13:13
Szombat reggel érkezett meg Kijevbe a köztársasági elnök, hogy találkozzon az ukrán elnökkel.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG