3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem egészséges, hogy a hitelezés bővülése nélkül növekszik a gazdaság, a kormány ezért különböző intézkedésekkel igyekszik meghozni a bankok kedvét. Az MKB-t és a Budapest Bankot még idén eladják, heteken belül jöhet a devizakötvény-kibocsátás - Varga Mihály Bécsben, a Euromoney konferencián beszélt a magyar gazdasági kilátásokról.

A gazdaság bővül, de a hitelezés nem

Varga Mihály gazdasági miniszter a Euromoney konferencián felidézte a magyar gazdaság mutatóit: tavaly 3 százalék körüli GDP-növekedés, 2 százalék körüli deficit, csökkenő államadósság, 21 százalékos beruházási ráta jellemezte a magyar gazdaságot – az összkép Varga szerint tehát nem rossz, uniós átlag fölött bővül a magyar gazdaság. Varga Mihály elmondta: az elmúlt években a magyar gazdaság úgy nőtt, hogy közben a vállalati hitelek állománya nem bővült – ez pedig nem egészséges. A stabil gazdasági növekedéshez több hitelre van szükség minden szektorban.

Tovább csökken a bankadó

Tavaly az EBRD-vel és az Erstével aláírt megállapodás keretében a kormány a bankadó csökkentését ígérte a bankrendszer stabilitásának növelése érdekében. Ezt a kormány meg is lépte, az adókulcsot a jövőben is tovább csökkentik – ígérte Varga. Elmondta: abban reménykednek, hogy ez meghozza a bankok hitelezési kedvét. A sorban a következő lépés ennek érdekében a mérlegek megtisztítása – ennek érdekében a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységét kibővítik, valamint bevezették a magáncsőd intézményét is. A hitelgarancia intézményét is igyekeznek szélesebb körben elérhetővé tenni – ezektől is várják a hitelezés felfuttatását.

Ha valaki venne egy magyar bankot, szóljon

Ez az MNB hatásköre, de azért szoktunk időnként beszélni – válaszolta Varga Mihály arra a kérdésre, hogyan és mikor tervezik eladni az állam tulajdonában lévő MKB-t és Budapest Bankot. A konferencia nagyrészt pénzügyi szektorból érkező résztvevőihez fordulva azt is hozzátette: aki szeretne egy közép-kelet-európai bankot venni, az most nyugodtan jelentkezzen. Beszélt az MKB rossz eszközeinek leválasztásáról, a bankot még az idén eladják - a jó eszközök maradnak a banknál, a mérleget kitisztítják, ezután nyugodtan foglalkozhat a hitelezéssel. A Budapest Bank szintén eladásra kerül még ebben az évben.

Mit akarnak tudni a kínaiak Magyarországról?

Az ázsiai roadshow keretében bemutatták a magyarországi befektetési lehetőségeket, de üzlet nem köttetett. A hírekkel ellentétben Magyarország nem halasztotta el a renminbi-kötvénykibocsátást, mivel még nem is volt időpont rá; folyamatosan figyelik a piacot, ha a körülmények engedik, a következő hetekben sor kerülhet devizakötvény kibocsátására – erősítette meg a miniszter. Varga szerint 5 éven belül a renminbi-kötvények piaca versenyképes lehet a dollár- és euró kötvények piacával – Magyarország erre igyekszik felkészülni. A roadshow-kon egyébként a kínai befektetők a magyar gazdaság mutatóiról és az éves kötvénykibocsátási tervről érdeklődtek elsősorban, de a politikai helyzetről is kértek felvilágosítást.

Mi történik a magyar határon?

Nem az a kérdés, mi történt a magyar határon, hanem az, hogy a görög határon mi történt. A görög hatóságok nem tudták megvédeni a határaikat az elmúlt 2-3 évben, ezért a görög-török határt meg kell erősíteni, és közös megoldást kell találni a krízisre Európában, ha ez lehetséges – mondta Varga Mihály.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Pazar teljesítményt nyújtott a híres vegyipari multi
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 12:43
A Henkel erős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Lélegzetelállító, mit jelentett be az arab légitársaság
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:28
Minden korábbi rekordot megdöntött az Emirates.
Makro / Külgazdaság Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor? A Klasszis Klub vendége Somogyi Zoltán lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 11:02
Terveink szerint a Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Média Lapcsoport következő, május 23-ai, csütörtök délutáni online adásában folytatandó egyórás beszélgetés témája a már csak kevesebb mint egy hónap múlva sorra kerülő önkormányzati és európai uniós választások lesznek. Érdemes lesz élni az ingyenes regisztráció lehetőségével, hiszen ez esetben nemcsak mi, hanem olvasóink is kérdezhetnek a szakembertől.
Makro / Külgazdaság Egy újabb hozzánk közeli országra irigykedhetünk
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:37
Bár az infláció hozzánk hasonlóan Csehországban is magasabb lett áprilisban, mint márciusban, a 2,9 százalékos érték jóval alacsonyabb a mi 3,7-es rátánknál.
Makro / Külgazdaság Meglepődik, ha megtudja, mennyiért tankolhatunk szerdától
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 10:14
Csütörtök éjfélig tuti, hogy ugyannyiért, mint most.
Makro / Külgazdaság Szomorú hír fogadta a Budapestről hazaérkezett Hszi Csin-pinget
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 09:12
Kínában gyorsult az infláció áprilisban.
Makro / Külgazdaság Remek hírt közölt Joe Bidennel az egyik minisztere
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 08:12
Többlettel zárt az amerikai költségvetés áprilisban.
Makro / Külgazdaság Megint a Kádár-korszak jutott eszünkbe az Orbán-kormányról – A hét videója
Dobos Zoltán - Gáspár András - Izsó Márton | 2024. május 10. 18:44
Ez volt az inflációs hullám alja? Vagy lehet még alacsonyabb? Az élelmiszerláncok és benzinkutak után kit akar majd megrendszabályozni Orbán Viktor kormánya? Ki tehet az elmúlt három év gigantikus mértékű pénzromlásáról? A hét videója sorozatban a legfrissebb KSH-adatokat elemzi Dobos Zoltán újságíró és Gáspár András lapigazgató.
Makro / Külgazdaság Bitang drága ez a hitel, mégis viszik, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 12:51
Dörzsölhetik a markukat a bankok: bár csak minimális mértékben csökkentették az elmúlt év során a személyi hitelek kamatait, tavaszra történelmi rekordra futott az ügyfelek által igényelt kölcsönösszeg. 
Makro / Külgazdaság Kilőtt a brit gazdaság: 0,6 százalékos növekedésnek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 10:38
A friss GDP adat alapján Nagy-Britanniában véget ért a tavalyi év második felében kialakult technikai recesszió. A növekedés ráadásul a vártnál jóval gyorsabb volt az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG