Hirdetés
Hirdetés

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Valkai Nikoletta, 2019. május 24., 12:55

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője (Fotó:MTI/Kovács Tamás)
Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd, Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom, Vágó Gábor, a Lehet Más a Politika és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

Magyarország a hétvégi választással összesen 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Ezért a 21 helyért 9 párt, pártszövetség összesen 291 jelöltje verseng.

A közvélemény-kutató cégek (a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián) a héten tették közzé közös mandátumbecslésüket. 4-6 párt bejutásával számolnak, 32 százalék feletti részvétellel, de akár 40 százalékos részvétel sem kizárt szerintük.

Hirdetés
A nagyobb méretű grafikonért kattintson ide
A nagyobb méretű grafikonért kattintson ide

Méréseik szerint

 • a Fidesz-KDNP 13,
 • a Jobbik 3,
 • az MSZP-Párbeszéd 2,
 • a Demokratikus Koalíció 2,
 • míg a Momentum Mozgalom 1 mandátumot szerezhet.

Ezt a mandátumbecslést alapul véve néztük meg, hogy az induló pártok jelöltjei közül kiknek van esélyük bekerülni az Európai Parlamentbe.

Trócsányi László. Kép forrása: MTI, Mohai Balázs
Trócsányi László, a Fidesz_KDNP listavezetője. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Eszerint tehát a Fidesz-KDNP 13 helyet szerezne a 21-ből. A párt EP-képviselőjelöltjei közül a többség újra visszaülhetne brüsszeli székébe, hiszen jelöltjeik:

 1. Trócsányi László (igazságügyi miniszter)
 2. Szájer József (EP-képviselő)
 3. Járóka Lívia (EP-képviselő)
 4. Deutsch Tamás (EP-képviselő)
 5. Gyürk András (EP-képviselő)
 6. Gál Kinga (EP-képviselő)
 7. Hölvényi György (EP-képviselő)
 8. Győri Enikő (Magyarország volt madridi nagykövete)
 9. Kósa Ádám (EP-képviselő)
 10. Bocskor Andrea (EP-képviselő)
 11. Deli Andor (EP-képviselő)
 12. Hidvéghi Balázs (a Fidesz kommunikációs igazgatója)
 13. Tóth Edina (az Európai Néppárt tanácsadója)

Ha még ennél is nagyobb arányú Fidesz-győzelem születne vasárnap,13 helyett 14-15 mandátumhoz jutna a párt, akkor bekerülne Kovács András, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, valamint Erdős Norbert korábbi EP-képviselő.

A fennmaradó helyekre pályázók

A Jobbik esélyesei:

 1. Gyöngyösi Márton,
 2. Balczó Zoltán,
 3. Jakab Péter.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-listavezetője (j) és Balczó Zoltán EP-képviselő Miskolcon, a Búza téri aluljárónál tartott sajtótájékoztatón 2019. április 26-án.
MTI/Vajda János
Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-listavezetője (j) és Balczó Zoltán EP-képviselő (Fotó: MTI/Vajda János)

Az említett mandátumbecslés szerint a Jobbik 3 politikusának sikerülne bekerülni az EP-be. A lista első három helyén: Gyöngyösi Márton frakcióvezető, Balczó Zoltán jelenlegi európai parlamenti képviselő és Jakab Péter, a párt szóvivője szerepel. Ha mégse 3, hanem több, mondjuk 4-5 mandátumhoz jutna a párt, akkor Bana Péter országgyűlési képviselő és Z. Kárpát Dániel alelnök is befutó lenne, ők szerepelnek a Jobbik listájának a 4. és a 5. helyén.

Az MSZP-Párbeszéd esélyesei:

 1. Ujhelyi István,
 2. Szanyi Tibor,
 3. Jávor Benedek.

Az MSZP-Párbeszéd pártszövetségnek 2 mandátumot jósolnak. A listavezető az MSZP pártelnöke, Tóth Bertalan. Második helyen a jelenleg is az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István található. Ha 2-nél több mandátumot szereznének, újra kijuthatna Brüsszelbe Szanyi Tibor. Esélye van Jávor Benedeknek is, ugyanis a 2 párt korábban megállapodott abban, hogyha a közös lista a választáson 3 vagy több mandátumhoz jut, a listavezető, azaz Tóth Bertalan lemond a mandátumról, azaz technikai értelemben Jávor Benedek szerepel a lista 3. helyén.

A Demokratikus Koalíció esélyesei:

 • Dobrev Klára,
 • Molnár Csaba.

A DK esetében szintén 2 mandátummal számolnak a közvélemény-kutatók. Dobrev Klárának, Gyurcsány Ferenc pártelnök feleségének és Molnár Csaba, ugyancsak jelenlegi EP-képviselőnek lenne biztos bejutása. Őket Rónai Sándor, a DK szóvivője és Ara-Kovács Attila, a párt külügyi kabinetjének a vezetője követi a listán.

A Momentum Mozgalom esélyese:

 1. Cseh Katalin.

A Momentum Mozgalom egy helyet csíphet el a 21-ből a mandátumbecslés szerint, így a listavezető, az egyik alapító, Cseh Katalin kapna helyet Brüsszelben. Ha több mandátumot szereznének, bekerülne Donáth Anna alelnök és Nemes Balázs szóvivő.

Küszöb alattiak

A közvélemény-kutatók becslése szerint az 5 százalékos bejutási küszöb alatt maradna 4 párt: az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Munkáspárt.

Az LMP EP-képviselőjelölti listáján a pártot alapító Vágó Gábor található. A Mi Hazánk Mozgalom is a páralapítót, Toroczkai Lászlót tette meg elsőnek.

Listát tudott állítani a választásra a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik egyik tagjukat, Döme Zsuzsannát indították az élen. A Munkáspártnál semmi meglepetés nincs: Thürmer Gyula pártelnök található az ötfős lista első helyén.

A pártok választási programjaival részletesen is foglalkoztunk. Cikkünk: Te tudod egyáltalán, mire szavazol vasárnap?

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?