1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Téged is felvettek? Tök király, gratulálunk! Sok minden más mellett biztosan szükséged lesz egy diákszámlára is. Szinte minden bank kínál ilyet, ezek a számlák leginkább abban különböznek a felnőtt számláktól, hogy olcsóbbak. Nem mindegy, mennyivel olcsóbbak, és nem mindegy, miért kell mégis fizetni és mennyit. A bankok ajánlatai között tartottunk terepszemlét, de a verseny éles, a különbségek kicsik.

Ki a legjobb...?

Három szabó nyitott üzletet egy kis utcában. Az első egy hatalmas cégért akasztott ki, amelyen ez állt: "Én vagyok a legjobb szabó a tartományban." A második szabó látván ezt, készíttetett egy még nagyobb táblát, amire a következőt írta: "Én vagyok a legjobb szabó az egész országban."

A harmadik szabó elgondolkodott: talán azt kellene írnom, hogy "Én vagyok a legjobb szabó az egész világon?" Végül egy egészen apró kis cégért akasztott ki, mégis hozzá tértek be az emberek az utcáról. Mit írhatott a táblára? Csupán ennyit: "Én vagyok a legjobb szabó az utcában."

(Forrás: shenzhen.freeblog.hu)

A diákszámlák leginkább abban különböznek a normál folyószámláktól, hogy olcsóbbak. (Hasonlóan a nyugdíjas számlákhoz, lásd itt >>>>>.) A bankok persze nem puszta szívjóságból teszik ezt, azért próbálják a jövő reménységeit magukhoz édesgetni, mert tudják, hogy sokan később is hajlamosak bankjukhoz hűségesek maradni, így a jelenlegi befektetés, árengedmény többszörösen megtérülhet a jövőben egy jól kereső stabil ügyfél révén.

Számla nélkül nincs is már élet

A legtöbb diák a felsőoktatásban már nem is tudja kikerülni a bankszámla használatát, hiszen diákhitelt, ösztöndíjat, a diákmunka ellenértékét, szociális támogatást már gyakorlatilag csak számlára utalnak. De sok helyütt még a vizsgadíjakat is így kell kifizetni, és már a beiratkozáskor elkérik a diák számlaszámát.

Feltűnően sok bank július 1-től változtatott a feltételein, amire két okuk is lehet: a bevezetett tranzakciós illeték vagy más néven sárgacsekk-adó, amit várhatóan többé-kevésbé az ügyfelekre fognak áthárítani. Valamint a július 24-i felvételi-eredményhirdetés után várható diákszámla-nyitási hullám. Könnyen lehetséges azonban, hogy a közeljövőben még több pénzintézet változtat kondícióin. (A legtöbb bankban, de nem mindenütt a Diákhitelt is lehet intézni, az ezt végző bankok listája és más tudnivalók itt olvashatók>>>.)

OTP: A bébiknek is bankszámlát?

A legnagyobb banknál, az OTP-.nél számos fajta diák-, sőt gyerekszámla létezik, például a 0-7 és 7-14 éveseknek is, de vizsgálódásunk tárgya most elsősorban a 18 év feletti korosztály. Nekik a Junior számlacsomagot ajánlják (18-24 évig), amely ingyenes számlavezetéssel, egy ingyenes bankkártyával és a bank saját automatáiból havi két díjmentes készpénzfelvétellel vonzza a fiatalokat. A bank reklámja szerint a diákok alacsonyabb összegeket is leköthetnek, mint a felnőttek, és egyes további díjakat is mérsékeltek számukra.

Kicsit hasonló a fiataloknak, de nem feltétlenül diákoknak szánt Jump számlacsomag (18-tól 28 évig), itt már van 159 vagy 199 forint havidíj, de a lehetőségek is tágabbak, például webkártyát, hitelkártyát lehet hozzá kérni. Érdekesség, hogy sok kicsi sokra megy, a zöld banknál külön szolgáltatás van az osztálypénzek kezelésére is.

FHB: Helló, diák!

Helló Bankszámla és Helló Bankkártya névre keresztelte diákoknak szóló termékeit az FHB, a számla megnyitása, vezetése ingyenes, feltéve, hogy elektronikus számlakivonatot kér az ügyfél, nem postait. Egy bankkártya az első évben ingyenes, valamint az első három készpénzfelvétel is havonta. Havidíj-mentes Telebankot és Netbankot mellékelnek hozzá, és online számlanyitás is lehetséges.

Erste Bank: Egyszerűen Diák

 

Az Erste Banknál is ingyenes az egyszerűen csak Diák névre hallgató számla vezetése, ingyenes a bankkártya és a havi egy készpénzkivét. Az internetes és telefonos szolgáltatás, még az SMS-figyelő is. Érdekesség, hogy az Erste-csoport brókercégénél diák-tőzsdeszámlát is kínálnak kedvezményekkel.

Budapest Bank: Határ az Univerzum

Az Universo névre keresztelt diákszámla-csomagnak itt sincs havi díja, és a bankkártyáért sem kérnek pénzt. Havonta két készpénzfelvétel saját automatából, vagy egy darab valamely idegen automatából ingyen van, és internetbank is van hozzá.

Takarékpont: Speed it up

A Takarékbanknál és partnereinél Takarékpont márkanévvel jelölt helyeken van középiskolás számla is Rajt néven, az egyetemistáknak és főiskolásoknak, valamint pályakezdő fiataloknak azonban már Gyorsítást ajánlanak 149 forint havidíjért. Ebben benne van egy bankkártya és havi egy készpénzfelvétel saját automatáikból, valamint az internetes bankolás havidíja is.

Unicredit: Ha már dobbantottál, akkor trendy lehetsz


Ennél a pénzintézetnél is van középiskolásoknak szóló számla, a Dobbantó, aki viszont elmúlt 18, az már Trendy lesz, de legalábbis a számlája. Ennek ugyan van 99 forintnyi havi számlavezetési díja - amit ott valamilyen okból zárlati díjnak hívnak -, ami ráadásul, ami az apró betűs részből kiderül, csak határozatlan idejű akciós engedmény miatt ilyen alacsony. (A pontos megfogalmazás szerint a díj „a tranzakciók összegének 0,01 százaléka, minimum a feltüntetett összeg. A minimumként feltüntetett összeg feletti rész felszámításától a bank akciós jelleggel eltekint. A kedvezmény visszavonásig érvényes.”)

Kecsegtető azonban az, hogy amint a bank írja: „díj nélkül igényelhetsz számládhoz Maestro bankkártyát, mellyel díjmentesen vehetsz fel készpénzt Magyarországon és további 17 országban, közel 20 ezer UniCredit ATM-ből”. Ezek a feltételek leginkább a jól eleresztett, sokat utazó diákok számára tűnnek kedvezőnek. Az SMS-értesítő szolgáltatásért sem kérnek pénzt.

K&H: Fejest a Trambulinról

A K&H-nál is a szülőszobában és a pólyában, nulla évnél kezdődik a bankszámlanyitás korhatára, a 18 éven felülieknek azonban havi 52 forintos díjért vezetik a számlát Trambulin néven. A bankkártya az első évben díjmentes, a mobilinfo havi díja is, de SMS-enként 11 forint a használata. Díjmentes még az e-bank és havi egy készpénzfelvétel, azonban nem csak a bank saját automatáiból, hanem az országban bármelyikből, sőt a postai POS-termináloknál is.

MKB: Ne feledkezzünk meg a tanerőkről sem!

A Student számlán ingyenes bankkártya, havi két ingyenes készpénzfelvét, ingyenes telefonos és internetes, valamint mobilos szolgáltatások, akárcsak a legtöbb nagyobb bankunknál. Úgy látszik az éles verseny hasonló feltételeket alakított ki több helyen is. Ennél a banknál azonban van számlavezetési díj, bár csak havi 50 forint – nagyjából egy fél gombóc fagyi, 15-20 deka alma, vagy néhány doboz gyufa ára.

Itt érdekesség, hogy a pedagógusokról sem feledkezett meg, felsőoktatási oktatóknak is kínál külön számlacsomagot Campus néven, havi 420 forintért, de viszonylag magas folyószámla-kamat mellett (3,16 százalék).

CIB: Cibezz velem!

A CIB-nél csak az első évi számlavezetési és az első évi kártyadíjat díjat engedik el a Cibezz nevű számlacsomagnál, egyébként havi 50 forint és évi 514 forint ez a két tétel. Ingyenesek viszont az állandó és eseti átutalások, az internetes vásárlásra szolgáló pluszkártya, ezen kívül féláron jár az SMS-szolgáltatás.

Általában úgy tűnik, éles a piaci verseny, nincsenek nagy különbségek a diákszámlák terén. Ahol a számlavezetés és a bankkártya ingyenes, ott drágább elehet az átutalás vagy egyéb speciális műveletek, ahol pedig van havidíj, ott minimális vagy nulla az átutalások díja, alacsonyabbak bizonyos költségtételek. A biztonság miatt nem érdemes aggódni, ezek a számlák mind az OBA garanciájával működnek (Országos Betétbiztosítási Alap).

Érdekes még, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok felső korhatárát az egyik bank 24, a másik 25, a harmadik 26, a negyedik 27 évben húzza meg, eddig lehet a diákszámlák kedvező feltételeit élvezni. Majdnem mindig javasolnak azonban utána valamilyen egyéb „szuperkedvező” felnőtt számlacsomagot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG