MÁV ÁBE: 887,5 milliós kár, kezdődhet végre a per

2011. szeptember 21., 12:38

Több mint 3 évvel a csőd után jövő hét hétfőn kezdődhet a MÁV ÁBE-ügy gyanúsítottainak tárgyalása a fővárosban: 887 millió forint a vagyoni kár

Több mint 3 évvel a csőd után jövő hét hétfőn kezdődhet a MÁV ÁBE ügy gyanúsítottainak tárgyalása a fővárosban: 887 millió forint a vagyoni kár.

A Fővárosi Bíróságon október 25-én, vagyis jövő hét hétfőn kezdik tárgyalni a MÁV ÁBE Biztosítót érintő büntetőügyet. A Fővárosi Bíróság sajtóközleménye szerint sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt indul büntetőügy dr. K. Bálint Gyula és társai ellen.

A Fővárosi Főügyészség vádiratának egyik vádpontja szerint dr. K. Bálint Gyula első rendű vádlott összesen több mint 887 millió forint  vagyoni hátrányt okozott a MÁV ÁBE-nek, de nem egyedül. Sz. Gyula másodrendű vádlott közel 781 millió forint, K. Melinda harmadrendű vádlott pedig 24,5 millió forint vonatkozásában nyújtot neki ebben segítséget.

A vádirat szerint K. Bálint Gyula 2008 áprilisában 666 millió forintot utalt át a biztosító egyesülettől fiktív cégek számára, innen pedig már saját számlájára utalt összegeket, de jutott pénz innen a harmadrendű vádlottnak is. Az utalásokkal tulajdonképpen kivéreztették a biztosító egyesületet, beállt a biztosítástechnikai tartalékhiány, ami miatt 2008 április 8-án a PSZÁF az egyesület kötelező gépjármű felelősség biztosítási tevékenységét felfüggesztette, majd 2008. augusztus 15-én visszavonta tevékenységi engedélyét.

Az ügyészség a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével, valamint különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja.

A biztosító egyesület három évvel ezelőtt nyáron ment csődbe, de mivel egyesületi formában működött, nem lehetett felszámolni. A vagyonrendezési eljárás idén tavasszal ért nagyjából a végéhez, de továbbra sok a problémás eset, az egyesület vagyonából ugyanis nem futotta a közel 3,6 millió szerződéssel rendelkező társaság minden ügyfelének kártalanítására.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.