1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Január 11-én a nap végére eldőlhet, megállapodhat-e egyáltalán Magyarország az EU-val és az IMF-fel. Miközben Fellegi Tamás Washingtonban tárgyal, Brüsszelben arról születhet döntés, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indul az MNB-törvény miatt. Ilyen soha nem volt még az EU-ban. Brüsszel nyeregben érzi magát.

Jövő hét szerdán, amikor Fellegi Tamás megkezdi tárgyalásait Washingtonban az IMF képviselőivel, Brüsszelben az Európai Bizottság 4 ügyet is tárgyal, melyek mindegyike érinti Magyarországot.

Az Európai Bizottság nem hagyja magát

A Bruxinfo szerint fontos állomás lehet a Brüsszel és Budapest között zajló erőpróbában január 11., az ún. biztosi testület első idei ülése.

A Bizottságnál mostanra vaskos magyar paksaméta állt össze, amit négy dosszié alkot. Ezek: a Viviane Reding állampolgársági jogi biztos által figyelemmel kísért ügyek a bírák nyugdíjazásától kezdve az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszűnéséig; az Olli Rehn reszortjának számító jegybanktörvény és a hazánkkal szemben folyó deficiteljárás következő állomása (Brüsszel akár szankciókkal is sújthatja Magyarországot); végül pedig a tárgyalások esetleges megkezdése a Magyarország által az IMF-től és az EU-tól kért elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a fenti ügyekből háromban konkrét lépéseket is tehet majd a testület, így a jegybanktörvénnyel kapcsolatban is. Brüsszelben elsősorban azt vizsgálják, hogy az óév végén elfogadott magyar törvények megfelelnek-e az uniós jognak. Kedden Olivier Bailly szóvivő jelezte is, hogy a magyar törvénygyár fordulatszámát felvették Brüsszelben is.

Mi lehetünk az elsők

A legrosszabb esetben jövő hét szerdán a Bizottság akár kötelezettségszegési eljárást indíthat hazánk ellen, méghozzá a jegybanktörvény miatt. Egyre több jel mutat arra, hogy Brüsszel megelégelte a magyar kormány makacskodását, könnyen elképzelhető, hogy az MNB-törvény módosításához kötik majd a tárgyalások újraindítását is. Brüsszel szerint a törvény nem garantálja a jegybank függetlenségét, amit az uniós alapszerződés minden tagállamnak előír. A magyar kormány már többször is jelezte, véleményük szerint az MNB függetlensége a jogszabállyal továbberősödött, az kompatibilis az európai jogrenddel és beleépítették abba az EKB javaslatait is. A központi bank korábban kritizálta, hogy új alelnökkel bővül a jegybanki vezérkar, akit a kormányfő nevez ki - ez továbbra is így van. Az is benne maradt az elfogadott törvényben, hogy a Monetáris Tanács tagjainak számát 7 főről 9-re emelik - az EKB ezt is kritizálta korábban.

Ha a Bizottság eljárást indít, Magyarország lehet az első olyan tagállam az EU történetében, aki ellen a jegybanki függetlenség miatt indul eljárás.

Brüsszel nyeregben érzi magát

„Jelenleg nincs tervbe véve a Bizottság küldöttségének visszatérése Budapestre” – közölte a BruxInfo kérdésére Olivier Bailly. A portál úgy tudja, hogy sem a Bizottság, sem az IMF nem hajlandó addig tárgyalni Magyarországgal a kormány által kért elővigyázatossági (vagy készenléti) hitelkeretről, ameddig a jegybanktörvény körüli jogi bizonytalanságok nem tisztázódnak.

A helyzet politikai alkuval oldódhat meg, mindenesetre Brüsszel most nyeregben érzi magát. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak nem lehet érdeke, hogy a helyzet tovább romoljon a felek között. A Bruxinfo úgy tudja, washingtoni útja után Fellegi Tamás Olli Rehnnel találkozik majd. 

A Privátbankárnak nyilatkozó elemzők szerint Magyarország nem biztos, hogy képes lesz idén a piacokról finanszírozni magát, a kötvényhozamok már most is rég látott magasságban vannak, miközben a forint történelmi mélypontját is elérte. Ha a magyar kormány nem egyezik meg a tárgyalópartnereivel, a piacok kényszeríthetik ki a megegyezést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG