BUX
32 065.14
-2.82%
-929.00
OTP
9 390.00
-7.31%
-740.00
MOL
1 885.00
+0.96%
+18.00
RICHTER
5 800.00
-0.17%
-10.00
MTELEKOM
351.00
-2.50%
-9.00
 
2020. február 14. 10:16

A Nyugat egyre bizonytalanabb saját értékeiben és stratégiai orientációjában. Hazánkat a biztonságpolitika területén nem jegyzik még a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan nőttek ki komoly befolyású biztonságpolitikai agytrösztök. Káncz Csaba jegyzete.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia 2020-as kiadványának illusztrációja a "nyugattalanságról."

Ma kezdődik az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma, ahol több mint 450 vezető politikus és szakértő vitatja meg a világ egyre aggasztóbb fejleményeit. Merkel kancellár mellett részt vesz a francia elnök, a NATO főtitkára, a kanadai miniszterelnök és Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója. A jelenlegi, feszült globális geopolitikai helyzetet tekintve kiemelendő, hogy az eseményen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter iráni kollégájával is találkozik.

Egyre több égető kérdés

A Konferenciát beárnyékolja, hogy Angela Merkel kijelölt utódja hétfőn lemondott. Ezzel még inkább bizonytalanná vált az a narratíva, hogy Merkel és köre stabil vezetést nyújt a multilaterális világ számára a globalizáció visszaszorulása  - így a Trump korszak unilateralizmusának, a Brexitnek és a Baltic Dry Index (BDI) beomlásának - közepette.

A BDI nem más, mint a különböző nagy tömegű, szilárd anyagok tengeri szállítási díjaiból képzett kompozit index. Ez napjainkban az elmúlt 4 év legalacsonyabb szintjére esett vissza. Ez tehát a szállítási aktivitás brutális visszaesését, egyben nem túl meglepő módon a globális konjunktúra kifulladását jelenti.

A Konferencia számos aktuális kérdést vitat meg: Fog-e az Egyesült Államok katonai erőt bevetni NATO szövetségese védelmében? Mi a multilateralizmus jövője? Szorosabban kellene-e együttműködnie az EU országainak védelmi kérdésekben? Milyen szinten eszkalálja a klímaváltozás a hagyományos biztonságpolitikai kihívásokat?

Egy további fontos megvitatandó téma, hogy össze lehet-e egyeztetni az energiabiztonságot a klímaváltozással? A tavalyi konferencián foglalkoztak a résztvevők első alkalommal kiemelten a globális klímaváltozás biztonságpolitikai kihatásaival - valóban, ez a téma lett mára a globális közvélemény szemében Földünk első számú veszélyforrása.

Elbizonytalanodó Nyugat

A konferencia idei jelentése kiemeli, hogy a globális biztonsági helyzet továbbra is „ingatag”. A dokumentum „Nyugattalanság”-ról értekezik – vagyis, hogy a nyugati országok egyre bizonytalanabbak lettek saját értékeikben és stratégiai orientációjukban. Többek szerint „az illiberalizmus felemelkedése és a nacionalizmus visszatérése a Nyugat számára komoly fenyegetést jelent”. A jelentés szerzői szerint a Nyugat egyre kevésbé hajlandó részt venni az erőszakos konfliktusokban, de ez messze nem jelenti azt, hogy ezek a konfliktusok el is tűnnek – sőt, egyre erőszakosabbá válhatnak.

Káncz Csaba

Több európai vezető szeretné az EU-t önálló globális játékosként látni, amely világosabban leválik az USA vonalvezetéséről. Ha Washington passzív marad a Közel-Keleten – pont akkor, amikor Moszkva és Ankara növelik befolyásukat Szíriában és Líbiában – akkor éppen ebben a pillanatban Európa elindíthat egy önállóbb stratégiai és gazdasági vonalvezetést. De a kihívások óriásiak, hiszen London éppen most távozott az EU-ból, és a jelentés szerint „a NATO és az EU vergődik… mivel mindkét intézmény számára az illiberalizmus felemelkedése több tagállamban óriási kihívásokat jelent.”

Idén eddig még nem jelent meg a résztvevők részletes listája, de az utóbbi pár évben egyetlen magyar résztvevője sem volt a konferenciának. Hazánkat a biztonságpolitika területén nem jegyzik még a térségben sem, holott mind Pozsonyban (GlobSec), mind Varsóban (Warsaw Security Forum) az utóbbi években látványosan nőttek ki az egyre komolyabb befolyású biztonságpolitikai agytrösztök. Budapesten ezzel ellentétben éves szinten százmilliók folynak el olyan, szakmailag értékelhetetlen biztonságpolitikai csoportokhoz, mint például a dilettáns vezetésű Antall József Tudásközpont.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Elrendelték a karantént Moszkvában is - nagy lesz a szigor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 22:22
"Okos" megfigyelőrendszerrel ellenőrzik majd, hogy tényleg otthon maradnak-e a moszkvaiak - még a kutyával sem lehet messzire sétálni az otthonoktól.
Makro / Külgazdaság Akár 200 ezer halott is lehet az Egyesült Államokban az amerikai szakember szerint
MTI | 2020. március 29. 22:17
Az új koronavírus által megfertőzöttek száma több millió is lehet, a halottaké pedig akár a 200 ezret is elérheti az Egyesült Államokban - figyelmeztetett Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Menetrendszerűen landolt az állami pénz a hévízi reptéren
Vég Márton | 2020. március 29. 17:20
Lassan kérni sem kell, automatikusan érkezik az évi 200-300 milliós állami támogatás a sármelléki reptérre. Az utasok viszont egyre kevesebben vannak. Ugyanakkor nagyszabású tervekből mindig tele a padlás, idénre is elképesztő fejlesztéseket ígértek.
Makro / Külgazdaság Egyre drámaibb a helyzet Spanyolországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 29. 14:40
További szigorítást terveznek a járvány megfékezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban
Káncz Csaba | 2020. március 29. 14:00
Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus-járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Élőben kövesse velünk az operatív törzs tájékoztatóját!
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 11:01
Az operatív törzs vasárnap délelőtt 11 órakor tartja szokásos tájékoztatóját. Kövessen nálunk élőben! 
Makro / Külgazdaság Fogyókúrára fogták a vidéki nagyvárosokat
Vég Márton | 2020. március 29. 09:15
Budapesten kicsit nagyobb lett a kassza, de Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Nyíregyházán is milliárdokkal lett szerényebb a helyi költségvetés. A polgármesterek megvédenék a helyi iparűzési adót a kormány terveitől.
Makro / Külgazdaság Már 408 regisztrált fertőzöttje és 13 elhunytja van a koronavírusnak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 08:00
Az eddigi legnagyobb növekedés volt az esetszámban egy nap alatt. 
Makro / Külgazdaság A stadion is egészségügyi intézmény? Lassan igaz lesz a mondás
Vég Márton | 2020. március 28. 16:50
Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye. 
Makro / Külgazdaság Nemcsak Magyarországon válik egyre komolyabbá a helyzet, hanem a környező országokban is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 15:37
Kelet-Európa és a Nyugat-Balkán országaiban szombatra tovább nőtt a fertőzöttek száma, és újabb szigorú intézkedések léptek életbe.
hírlevél