<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből. Az orosz honlap szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni az F-35-ös vadászgépet gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok.
Egy F-35A vadászgép.

Az F-35-ös ötödik generációs vadászgép a világ legdrágábban kifejlesztett fegyverrendszere, 1996 óta eddig mintegy 1 ezermilliárd dollárt ölt a projektbe a Lockheed Martin és a Pentagon, de az a mai napig súlyos gondokkal küzd. Az eredetileg tervezettnél végül jóval nagyobb lett az F-35-ös csökkentett radarképe, azaz vesztett a lopakodó képességéből. Ugyanakkor csak nagyon kevés fegyverzetet és hasznos terhet (rakétát, bombát) tud magával vinni, miközben az aerodinamikai képességei meglehetősen gyengék - gyengébbek, mint az F16-osé.  A lopakodó képesség pedig ma már messze nem olyan hatékony előny, mint amilyennek még az 1980-as évek elején számított. A földi légvédelmi radaroknak ugyanis ma már az alacsonyabb frekvenciákon dolgozó antennarendszerek is a részei, amelyek a lopakodó gépek bemérését szolgálják.

Egy zsákutca anatómiája

A múlt héten aztán a világ szégyenére Dél-Karolinában egy teljesen rutin művelet során lezuhant egy F-35-ös, az anyagi kár 100 millió dollár! Miután az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből, most bizonyára újra magyarázni kell a bizonyítványt a szövetséges légierőknél.

Az izraeli légierő parancsnoka idén májusban jelentette be, hogy az F-35-ös teljesítette a világon az első éles harctéri bevetését. Az izraeli hadsereg nem árult el részleteket, csak annyit közöltek, hogy kétszer repültek az F-35-össel, két különböző harctéren. A légierő mindenesetre másfél héttel azután tette a bejelentést, hogy Tel Aviv iráni állásokat bombázott le Szíriában.

Begurult oroszok

Az F-35-ös tehát teljesítette küldetését a világ egyik legforróbb geopolitikai frontvonalán, ahol a Kelet-Mediterrán térségben a szír partok mentén jelenleg 10 orosz hadihajó és két tengeralattjáról cirkál, miközben a hivatalos amerikai álláspont szerint az Asszád rezsimet meg kell dönteni és az iráni csapatokat ki kell seprűzni Szíriából. Irán szerint viszont ők Damaszkusz meghívására, a nemzetközi jognak megfelelve harcolnak Szíriában, ellentétben azzal a mintegy 2200 amerikai katonával, akik ott állomásoznak.

A régiós feszültség csak tovább fokozódott két hete, amikor Oroszország ellenséges provokációval vádolta meg Izraelt, miután Szíria partjainál lelőttek egy Iljusin-20-as orosz rádióelektronikai felderítő gépet. A Kreml szerint az izraeliek az orosz gépet használták fedezéknek, amit így a szír légvédelem egyik Sz-200-as rakétarendszere baráti tűzben talált el. Moszkva 2013-ban az izraeli fél kérésére állította le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, de a feldühödött oroszok most leszállítják a rendszer modernizált, új változatát. Emellett a Kreml bejelentette, hogy a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

Káncz Csaba

Kigúnyolt F-35-ös

De Moszkva vasárnap még ennél is tovább ment és közvetlenül kesztyűt dobott Tel-Aviv és Washington arcába. Az angol nyelvű orosz biztonságpolitikai honlap, a Strategic Culture szerint, ha az izraeliek felelőtlen módon megpróbálják kiiktatni az Sz-300-as rendszert Szíriában, akkor Moszkva kíméletlenül le fogja lőni az F-35-ös gépeiket. Ezzel pedig az amerikai katonai-ipari komplexum jóvátehetetlen arcvesztést szenvedne el. A szerző szerint ez megmagyarázza azt, hogy Izrael (és valószínűleg az USA) miért gyakorolt óriási politikai nyomást az elmúlt 5 évben Moszkvára: ne szállítsa le az Sz-300-ast Szíriának és Iránnak.

Az orosz honlap gúnyosan jegyzi meg, hogy az F-35-ös haditengerészeti változata még el sem készült és a Közel-Keleten még egyetlen amerikai anyahajón sem található F-35-ös – mint ahogy egyetlen szárazföldi amerikai bázison sem! A szerző szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni a gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok. Márpedig Moszkva csaknem öt évtizede, 1969-ben fejlesztette ki az Sz-300-ast és már Sz-500-as hadrendbe állítása is küszöbön áll. A szerző szerint az orosz légvédelem a szír légtér védelmével most bebizonyítja a kínai, indiai, szaúdi és katari vásárlóknak, hogy a világ legütőképesebb légvédelmi rendszerét veszik meg.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
Makro / Külgazdaság Adócsalás: menesztette a Konzervatív Párt elnökét a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 13:16
Adójogi kihágás miatt menesztette vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG