Hirdetés
Hirdetés

Tűzszünet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

2018. december 02., 11:20

Donald Trump nem emeli 10-ről 25 százalékra a kínai árukra kivetett vámot 90 napig, bízva benne hogy azalatt megegyezik a két nagyhatalom.

Az amerikai és a kínai elnök Argentínában, a G20 csúcson tárgyaltak. Az átmeneti megegyezés úgy szól, hogy Amerika a jelenleg 10 százalékos vámot, melyet korábban 200 milliárd dollár értékű kínai importra vetett ki, nem emeli meg január 1-én, Kína pedig jelezte szándékát, hogy jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket, energiát, ipari és egyéb termékeket fog vásárolni az Egyesült Államoktól, hogy csökkenjen a két ország közötti kereskedelmi egyensúlytalanság.

A Fehér Ház szerint abban is megegyeztek, hogy rögtön tárgyalásokat kezdenek az eddig Kína által erőltetett technológia átadásokról, a szellemi tulajdon védelméről, a nem vámjellegű akadályokról és több más vitás kérdésről. Mindezt 90 napon belül megpróbálják lezárni és egyezségre jutni, ha ez nem sikerül, életbe lép a 25 százalékos vám a kínai termékekre.

Hirdetés

A megegyezést mindkét oldalról udvarias megjegyzések követték, kérdés, hogy ez a vihar előtti csendet jelzi, vagy valóban komoly megegyezési szándék van mindkét oldalról, komoly kompromisszumkészséggel. Trump számára a két év múlva esedékes elnökválasztás szempontjából sokkal előnyösebb lenne egy megegyezés, mint egy elhúzódó kereskedelmi háború, amely a kínai importtermékek meredek áremelkedését okozná, jócskán megemelve az amerikai fogyasztói árszínvonalat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A kormányt csak a nyugdíjasok érdeklik - mi lesz a munkanélküliekkel?

A kormányt csak a nyugdíjasok érdeklik - mi lesz a munkanélküliekkel?

Közzétette az Eurostat, hogy mennyit költenek a tagállamok a szociális hálóra: ide tartoznak a munkanélküli segélyek, a családi pótlék különböző formái, a nyugdíjak, valamint a lakhatási támogatások is. A magyar adatokat megnézve elég felemás a kép, míg nyugdíjakra az uniós átlaghoz képest sokat, addig a munkanélküliekre röhejesen keveset költünk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?