1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A chipsadó életbe lépése utáni első árkörképünk során az adó hatálya alá tartozó élelmiszerek körében tapasztaltunk érdekes jelenségeket, összességében azonban nem mértünk áremelkedést, sőt: 30 termékből álló mintakosarunk átlagosan 279 forinttal olcsóbb volt augusztusban, mint egy hónappal korábban
A chipsadó életbe lépése utáni első árkörképünk során az adó hatálya alá tartozó élelmiszerek körében tapasztaltunk érdekes jelenségeket, összességében azonban nem mértünk áremelkedést, sőt: 30 termékből álló mintakosarunk átlagosan 279 forinttal olcsóbb volt augusztusban, mint egy hónappal korábban.

Szeptember 9-én szokásunkhoz híven nyakunkba vettük három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy felmérjük, élelmiszerekből álló mintakosarunk ára hogyan változott egy hónap illetve egy év alatt. Ezúttal kiemelt figyelmet fordítottunk azokra az árukra, amelyek a népegészségügyi termékadó hatálya alá esnek.

Örvendetes fejlemény, hogy újra van olyan áruház, ahol 15 ezer forint alatt letudhattuk volna a nagybevásárlást: az Auchanban ezúttal 14 978 forint lett volna a számla végösszege. A havi összehasonlításban 4,3 százalékos csökkenés újra az élre repítette a francia láncot. Kevéssel maradt le a múlt havi győztes, a másik francia: a Corában 3,5 százalékkal csökkentek az árak egy hónap alatt, a számla végösszege 15 049 forint lett. Érdemes megemlíteni azt is, hogy idén eddig csak a Corában mérhettünk éves összehasonlításban is árcsökkenést, július után szeptemberben szerepel negatív előjel az éves árindex előtt. A Tesco szeptemberben egyedüliként emelt éves- és havi összehasonlításban is mintakosarunk árán, a britek így nem tudtak elmozdulni a harmadik helyről a jócskán 16 ezer forint feletti kosárértékkel.


A Privátbankár Árkosár átlagos ellenértéke indulás óta, illetve a féléves mozgóátlag (rózsaszínnel rajzolva)

Az átlagos kosárérték a három áruház adatai alapján 15 511 forint lett, ami 279 forinttal, 1,8 százalékkal alacsonyabb, mint augusztusban, és 4,4 százalékkal, 648 forinttal magasabb, mint 2010. első őszi hónapjában. Az éves árindex értéke (tehát az éves áremelkedés mértéke) mindazonáltal szeptemberben volt a legalacsonyabb idén, ahogy a mintakosár éra is alacsonyabb volt szeptember elején, mint 2011-ben eddig bármikor.


A Privátbankár Árkosár éves árindexének alakulása az elmúlt 12 hónapban. 2010. júniusa óta nem volt éves árcsökkenés

Az Auchan és a Cora versenye tovább éleződött, a különbség a két áruház között mindössze 71 forint volt felmérésünk szerint, a Tesco azonban ezúttal 1 527 forinttal maradt le az élről. Aki vállalja a tripla utazgatást, vagy kellően népes beszerzői csapattal rendelkezik, megteheti, hogy mindent ott vesz meg, ahol a legolcsóbb: így akár 14 321 forintból is megoldható a mintabevásárlásunk. Ez 1,1 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónapja.

Az előző havi árfelmérésünk eredményéről beszámoló cikkünket itt olvashatja >>
Az egyes termékek árait vizsgálva havi szinten komolyabb elmozdulás inkább lefelé történt: az almát feleannyiért is beszerezhetjük, mint egy hónapja, a krumpli és a májas több mint 15 százalékkal lett olcsóbb. 10 százalékos vagy afölötti mértékben drágult a tojás, a tészta, a párizsi és a sajt. Nagy meglepetésre a havi árcsökkenésből alaposan kivette a részét a népegészségügyi termékadó névadója. a chips is: 20 százalékkal kevesebbe kerül átlagosan, mint egy hónapja.

Éves összehasonlításban számos termék jelentősen drágult: az áremelkedést vezeti a cukor 67 százalékkal (ennek hátteréről és a magyar cukoripar kálváriájáról egy korábbi cikkünkben olvashat), de 30 százalék körüli mértékben drágult a liszt, az étolaj és a kávé is.  10 és 20 százalék között drágult tavalyhoz képest a tej, a csoki, a tészta, a csirkemell, a margarin, a Túró Rudi, a gyümölcsjoghurt, az üdítő és a gyümölcslé is. A zöldségosztályon viszont ebből az áremelkedésből sokat visszakaphatunk: féláron adják például a krumplit tavalyhoz képest, 30 százalékkal kevesebbért az almát, 15 százalékkal kevesebbért pedig a banánt. A zöldségen és a gyümölcsön kívül a kenyéren is spórolhatunk tavalyhoz képest átlagosan 12 százalékot.

Chipsadó: A régi jó dolgokból maradt még valami


A KSH kedden számol be az augusztusi infláció alakulásáról. Szakértők szerint a 3 százalékos inflációs cél a júniusi inflációs előrejelzésben szereplő alappályánál korábban is elérhető. Rövidtávon ugyanakkor a szezonális hatások miatt a fogyasztói árindex átmenetileg kismértékben emelkedhet is.
Mint ismeretes, szeptember 1-jétől él a népegészségügyi termékadó, közkeletű nevén hamburgeradó vagy chipsadó. Az áruházaknak minden bizonnyal van lehetőségük arra, hogy a korábban felhalmozott készletek után még ne fizessék be a költségvetésbe az extra terhet: több termék esetében ugyanis nemhogy áremelkedésről nem beszélhetünk, de kevesebbért szerezhetjük be a listázott élelmiszert, mint egy hónapja. A chipsnél pont így jártunk: a vizsgált terméket még akciózzák is az egyik áruházban, ami jelentősen lehúzza az átlagárat (augusztusban viszont rekordszintre emelkedett az átlagár). A Tescóban feljegyzett akciós ár mindazonáltal 30 százalékkal alacsonyabb a másik két konkurens chipsáránál, nagy tehát a szórás.

Érintett még a kóla is, az egyik közkedvelt termék ára éves viszonyításban 16,9 százalékot emelkedett ugyan, havi szinten azonban "csak" 6,2 százalékot drágult - ez a teljesítmény nagyjából meg is egyezik az egészségesnek minősített 100 százalékos narancslével. A kóla a Tescóban volt a legdrágább, az Auchanban pedig a legolcsóbb.


A vizsgált kóla és chips árának alakulása
2007=100%
Forrás: Privátbankár Árkosár


Olcsó energiaitalért sem kell még külföldre mennünk, vagy szürkeimportra vadásznunk: a Corában 79 forint volt a negyedliteres sajátmárkás Winny, ami annak fényében különösen érdekes, hogy literenként 250 (tehát 0,25 literenként 62,5) forintot kellene becsengetni az államnak egészségügy termékadó formájában. Az Auchanban 97 forint a 0,25-ös Kerozin, a Tescóban a Gazdaságos energiaital 109 forint ugyanekkora kiszerelésben. Nagy a szórás itt is: a Hell ára az egyik áruházban 280 forint fölött volt, míg korábban csak az éjjelnappali közértekben kértek 210 forintot érte, a Coca-Cola által gyártott Burn viszont akcióban 159 forintért is beszerezhető volt a Tescóban, ami jóval alacsonyabb a szokásosnál.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG