Hirdetés
Hirdetés

Trump rákontrázott Németh Szilárdra - ez már Szijjártó szerint is sok

Gáspár András, 2018. július 12., 16:25

Szijjártó szerint 2024 előtt a GDP 2 százalékára növeljük a honvédelmi kiadásokat - ehhez viszont a most megkezdett tempó biztosan kevés lesz. Németh Szilárd 3 százalékos bemondásán hüledeztünk, erre Trump bedobott egy 4-est - ez már a magyar külügyminiszter szerint sem reális.

Magyarország 2024-ig biztosan teljesíti a két százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozót követően az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország kész megvitatni azt az amerikai javaslatot, hogy a 2 százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást az eredetileg kitűzött határidőnél korábban érjük el.

Hirdetés

Hol tartunk? Fel kell kötni a gatyát a 2 százalékhoz

Ha teljesíteni akarunk, nagyon össze kell kapnunk magunkat. A NATO friss adatai szerint a 2 százalékos szintet 2017-ben az USA-n kívül csak Görögország, az Egyesült Királyság, Észtország és hajszál híján Lengyelország érte el. Térségünk országai közül Románia, Lettország és Litvánia is közelíti a 2 százalékot.

Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.
Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.

Mi épphogy a GDP 1 százaléka fölött költünk honvédelemre. Nálunk csak Csehország, Szlovénia, Spanyolország, Belgium és Luxemburg hozott gyengébb számokat a NATO friss statisztikái szerint. Ez azt jelenti, hogy a NATO elvárásaihoz meg kell duplázni a kiadásokat - ráadásul növekvő GDP mellett ez nominálisan a duplánál nagyobb összeget jelent. Az ideihez képest 73 milliárd forinttal, 18 százalékkal emeli a kormány a honvédelmi kiadásokat a 2019-es költségvetés tervezete szerint - ezzel a GDP 1,17 százalékát érhetik el a kiadások.

Ha a következő években ezt az évi 18 százalékos emelést folytatja a kormány, és közben a GDP az általa a konvergenciaprogramban felvázolt 4 százalék fölötti tempóban bővül évente (amit azért erős kétségek öveznek), akkor biztosan nem teljesül 2024-re a 2 százalékos GDP-arányos cél. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező években a mostaninál nagyobb, inkább 25 százalék körüli mértékben kell növelnie a honvédelmi kiadásokat a kormánynak évente. (Persze ha a gazdasági növekedés messze elmarad a kormány által felvázolt 4 százalék fölötti szintektől a következő években, akkor elegendő lehet a honvédelmi kiadásokat 18 százalékot alig meghaladó mértékben emelni.)

Németh Szilárdnál csak Donald Trump mer nagyobbat mondani

Donald Trump ráadásul nem is állna meg 2 százaléknál: rögtön a GDP 4 százalékára emelné a védelmi kiadásokat a NATO-tagállamokban. Szijjártó szerint ez a felvetés Magyarország szempontjából egyelőre nem reális. Azt mondta: először az eredeti megállapodás alapján kitűzött két százalékos ráfordítási arányt kívánjuk elérni. Csak azután érdemes azon gondolkodni, hogy onnan milyen lépés indokolt vagy lehetséges a hozzájárulás növelése érdekében - tette hozzá.

Érdekesség. hogy a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nemrég szintén elég nagy számot mondott be, aminek realitása Szijjártó Péter kijelentései tükrében még a korábbiaknál is jobban megkérdőjelezhető. Németh Szilárd úgy nyilatkozott:"Ugyanakkor a mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk."

Szijjártó Péter szavai alapján nagyon úgy tűnik, hogy Németh Szilárd már bőven a 2024 utáni idők megtervezésével foglalkozik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?