1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egész szép summát kasszírozhat vele valaki, ha kutyusa meghiúsít egy betörést - persze csak ha van megfelelő biztosítása
A pet insurance Nyugat-Európában egy igen népszerű biztosítási termék, Magyarországon a kezdeti próbálkozások után csak egy biztosítónál köthetünk ma kisállat-biztosítást - ők viszont a hősiességért is külön fizetnek.

Az Aegon direktbiztosítója 2009 óta stabilan a piacon tudott marad kisállat-biztosításával, ami már önmagában azt mutatja: a kezdeti próbálkozások után a termék beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Becslések szerint Magyarországon 3 millió kutya és 3 millió cica van. Ha csak minden tizedik van olyan gazdinál, aki szereti is a kedvencét, és ezek közül is csak minden tizedik engedhet meg magának havi közel 1000 forint  ráfordítást, akkor is nagyjából 60 000 potenciális ügyfélről beszélünk - magyarázza kérdésünkre Marosvölgyi Péter, az Aegondriekt.hu szakmai igazgatója, miért is gondolták úgy, hogy belevágnak a hazai piacon hiánypótló termék bevezetésébe. Az Aegon direktbiztosítójánál 2009 vége óta lehet biztosítást kötni egyelőre csak kutyára és macskára. Marosvölgyi szerint igény is volt a szolgáltatásra, számtalan fórumon előkerült 2009 előtt, hogy miért nincs ilyen termék itthon. Ráadásul a pet insurance külföldön sikerterméknek számít - és úgy néz ki egyelőre Magyarországon is hasonló karriert futhat be.

Az Aegondirektnél 966 forinttól 4100 forintig terjedő havi biztosítási díjakat találtunk. A biztosító kalkulátora mindig 3 lehetőséget kínál fel a gazdiknak ár szempontjából. A közel 1200 forintos havi átlag biztosítási díj annyi, amennyiért már egy kiegészítő lakásbiztosítást vagy egy kgfb-t is megkapunk. Adódott a kérdés, hogy a szerető gazdikon belül kit is céloz meg az Aegon a termékkel ilyen díjtételek mellett? Marosvölgyi szerint nem csak a tehetősebb rétegeknek ajánlják a kisállat-biztosításukat.
Díjban a legkisebb csomagunk is tartalmaz szolgáltatást betegség és baleset esetére is, a szolgáltatási limit is teljesen elfogadható sok ügyfél számára - magyarázza az Aegon szakmai igazgatója. Mindenkinek szól a termék, akinek kutyája vagy macskája van, felelős állattartóként gondol magára és egy komolyabb beavatkozás esetén szeretné, legyen, aki anyagilag is segíteni tud - így Marosvölgyi.

A termék bevezetésében a legnehezebb az árazás volt, Magyarországon ugyanis nem nincs semmilyen adatbázis, ami segíthette volna a biztosító dolgát. Marosvölgyi szerint az egyik fontos szempont az volt, hogy megfizethető legyen a termék - ez nem véletlen, hiszen a magyar biztosítási piac igen árérzékeny.
Ugyanakkor fontos szempont volt az is, hogy ne "bóvlit" dobjanak a piacra, vagyis hogy a szolgáltatási oldal is komoly elemeket tartalmazzon - árulta el a szakmai igazgató. Szintén hangsúlyos elem volt a termék megalkotásakor, hogy gyorsan és egyszerűen meglehessen kötni - nyilván ezért a direktbiztosítónál érhető el ez a termék. Ugyanakkor ennek megkötéséhez előzőleg nincs szükség állatorvosi papírra és a mikrochip-beültetésével is várhatunk. Figyelem, hétévesnél idősebb állatokra nem köthetünk ilyen biztosítást!

A hősiesség érték, meg is fizetik
A kisállat-biztosítások árában a vízválasztót az jelenti, hogy házi kedvencünk fajtatiszta avagy keverék-e. Ezen belül általában 3 csomag közül választhatnak a gazdik, a legolcsóbb csomag azonban felelősségbiztosítás nem tartalmaz, az alkalmankénti és az éves térítés összege is alacsonyabb. A közepes árkategória biztosítása annyival tud többet, hogy fizet hősiesség esetén.Ez egy egyedülálló extra az Aegondirektnél, lényege, hogy amennyibe kisállatunk betörést hiúsít meg, úgy a biztosító ezt a biztosítási összeg visszafizetésével honorálja. Az Aegontól úgy tudjuk ilyen egyelőre nem történt.




A másik különleges opció - bár hobbiállatok biztosításáról van szó -, hogy külön vakvezető ebekre is köthetünk biztosítást, és ezek díja az átlag alatt van, meglehet, egy vakvezető kutya kiképzése milliós tétel. "A vakvezető kutyák díja azért alacsonyabb, mert ezzel magunk is szeretnék segíteni azoknak, akik vakvezető négylábú társaikra számítanak, valamint azoknak is, akik a kiképzésben részt vesznek. Magyarul üzletileg irracionális, emberileg véleményem szerint ennyit minimum meg kell tennie az Aegonnak" - válaszolta kérdésünkre Marosvölgyi.

Ma már egyre népszerűbb, hogy az állattartók biztosításból fizetik a kedvencek kórházi költségeit, de milyen tételekről is beszélünk? A Szombathelyi Állatkórház árjegyzéke szerint a egy vizsgálat 2400, egy vérvizsgálat viszont akár már 10 000 forintba is kerülhet. Egy gyomormosás 7000 forint, de ha nagy a baj, egy komplett újraélesztés akár 20 ezer forintba is kerülhet. Az ultrahangos vizsgálatok ára 5000 forintnál kezdődik - a belgyógyászati kezeléseknél azonban jóval drágább a sebészet. Egy arcredőplasztika akár 25 ezer forintunkba is fájhat, míg egy toklász kiszedése ennek a felébe is belekerülhet. A különböző sérvek és törések kezelése is elvihet azonban 30-40 ezer forintot. A legolcsóbb biztosítások is évi 60 ezer forintig térítik meg a kezelések árát, miközben 12-14 ezer forintot kell befizetnünk mindezért 12 hónap alatt a biztosítónknak.


A kisállat-biztosítást kötő ügyfeleknek viszonylag sok a kötelezettsége, elsősorban a védőoltások terén. Nyilván a biztosító sem akar "zsákbamacskára fizetni", de jó ha tudjuk, hogy tavaly nyár óta az állattartók felelősségére vonatkozó szabályokat tovább szigorították. A tavaly júliusban elfogadott kormányrendelet például kimondja, hogy az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, egyedi tartós megjelöléssel rendelkező állat esetében az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is. Az oltások meglétét a biztosító csak utólag, kár esetén ellenőrzi.

Érdeklődésünkre pontos számot nem mondtak az Aegonnál a szerződésszámról, csak annyit közöltek, hogy "kicsit elmarad a legoptimistább becslésünktől", ami a biztosítási piac egészét eltekintve nem lehet rossz eredmény. "Jelenleg már ezres nagyságrendben vannak ügyfeleink, kárt is rendeztünk már. A kárhányad alapján a termék beváltotta a hozzáfűzött reményeket" - árulta el Marosvölgyi.

Ezt az is jelzi, hogy az Aegondirekt nem áll meg a kutyusuknál és a macskáknál, újabb kisállatokat vonnak be a biztosíthatók körébe a jövőben: vadászgörényre, nyúlra és lovakra is köthetünk majd biztosítást, amennyiben hobbiállattartásról van szó.

Nem lennénk azonban meglepve, ha látva a versenytárs sikerét, a konkurencia egyre több hasonló termékkel jelenne meg - ez a jelenség ugyanis nem idegen a biztosítási piactól.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG