Skandináviában sincs minden rendben

2011. november 03., 18:02

Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak

Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak – figyelmeztet a Moody’s.

Kamatot vágott a Dán Nemzeti Bank. A koppenhágai döntéshozók 35 bázisponttal 1,2 százalékra csökkentették az irányadó rátát, ez 10 bázisponttal nagyobb vágás, mint az EKB-nál. A hitelkamatok 0,65 százalékra csökkentek 1 százalékról, a betéti kamatokat 0,55 százalékra vágták 0,9-ről. A kommentár szerint a jegybank célja a korona stabilitásának megőrzése az euróval szemben. A dán jegybank utoljára júliusban nyúlt a kamathoz, akkor negyed százalékponttal emelte azt.

Valami bűzlik

Dánia a skandináv országok közül a leggyengébben teljesít évek óta. Idei GDP-je várhatóan 1,4 százalékos lesz egyharmada a szomszédos Svédországénak. A hitelminősítő szerint a visszaesés jövőre is folytatódik. Az ország legnagyobb hitelbankja a Danske Bank 2009 után ezen a héten ismét nettó veszteséget jelentett, egyebek mellett emiatt bejelentette: 2000 alkalmazottjának elbocsájtását is. 

A dán pénzügyi rendszer súlyos problémáit mutatja az is, hogy az ország durván 120 pénzintézetének többsége kiszállt a hitelezésből miután februárban csődbe ment az egyik legpatinásabb hitelintézetük az Amamgerbanken. A dán bankokra súlyos terhet ró a 160 milliárd koronás (30milliárd dolláros) állami fedezető kölcsön visszafizetése is.

Több bank is becsődölhet

A dán központ bank múlt hónapban jelentette be az ország történetének eddigi legnagyobb értékű 400 milliárd koronás likviditás-növelő csomagját. A dán bankpapírok átlagosan 33 százalékkal zuhantak idén, ez meghaladja a Bloomberg által kezelt 46 európai bank részvényárának átlagát számon trató index 31 százalékos hanyatlását.

Nemrég a másik nagy hitelminősítő a Standard and Poors is arra figyelmeztetett, hogy legalább 15 bank mehet még csődbe mielőtt véget ér az ország pénzügyi krízise. Emellett kifogásolták azt is, hogy az országnak túl sok (75) régiós bankja van.

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baljós folyamatok a magyar boltokban: dühöngeni fognak a vásárlók

Baljós folyamatok a magyar boltokban: dühöngeni fognak a vásárlók

Miközben 12 ezerrel kevesebb lett az üzlet, a betöltetlen álláshelyek száma megduplázódott. A munkaerőhiányon talán csak a magasabb bér segíthetne, a kassza azonban kezd kiürülni - ebből vagy hosszadalmas sorbanállás vagy komoly áremelés lehet csak. Egyiknek sem fognak örülni a vásárlók...