<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből. Az orosz honlap szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni az F-35-ös vadászgépet gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok.
Egy F-35A vadászgép.

Az F-35-ös ötödik generációs vadászgép a világ legdrágábban kifejlesztett fegyverrendszere, 1996 óta eddig mintegy 1 ezermilliárd dollárt ölt a projektbe a Lockheed Martin és a Pentagon, de az a mai napig súlyos gondokkal küzd. Az eredetileg tervezettnél végül jóval nagyobb lett az F-35-ös csökkentett radarképe, azaz vesztett a lopakodó képességéből. Ugyanakkor csak nagyon kevés fegyverzetet és hasznos terhet (rakétát, bombát) tud magával vinni, miközben az aerodinamikai képességei meglehetősen gyengék - gyengébbek, mint az F16-osé.  A lopakodó képesség pedig ma már messze nem olyan hatékony előny, mint amilyennek még az 1980-as évek elején számított. A földi légvédelmi radaroknak ugyanis ma már az alacsonyabb frekvenciákon dolgozó antennarendszerek is a részei, amelyek a lopakodó gépek bemérését szolgálják.

Egy zsákutca anatómiája

A múlt héten aztán a világ szégyenére Dél-Karolinában egy teljesen rutin művelet során lezuhant egy F-35-ös, az anyagi kár 100 millió dollár! Miután az Egyesült Államoknak már sikerült több gépet eladni Norvégiától Ausztráliáig ebből a sok sebből vérző, de aranyárban mért vadászgépből, most bizonyára újra magyarázni kell a bizonyítványt a szövetséges légierőknél.

Az izraeli légierő parancsnoka idén májusban jelentette be, hogy az F-35-ös teljesítette a világon az első éles harctéri bevetését. Az izraeli hadsereg nem árult el részleteket, csak annyit közöltek, hogy kétszer repültek az F-35-össel, két különböző harctéren. A légierő mindenesetre másfél héttel azután tette a bejelentést, hogy Tel Aviv iráni állásokat bombázott le Szíriában.

Begurult oroszok

Az F-35-ös tehát teljesítette küldetését a világ egyik legforróbb geopolitikai frontvonalán, ahol a Kelet-Mediterrán térségben a szír partok mentén jelenleg 10 orosz hadihajó és két tengeralattjáról cirkál, miközben a hivatalos amerikai álláspont szerint az Asszád rezsimet meg kell dönteni és az iráni csapatokat ki kell seprűzni Szíriából. Irán szerint viszont ők Damaszkusz meghívására, a nemzetközi jognak megfelelve harcolnak Szíriában, ellentétben azzal a mintegy 2200 amerikai katonával, akik ott állomásoznak.

A régiós feszültség csak tovább fokozódott két hete, amikor Oroszország ellenséges provokációval vádolta meg Izraelt, miután Szíria partjainál lelőttek egy Iljusin-20-as orosz rádióelektronikai felderítő gépet. A Kreml szerint az izraeliek az orosz gépet használták fedezéknek, amit így a szír légvédelem egyik Sz-200-as rakétarendszere baráti tűzben talált el. Moszkva 2013-ban az izraeli fél kérésére állította le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, de a feldühödött oroszok most leszállítják a rendszer modernizált, új változatát. Emellett a Kreml bejelentette, hogy a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.

Káncz Csaba

Kigúnyolt F-35-ös

De Moszkva vasárnap még ennél is tovább ment és közvetlenül kesztyűt dobott Tel-Aviv és Washington arcába. Az angol nyelvű orosz biztonságpolitikai honlap, a Strategic Culture szerint, ha az izraeliek felelőtlen módon megpróbálják kiiktatni az Sz-300-as rendszert Szíriában, akkor Moszkva kíméletlenül le fogja lőni az F-35-ös gépeiket. Ezzel pedig az amerikai katonai-ipari komplexum jóvátehetetlen arcvesztést szenvedne el. A szerző szerint ez megmagyarázza azt, hogy Izrael (és valószínűleg az USA) miért gyakorolt óriási politikai nyomást az elmúlt 5 évben Moszkvára: ne szállítsa le az Sz-300-ast Szíriának és Iránnak.

Az orosz honlap gúnyosan jegyzi meg, hogy az F-35-ös haditengerészeti változata még el sem készült és a Közel-Keleten még egyetlen amerikai anyahajón sem található F-35-ös – mint ahogy egyetlen szárazföldi amerikai bázison sem! A szerző szerint a Pentagon egyszerűen nem meri felhasználni a gépet az orosz légelhárítás ellen – csak Izrael merte, legalábbis addig, amíg meg érkeznek az Sz-300-asok. Márpedig Moszkva csaknem öt évtizede, 1969-ben fejlesztette ki az Sz-300-ast és már Sz-500-as hadrendbe állítása is küszöbön áll. A szerző szerint az orosz légvédelem a szír légtér védelmével most bebizonyítja a kínai, indiai, szaúdi és katari vásárlóknak, hogy a világ legütőképesebb légvédelmi rendszerét veszik meg.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG