<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Washington célzott szankciókkal és üzenetekkel destabilizálja Eurázsia kulcsállamainak pénzügyi rendszerét. Ebben a pattanásig feszült helyzetben elfogyott az amerikai türelem a magyar miniszterelnök kettős geopolitikai játszmája irányába.
Orbán Viktor és Donald Trump a NATO brüsszeli csúcsértekezletén 2018. júliusában. Képkivágás a csoportképből - eredeti kép: MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Az eurázsiai tengely és Washington között hónapok óta forrongó kapcsolat a jelek szerint egy katarzis küszöbén áll. Ne felejtsük, hogy a januárban bejelentett amerikai Nemzetvédelmi Stratégia Kínát és Oroszországot nevezte meg az Egyesült Államok fő ellenségének. A Fehér Ház azóta kereskedelmi szankciókat vezetett be Peking ellen, augusztus 8-án pedig újabb gazdasági szankciókat Moszkva ellen. Márpedig az újkori történelem egyik tanulsága, hogy a kereskedelmi és a katonai konfliktusok kéz-a-kézben járnak.

Izzik a peremvidék

Az eurázsiai tengely déli peremén három befolyásos ország pénzügyi rendszerét is destabilizálja Washington célzott intézkedésekkel és üzenetekkel. Vessünk ezekre egy közelebbi pillantást:

  • Pakisztán esetében a rúpiát tavaly december óta négyszer értékelték le és értékének a negyedét vesztette el a nyugati devizákkal szemben. A világ hatodik legnépesebb országának pénzügyi rendzsere recseg-ropog, a devizatatartalékok olyan alacsony szintre estek, hogy kevesebb, mint két havi importot fedeznek. Az ország gazdasága eközben a Washington és Peking közötti konfliktus csataterévé vált.
    A július 25-én megválasztott új kormány annak a határára jutott, hogy az IMF-hez fordul és sajtójelentések szerint 12 milliárd dollárt szeretne kérni a Valutaalaptól. Ekkor jött a hidegzuhany: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Washington „lenullázhatja” a pakisztáni kérést, hiszen az segítené Pakisztánt abban, hogy visszafizesse adósságát Kína felé. Kína „Egy Övezet Egy Út” projektjének egyik kiemelt szakasza a 60 milliárd dolláros „Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó”, márpedig annak megvalósítása sérti az USA stratégiai érdekeit. Mindezen fejleményektől nem függetlenül Pakisztán és Oroszország a múlt héten katonai együttműködési megállapodást kötött.
  • A geopolitikai érdekek Irán esetében is mindent felülírnak. A nemzetközi jogot semmibe véve és a nemzetközi közösséget arcul csapva Trump elnök májusban felmondta az Iránnal 2015-ben kötött nemzetközi nukleáris megállapodást (JCPOA). A múlt héten a Fehér Ház aztán egyoldalú szankciókat vezetett be Teherán ellen, amely tovább fokozza a társadalmi és politikai feszültséget a perzsa államban. Míg a tavalyi év végén egy dollár még 42 000 riált ért, addigra a szabadpiacon a keresztárfolyam mára 100 ezer riálra zuhant.
  • Törökország esetében a múlt pénteki riál-vihar közepette jelentette be a Fehér Ház a vámtételek drasztikus emelését a török acél- és alumínium termékekre. Ankara az utóbbi időszakban határozottan közelebb sodródott az eurázsiai tengelyhez, ráadásul összeakasztotta a bajszát Washingtonnal Szíriában a kurd kérdés kapcsán. Erdogan elnök múlt szerdán bejelentette, hogy Ankara úgynevezett panda-kötvényeket fog kibocsátani, amelyet dollár helyett jüanban fognak leszámítolni. A hétvégén pedig azzal fenyegette meg Washingtont, hogy új szövetségeseket fog keresni.

Konyec a pávatáncnak

Ebben a pattanásig feszült helyzetben érezhetően fogy az amerikai türelem a magyar miniszterelnök kettős játszmája irányába. Tavaly nyáron a tekintélyes Politico már idézte a budapesti amerikai követség egy korábbi tisztviselőjét, miszerint

„Súlyos aggodalom van azzal kapcsolatban, hogy az oroszok Magyarországot lényegében előretolt helyőrségként használják a NATO és az EU területén”.

Idén tavasszal aztán az egyik hazai ellenzéki párt külügyi vezetője írta meg, hogy „Nyugati diplomáciai körökben gyakori téma, hogy a pénzforrások mögött, amelyek révén Orbán oligarchái Macedóniában, Szlovéniában s egyebütt szélsőjobbos médiavilágot teremtenek, bizony Moszkva áll”.

Káncz Csaba

A Wall Street Journal aztán múlt pénteken bombát robbantott. A lap beszámol arról, hogy „a magyar kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk.”

Nos, az amerikai pénzügyi körök vezető lapja világos üzenetet küldött. Ezek után már csak az a kérdés, hogy Washington és az IMF mit lépne egy olyan magyar pénzügyi válság megismétlődésekor, mint amelyet pontosan 10 éve tapasztaltunk meg.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos