BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. február 14. 10:16

A Nyugat egyre bizonytalanabb saját értékeiben és stratégiai orientációjában. Hazánkat a biztonságpolitika területén nem jegyzik még a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan nőttek ki komoly befolyású biztonságpolitikai agytrösztök. Káncz Csaba jegyzete.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia 2020-as kiadványának illusztrációja a "nyugattalanságról."

Ma kezdődik az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 450 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a francia elnök, a NATO főtitkára, a kanadai miniszterelnök és Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. A jelenlegi, feszült globális geopolitikai helyzetet tekintve kiemelendő, hogy az eseményen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter iráni kollégájával is találkozik.

Egyre több égető kérdés

A Konferenciát beárnyékolja, hogy Angela Merkel kijelölt utódja hétfőn lemondott. Ezzel még inkább bizonytalanná vált az a narratíva, hogy Merkel és köre stabil vezetést nyújt a multilaterális világ számára a globalizáció visszaszorulása  - így a Trump korszak unilateralizmusának, a Brexitnek és a Baltic Dry Index (BDI) beomlásának - közepette.

A BDI nem más, mint a különböző nagy tömegű, szilárd anyagok tengeri szállítási díjaiból képzett kompozit index. Ez napjainkban az elmúlt 4 év legalacsonyabb szintjére esett vissza. Ez tehát a szállítási aktivitás brutális visszaesését, egyben nem túl meglepő módon a globális konjunktúra kifulladását jelenti.

A Konferencia számos aktuális kérdést vitat meg: Fog-e az Egyesült Államok katonai erőt bevetni NATO szövetségese védelmében? Mi a multilateralizmus jövője? Szorosabban kellene-e együttműködnie az EU országainak védelmi kérdésekben? Milyen szinten eszkalálja a klímaváltozás a hagyományos biztonságpolitikai kihívásokat?

Egy további fontos megvitatandó téma, hogy össze lehet-e egyeztetni az energiabiztonságot a klímaváltozással? A tavalyi konferencián foglalkoztak a résztvevők első alkalommal kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival - valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása.

Elbizonytalanodó Nyugat

A konferencia idei jelentése kiemeli, hogy a globális biztonsági helyzet továbbra is „ingatag”. A dokumentum „Nyugattalanság”-ról értekezik – vagyis, hogy a nyugati országok egyre bizonytalanabbak lettek saját értékeikben és stratégiai orientációjukban. Többek szerint „az illiberalizmus felemelkedése és a nacionalizmus visszatérése a Nyugat számára komoly fenyegetést jelent”. A jelentés szerzői szerint a Nyugat egyre kevésbé hajlandó részt venni az erőszakos konfliktusokban, de ez messze nem jelenti azt, hogy ezek a konfliktusok el is tűnnek – sőt, egyre erőszakosabbá válhatnak.

Káncz Csaba

Több európai vezető szeretné az EU-t önálló globális játékosként látni, amely világosabban leválik az USA vonalvezetéséről. Ha Washington passzív marad a Közel-Keleten – pont akkor, amikor Moszkva és Ankara növelik befolyásukat Szíriában és Líbiában – akkor éppen ebben a pillanatban Európa elindíthat egy önállóbb stratégiai és gazdasági vonalvezetést. De a kihívások óriásiak, hiszen London éppen most távozott az EU-ból, és a jelentés szerint „a NATO és az EU vergődik… mivel mindkét intézmény számára az illiberalizmus felemelkedése több tagállamban óriási kihívásokat jelent.”

Idén eddig még nem jelent meg a résztvevők részletes listája, de az utóbbi pár évben egyetlen magyar résztvevője sem volt a konferenciának. Hazánkat a biztonságpolitika területén nem jegyzik még a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan nőttek ki az egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai agytrösztök. Budapesten ezzel ellentétben éves szinten százmilliók folynak el olyan, szakmailag értékelhetetlen biztonságpolitikai csoportokhoz, mint például a dilettáns vezetésű Antall József Tudásközpont.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél