Hirdetés
Hirdetés

Tűzszünet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

2018. december 02., 11:20

Donald Trump nem emeli 10-ről 25 százalékra a kínai árukra kivetett vámot 90 napig, bízva benne hogy azalatt megegyezik a két nagyhatalom.

Az amerikai és a kínai elnök Argentínában, a G20 csúcson tárgyaltak. Az átmeneti megegyezés úgy szól, hogy Amerika a jelenleg 10 százalékos vámot, melyet korábban 200 milliárd dollár értékű kínai importra vetett ki, nem emeli meg január 1-én, Kína pedig jelezte szándékát, hogy jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket, energiát, ipari és egyéb termékeket fog vásárolni az Egyesült Államoktól, hogy csökkenjen a két ország közötti kereskedelmi egyensúlytalanság.

A Fehér Ház szerint abban is megegyeztek, hogy rögtön tárgyalásokat kezdenek az eddig Kína által erőltetett technológia átadásokról, a szellemi tulajdon védelméről, a nem vámjellegű akadályokról és több más vitás kérdésről. Mindezt 90 napon belül megpróbálják lezárni és egyezségre jutni, ha ez nem sikerül, életbe lép a 25 százalékos vám a kínai termékekre.

Hirdetés

A megegyezést mindkét oldalról udvarias megjegyzések követték, kérdés, hogy ez a vihar előtti csendet jelzi, vagy valóban komoly megegyezési szándék van mindkét oldalról, komoly kompromisszumkészséggel. Trump számára a két év múlva esedékes elnökválasztás szempontjából sokkal előnyösebb lenne egy megegyezés, mint egy elhúzódó kereskedelmi háború, amely a kínai importtermékek meredek áremelkedését okozná, jócskán megemelve az amerikai fogyasztói árszínvonalat.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Elindult az első hajó, amely a megegyezés nélküli brit kilépés áldozata lehet

Japán irányába indult hosszú útjára Angliából egy teherhajó, és miután március 30-án fog megérkezni, nem biztos, hogy kirakodhat, miután nem lesz érvényes kereskedelmi megállapodás Japán és Nagy-Britannia között, ha utóbbi szabályozatlanul esik ki az EU-ból. Végjáték lesz, az utolsó pillanatig hazardírozik a brit miniszterelnök és a parlament.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?