1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Keretének alig több mint a 10%-át - 700 millió forintot - fektette be eddig a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő. A Jeremie alapok tagjaként 6,5 milliárd fölött rendelkező társaság idén 1 milliárdot szeretne befektetni
Keretösszegének alig több mint a 10 százalékát - 700 millió forintot - fektette be eddig a Morando Kockázati Tőkealap-kezelő. A Jeremie alapok tagjaként 6,5 milliárd fölött rendelkező társaság 2011-ben 1 milliárd forintot szeretne befektetni, elsősorban a megújuló alapú energiaforrások területén tevékenykedő vállalkozásokba.

A Morando három éve végzi kockázati tőke-alapkezelési tevékenységét. Az alap a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 4. Prioritás keretében finanszírozott Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok részvételével Közös Alapként jött létre. Az Alapkezelő által kezelt alap jegyzett tőkéje 6,5 milliárd Ft, amelyet a tulajdonosok a befektetési időszak első négy évében,  megvalósuló befektetések forrásigényének függvényében bocsátanak rendelkezésre. Az alap futamideje tíz év.

Az egyes befektetések tekintetében a befektetés időtartama 3-7 év. Az Alap gazdasági célja, hogy közép- és hosszú távú befektetéseket hajtson végre korai, induló és – kisebb részben - expanziós életciklusban lévő, jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokban. Az Alap kiemelt feladatként jelöli meg az innovatív tevékenységet végző vagy termékek előállítását célul kitűző kisvállalkozások tőkebefektetés által történő fejlesztését.

Az Alap magánbefektetői egyharmad-egyharmad arányban Mészáros László, Gansperger Gyula és Gazda Tamás. Az igazgatóság első elnöke a vállalatfejlesztésben komoly múlttal rendelkező Csuhaj V. Imre volt (aki korábban a Regionális Fejlesztési Holding vezérigazgató-helyettese, az MFB ügyvezető igazgatója, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke, a Beszállítói Befektető Rt. vezérigazgatója, az első Orbán-kormány alatt a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértője is volt, jelenleg a Start Tőkegarancia Zrt. és a Széchenyi Tőkealap-kezelő igazgatóságának elnöke), aki azonban 2010. során távozott a társaságtól, és egy másik Jeremie alapkezelő, a PortfoLion igazgatósági tagja lett. Helyét a Morandónál Gansperger Gyula vette át.

Az eddigi befektetések

A Morando Zrt. 400 millió Ft-t fektet be egy magyarországi alternatív fizetési megoldásokat nyújtó cégbe, a META MPI Kft.-be. A Meta Pénzügyi Informatikai Szolgáltató Kft. célja, hogy a magyarországi alternatív fizetési megoldások piacán meghatározó szereplővé váljon rövidtávon, az eddigi jelentős méretű készpénzfizetési piacok minél nagyobb részét konvertálhassa át elektronikus fizetéssé. A befektetés kezdeti projektjei között megtalálható a legnagyobb fesztiválok (pl.: VOLT Fesztivál, Balaton Sound, illetve a közeljövőben a Sziget Fesztivál) készpénzmentesítése, plázák és bevásárló központok törzsvásárlói rendszerének bevezetése, elektronikus utalványok kibocsátása és elszámolása, kiskereskedelmi láncok és direkt értékesítési cégek számára kialakított készpénzmentes fizetési megoldások bevezetése itthon és külföldön is.

A Fesztiválkártya a tavalyi évben, a Heineken Balaton Sound és a Sziget Fesztiválon debütált első ízben. A kártyás fizetés sikerét mutatta, hogy a két fesztiválon összesen több mint 12,000-en választották. 2011-ben a Sziget Kulturális és Menedzser Iroda Kft. nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz az idei évtől a Fesztiválkártya.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a Quart.hu-nak adott interjújában azt mondta a rendszerről, hogy eddig minden rendezvényükön bevált, de ha valami gond lenne, akkor visszaállnak a készpénzes fizetésre, amit nem azért hagytak el, mert nem működött, hanem mert azt gondolják, hogy a kártyás egy jobban működő, gyorsabb, biztonságosabb és átláthatóbb rendszer.

Soroztatunk első két részében a Primus Capitalt és a DBH Investmentet mutattuk be. A cikkekben további információt talál a Jeremie alapok  létrejöttével és működésével kapcsolatban.
A Geoterm Invest Kft. célja olyan befektetési portfólió kialakítása, melynek keretében a befektetési célpontok intézményi és lakossági felhasználók számára biztosít költséghatékonyan megújuló alapú energia-szolgáltatást. Ezen folyamat első lépéseként a Morando Zrt. meghatározó részesedést szerzett a Materm Kft-ben. A projekttársaság célja Makó város önkormányzati intézményei, lakossága és jelenleg épülő gyógyfürdője részére hőenergia szolgáltatást biztosítása. A teljes befektetési összeg a Morando részéről 167,5 millió Ft.

Az Infirio Reklámszolgáltató Kft. vonatkozásában 110 millió Ft a teljes befektetési összeg. Az Infirio olyan országos (későbbiekben Közép-európai) digitális kommunikációs hálózattal rendelkező hálózatüzemeltető és digitális médiatulajdonos, amely az iparági legjobb gyakorlatok és az innováció párosításával folyamatosan megújul, és a hirdetők és fogyasztók igényeit szem előtt tartva, valamint az iparág többi szereplőjével szorosan együttműködve a legkorszerűbb kommunikációs formákat alkalmazza az üzenetek leghatékonyabb célba juttatására.

A Morando Zrt. 2011. folyamán további 1 milliárd forintot tervez befektetni olyan - elsősorban innovatív - céltársaságokba, amelyek a megújuló alapú energiaforrások területén tevékenykednek. A Jeremie alapok tagjait bemutató sorozatunk következő részében a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelőről olvashatnak.

Privátbankár - Acsai N. Ferenc

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG