Malév néven is működhet az új nemzeti légitársaság

2012. április 06., 12:19

A fejlesztési tárca államtitkára szerint április végére kiderülhet, lesz-e új Budapest-központú nemzeti légitársaság, komoly befektetőkkel tárgyal a szaktárca, a Malév hagyatéka pedig sokat ér, még akkor is, ha nem éppen a legideálisabbak a körülmények egy új légitársaság alapítására.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára a Lánchíd Rádiónak azt mondta, hogy a szaktárca tovább tárgyal üzleti befektetőkkel, akik a Malév helyén egy új, Budapest központú nemzeti légitársaságban fantáziát látnának. A tárgyalásokról korábban Németh Lászlóné is nyilatkozott, a fejlesztési miniszter március elején nem tagadta, hogy felvették a kapcsolatot ez ügyben több befektetővel, de mindehhez hozzátette, hogy a jelenlegi gazdasági környezet nem igazán kedvez egy légitársaság megalapításának.

Völner Pál

Völner szerint most olyan befektetőkkel tárgyaltak, akiknek szakmai múltjuk és tőkehelyzetük is megfelelő egy nemzeti légitársaság létrehozásához, azt nem árulta el, kikről van szó.

Nyárig létre kellene hozni az új céget

Az államtitkár szerint vannak komolyabb érdeklődök, a szaktárca közölte, milyen keretek között tudja elképzelni egy új cég megalapítását (az állam ebben maximum kisebbségi tulajdonosként vállalhat szerepet). A hónap végéig tehetik le ajánlataikat a fejlesztési miniszter asztalára azok a befektetők, akik új társaságot indítanának, vagyis esélyes, hogy április végére eldől, lesz-e új "Malév". Az új cég biztosan nem lesz a 66 évig működő egykori nemzeti légitársaság jogutódja, ezt az Európai Bizottság sem engedné.

A nyári menetrendben még lenne "helye" egy ilyen új cégnek a Malév hagyatékaként, utána viszont nagyon nehéz helyzetből indulna a piacon egy új légitársaság.

A Malév legértékesebb hagyatéka ugyanis még rendelkezésre áll, ezek az ún.slotok, vagyis a nagy forgalmú reptereken azok a résidők, amikor fel- és leszállást hajthat végre egy társaság. Ha a nyári menetrend indulásáig nem alakul új cég, akkor ezeket a slotokat elveszti, azokat ugyanis újraosztják, az európai piacon jelentkező van bőven.

Malév


Üzletileg tehát mindenképp a nyár előtt lenne érdemes új céggel indulni, utána már kisebb lesz az esélye, hogy a valóban nem igazán kedvező körülmények között bárki is Budapest központú repülőtársaságot alapítson.

Az új cég helyzete így is nehéz lesz, a Malév konkurensei, elsősorban a fapados cégek agresszív terjeszkedéssel próbálnak betörni ugyanis a nemzeti légitársaság helyére.

Már nem olyan aktív az állam

Völner szerint a kormány kisebbségi tulajdonosként ugyan beszállhat egy tőkeerős, komoly befektető mellett egy új cégbe, hogy a "vállalkozás komolyságát ez is jelezze", de alapvetően kimaradna az új társaság megalapításából. A kormány szeretné elérni, hogy az új cég Magyarországon legyen bejegyezve, megfelelő tőkével vágjon bele az új légitársaság megalapításába és "értékelhető nagyságú flottával" kezdje meg működését - de mint Völner elmondta, ezek nem feltételek, hanem inkább "keretek", amiben a kabinet gondolkodik.

Az állam nem akar újabb ügyet a nemzeti légitársaság kapcsán Brüsszellel, még véletlenül sem - és persze a költségvetést sem akarja terhelni - a Malév folyamatos kisegítése nagy teher volt az államkasszának.

Bár jogutódja nem is lesz a Malévnak az új cég - ha lesz egyáltalán-, az könnyen elképzelhető, hogy Malév néven működhetne az új társaság, ha a befektetők részéről lesz ilyen igény, akkor az állam ezt nem fogja megakadályozni, a névhasználat joga ugyanis az államé jelenleg. A Malév brand értékes, egy induló társaságnak nagy segítség lenne.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX42085.01+1.81%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?