Hirdetés
Hirdetés

Meghökkentő kijelentést tett Németh Szilárd

Gáspár András, 2018. június 18., 08:53

A GDP alig 1 százalékát költjük honvédelemre, 2 lenne az elvárás, Németh Szilárd viszont most bemondott 3-at.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Huszár János vezérkarifőnök-helyettes koszorút helyez el Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából 2018. június 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Huszár János vezérkarifőnök-helyettes koszorút helyez el Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt a hazai honvédelem jövőjéről. (Volt szó paprikás krumpliról és csettegős nokedliről is, ezt a részt nem szemlézzük.)

3 százalékos GDP-arányos honvédelmi kiadások?

Németh felidézte: a 2019-es költségvetésben 78 milliárd forinttal több, összesen 513 milliárd forint jut a honvédelemre - ennyit még soha nem fordítottunk a katonáinkra.

Hirdetés

A NATO azt várja a tagországoktól, hogy a GDP két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra, Donald Trump amerikai elnök többször megfogalmazta már ezt az elvárást a többi országgal szemben, mondván: Amerika nem akarja a jövőben is egyedül finanszírozni a többi tagország védelmét. Németh Szilárd most úgy nyilatkozott: "Ugyanakkor a mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk. "

A NATO friss adatai szerint a 2 százalékos szintet 2017-ben az USA-n kívül csak Görögország, az Egyesült Királyság, Észtország és hajszál híján Lengyelország érte el. Térségünk országai közül Románia, Lettország és Litvánia is közelíti a 2 százalékot.

Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.
Forrás: NATO. A 2017-es adatok becslésen alapulnak. 2010-es árfolyamon számolva.

Magyarország viszont igen gyengén muzsikál, épphogy a GDP 1 százaléka fölött költünk honvédelemre. Nálunk csak Csehország, Szlovénia, Spanyolország, Belgium és Luxemburg hozott gyengébb számokat a NATO friss statisztikái szerint. Ez azt jelenti, hogy a NATO elvárásaihoz meg kellene duplázni, a Németh Szilárd által belengetett számokhoz pedig triplázni a honvédelmi költéseinket - ráadásul az emelkedő GDP arányában, tehát nominálisan ez többet jelent a kétszeres-háromszoros összegnél, miközben tavalyhoz képest 73 milliárd forinttal, alig 18 százalékkal emelte a kormány a kiadásokat.

Három százalékos GDP-arányos honvédelmi kiadással egyébként közvetlenül az Egyesült Államok mögött a második helyen állnánk az egész NATO-ban.

Nem lesz kötelező sorkatonaság, tömeges bevándorlás nélkül is marad a válsághelyzet

Németh Szilárd beszélt arról is: Magyarországon biztosan nem lesz kötelező sorkatonaság, valamint arról, hogy szeptemberben szükség lesz a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. Annak ellenére, hogy válsághelyzet akkor rendelhető el, ha a menedékkérelemért folyamodók száma meghaladja egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt, miközben május közepéig kevesebb mint négyszázan nyújtottak be kérelmet. Németh az ezzel kapcsolatos felvetésre azt mondta: azért nincsenek többen a migránsok, mert megépítettük a kerítést.

Hogy lesz a magyar a térség legfejlettebb hadserege?

Németh Szilárd azt mondta: a térség legerősebb hadseregévé akarják alakítani a magyar honvédséget. Ebben erőteljes lemaradásban vagyunk: nemrég Románia olyan fejlett rakétarendszert vásárolt az Egyesült Államoktól, amihez hasonlót még egy európai országnak sem adott el a Pentagon. A térség országai komolyan fegyverkeznek - az ütközőzónában gyakorlatilag csak Magyarországon nem látunk jelentős katonai beruházásokat. Megrendült az európai védelmi rendszer - külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről >>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?