<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A hidegháború utáni pár évtized drasztikus katonai leszerelése komoly felelőtlenség volt egy olyan kontinensen, ahol az elmúlt században a nemzetközi rend többször esett darabjaira. A svájci biztonságpolitikának a csontjaiba ivódott az európai geopolitika viharainak előérzete.

Európában az adventi időszak ellenére a hétvégén utcai tüntetéseket láttunk Párizsban, Brüsszelben, Madridban, Budapesten, Belgrádban és Bécsben. Belgiumban és Svédországban jelenleg nincsen kormány. A vezető hatalmak közül az Egyesült Királyság már két és fél éve súlyos politikai válságban vergődik, Franciaországban az egyre népszerűtlenebb elnök próbálja megtalálni a hangot saját népével, Németországban pedig a kettéhasadt konzervatív kormánypárt Merkel 2.0 megoldással próbálja megállítani az elhiteltelenedést és lemorzsolódást.

Felelőtlen Európa

Richard Haass, az amerikai Külföldi Kapcsolatok Tanácsának (CFR) vezetője jól tapint rá arra, hogy Európában elképesztő dinamikával kérdőjeleződik meg a kontinens jóléte, sőt békéje. Brüsszel túlságosan bürokratikus és elitek által vezérelt projektje egyre kevésbé ragadja meg az európai közember képzeletét. Valóban, a hidegháború utáni pár évtized rohamos katonai leszerelése Nyugat-Európában és térségünkben egyre inkább tűnik komoly felelőtlenségnek egy olyan kontinensen, ahol csupán az elmúlt században többször esett molekuláira a nemzetközi rend.

A brit konzervatív The Times már nyáron arról értekezett, hogy a migrációs válság hasadáshoz vezetheti, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Így elképzelhető, hogy egy nap a történészek azt írják majd: a hatalmas népvándorlás legyűrte az európai tervet, feltárta az egész integráció gyengeségét és a választókat ismét a nemzeti politika felé terelte. A lap szerint a populisták már hatalmon vannak az osztrákoknál, cseheknél, görögöknél, magyaroknál, olaszoknál és lengyeleknél. De 11 olyan populista párt létezik, amely már 20 százaléknál nagyobb támogatást ért el, így az ilyen kormányok száma akár meg is kétszereződhet. A szakadás akkora veszély, hogy nem kizárt: ahhoz képest a Brexit csupán lábjegyzet lesz a történelemkönyvekben.

Figyelemreméltó, hogy az amerikai hírszerzés hasonló veszélyforrásra figyelmeztetett már egy évtizede, amely váteszi erővel bír a jelen turbulens folyamatait figyelve. 2008 tavaszán a CIA igazgatója, Michal V. Hayden egy előadásában az Európára leselkedő veszélyekről szólva kiemelte, hogy azon országok, amelyek már amúgy is nagyobb bevándorlói közösséggel bírnak, kiemelt növekedéssel fognak szembesülni a muszlim népességük számában, míg a nem-muszlimok száma csökkenni fog a születések számának esésével. Hayden kijelentette, hogy „a bevándorlók társadalmi integrációja számos befogadó ország számára komoly kihívást fog jelenteni – növelve a zavargások és szélsőséges cselekedetek potenciálját.”

Jól megtervezett hadgyakorlatok

Káncz Csaba

A svájci biztonságpolitikának az elmúlt évszázadokban már a csontjaiba ivódott az európai geopolitika viharainak előérzete. Ezen a ponton kell levennünk a kalapunkat André Blattmann tábornok, a svájci hadsereg korábbi vezérkari főnöke előtt, aki már három éve az Európa-szerte folyamatosan növekvő társadalmi és politikai feszültségekre hívta fel a figyelmet. A tábornok szerint „A terror általi fenyegetettség növekszik, miközben hibrid háborúkat vívnak világszerte, a gazdasági kilátások sötétek és a migráció soha nem látott méreteket öltött.”

2015 őszén a svájci haderő a ’Conex 15’ fedőnévre hallgató hadgyakorlat keretében modellezte a tennivalókat az EU szétesésének esetére. A hadgyakorlat céljai szerint „Egy fiktív Európában a jövőben, új országokkal és határokkal, gazdasági válság dúl. Ennek következményei kihatnak Svájcra is: nagy olaj-, gáz- és gabonatárolók lesznek a célpontjai szabotázsoknak és fosztogatásoknak. Ezen kívül az etnikai feszültségek nagyobb menekülthullámhoz vezetnek Svájcba.”

A kis alpesi ország ebben az évtizedben már több hasonló hadgyakorlatot tartott, amely az EU-ban esetlegesen keletkező krízisek Svájcra gyakorolt negatív hatásának kivédésével foglalkoztak: 2013-ban a ’Duplex Barbara’ nevű hadgyakorlat során Franciaország politikai felfordulásának forgatókönyve került napirendre, amelynek eredményeképpen fél-katonai szervezetek támadták meg Svájcot.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG