Hirdetés
Hirdetés

Trump rákontrázott Németh Szilárdra - ez már Szijjártó szerint is sok

Gáspár András, 2018. július 12., 16:25

Szijjártó szerint 2024 előtt a GDP 2 százalékára növeljük a honvédelmi kiadásokat - ehhez viszont a most megkezdett tempó biztosan kevés lesz. Németh Szilárd 3 százalékos bemondásán hüledeztünk, erre Trump bedobott egy 4-est - ez már a magyar külügyminiszter szerint sem reális.

Magyarország 2024-ig biztosan teljesíti a két százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozót követően az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország kész megvitatni azt az amerikai javaslatot, hogy a 2 százalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást az eredetileg kitűzött határidőnél korábban érjük el.

Hirdetés

Hol tartunk? Fel kell kötni a gatyát a 2 százalékhoz

Ha teljesíteni akarunk, nagyon össze kell kapnunk magunkat. A NATO friss adatai szerint a 2 százalékos szintet 2017-ben az USA-n kívül csak Görögország, az Egyesült Királyság, Észtország és hajszál híján Lengyelország érte el. Térségünk országai közül Románia, Lettország és Litvánia is közelíti a 2 százalékot.

Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.
Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.

Mi épphogy a GDP 1 százaléka fölött költünk honvédelemre. Nálunk csak Csehország, Szlovénia, Spanyolország, Belgium és Luxemburg hozott gyengébb számokat a NATO friss statisztikái szerint. Ez azt jelenti, hogy a NATO elvárásaihoz meg kell duplázni a kiadásokat - ráadásul növekvő GDP mellett ez nominálisan a duplánál nagyobb összeget jelent. Az ideihez képest 73 milliárd forinttal, 18 százalékkal emeli a kormány a honvédelmi kiadásokat a 2019-es költségvetés tervezete szerint - ezzel a GDP 1,17 százalékát érhetik el a kiadások.

Ha a következő években ezt az évi 18 százalékos emelést folytatja a kormány, és közben a GDP az általa a konvergenciaprogramban felvázolt 4 százalék fölötti tempóban bővül évente (amit azért erős kétségek öveznek), akkor biztosan nem teljesül 2024-re a 2 százalékos GDP-arányos cél. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező években a mostaninál nagyobb, inkább 25 százalék körüli mértékben kell növelnie a honvédelmi kiadásokat a kormánynak évente. (Persze ha a gazdasági növekedés messze elmarad a kormány által felvázolt 4 százalék fölötti szintektől a következő években, akkor elegendő lehet a honvédelmi kiadásokat 18 százalékot alig meghaladó mértékben emelni.)

Németh Szilárdnál csak Donald Trump mer nagyobbat mondani

Donald Trump ráadásul nem is állna meg 2 százaléknál: rögtön a GDP 4 százalékára emelné a védelmi kiadásokat a NATO-tagállamokban. Szijjártó szerint ez a felvetés Magyarország szempontjából egyelőre nem reális. Azt mondta: először az eredeti megállapodás alapján kitűzött két százalékos ráfordítási arányt kívánjuk elérni. Csak azután érdemes azon gondolkodni, hogy onnan milyen lépés indokolt vagy lehetséges a hozzájárulás növelése érdekében - tette hozzá.

Érdekesség. hogy a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nemrég szintén elég nagy számot mondott be, aminek realitása Szijjártó Péter kijelentései tükrében még a korábbiaknál is jobban megkérdőjelezhető. Németh Szilárd úgy nyilatkozott:"Ugyanakkor a mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk."

Szijjártó Péter szavai alapján nagyon úgy tűnik, hogy Németh Szilárd már bőven a 2024 utáni idők megtervezésével foglalkozik.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?