1p
A legtöbb nyugdíjpénztár infláció felett, kétszámjegyű hozamokat fizet tagjainak, a 10 éves hozamráták is kecsegtetőek - a válság ellenére is. A magánkasszák is jól teljesítenek.

Az MKB nyugdíjpénztáránál az önkéntes és magánágban is voltak szép hozamok 2012-ben, akárcsak az Aegon önkéntes pénztáránál, ahol szintén kétszámjegyű volt minden portfólió hozama. Korábban az Erste önkéntes nyugdíjkasszája örvendeztette meg a tagokat, úgy tűnik a pénztári szektor jó évet zárt tavaly. Valamennyi portfólió magasan az infláció felett zárt.

Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár Szakértői portfólióját választó ügyfelek különösen figyelemre méltó, 19,49 százalékos hozamot könyvelhettek el 2012-ben.



Ezt a portfóliót elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem jártasak a befektetésekben, ezért a vagyonkezelő szakértőire bízzák az összetétel megválasztását. A közel 20 százalékos hozam azt figyelembe véve is nagyon kedvező, hogy a tavalyi év kedvezett a tőkepiaci befektetéseknek – nyilatkozta Ludvai Judit, az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár legtöbb tagját tömörítő Kiegyensúlyozott portfólió is jól teljesített: 17,66 százalékos hozamával több mint 12 százalékponttal haladta meg az inflációt.

20 ezerrel kell kezdeni most, 65 ezer forint lesz belőle

A nyugdíjcélú megtakarításoknál – emelte ki Ludvai Judit – alapvető szerep jut a hosszú távú hozamoknak is: ezek alapján az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár teljesítménye szintén meggyőző, hiszen az 5,1 százalékos, tízéves átlagos inflációval összevetve a portfóliók 1,5 és 3 százalék közötti reálhozamot produkáltak, úgy, hogy az időszak nagyjából felét a gazdasági válság évei tették ki.

A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban a leggyakoribb kérdés az, hogy egy adott havi járadék eléréséhez mennyi megtakarítás szükséges havonta. “Ezt a kérdést – a számos változó érték miatt – megválaszolni nem lehet: a konstrukció létjogosultságát viszont jól érzékelteti, hogy a hozzávetőleges számítások szerint, ha egy ma 40 éves ügyfél havi 20 ezer forinttal kezd el megtakarítani 25 éven keresztül, akkor majdani nyugdíját - mai vásárlóértéken - havonta 65 500 forinttal tudja kiegészíteni 15 éven át, 1 százalékos reálhozamot feltételezve.

Az MKB-nál a tagság nagy része nagyon jól járt

Az MKB-nál a négy választható portfólió közül a kiegyensúlyozott érte el tavaly a legmagasabb hozamot, 19,83 százalékot az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában – közölte Lehoczky László ügyvezető igazgató. A 90 ezres tagsága döntő többsége megtakarításaikat épp ebben őrzik: a kiegyensúlyozott portfólió a 85 százalékát teszi ki a teljes pénztári vagyonnak, amely 84,5 milliárdról egy év alatt 10,7 százalékkal, 93,5 milliárd forintra hízott.

Mivel a nettó hozamok a másik három választható portfólióban is az éves, 5,7 százalékos infláció fölött alakultak (a legalacsonyabb érték 7,94 százalék), ezért a tízéves, átlagos nettó hozamráta 6,61-7,18, a hasonló időtávra vonatkozó, éves vagyonnövekedési mutató pedig 6,57-7,26 százalékra kúszott fel - közölte Lehoczky.

A magánpénztár is jól muzsikált idén

Hasonlóan jól muzsikált az MKB Nyugdíjpénztár magán ága is: a közel 3300 tag vagyona 10,8 milliárdról 11,3 milliárd forintra nőtt, meghatározó módon a szintén kedvező hozam hatására. A fedezeti portfóliók 9,02-17,42 százalék közötti nettó hozamokat értek el, ami azt jelenti, hogy a tagi vagyon több mint 93 százalékában a hozam meghaladta a 17 százalékot. Ennek következtében a tízéves, átlagos nettó hozamráta 6,64-7,30 százalék, a tízéves vagyonnövekedési mutató pedig 6,48-8,25 százalék között alakult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG