1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Simor András jegybankelnök utódjának címezett üzenetként is vehetjük ma hajnali nyilatkozatát: azért mert a forint még nem omlott össze, nincs rendben a monetáris politika.
Fotó: Soós Lajos/MTI

A fejlett országokban alkalmazott gazdaságösztönző intézkedések másolása csak tovább súlyosbítaná Magyarország legnagyobb gondját, amelyet a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelent - vélekedett külföldi hírügynökségeknek adott interjújában Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a túl sok monetáris ösztönzés csak mélyebb recesszióba fogja taszítani az országot, ahelyett, hogy segítené a válságból való kilábalást. Márpedig londoni elemzők szerint Simor után bárki is legyen a jegybank elnöke, ilyen eszközökkel fog élni.

"Ha a jegybank lépései kiszámíthatatlanná válnak, az jelentősen rontana a helyzeten" - idézte a Reuters Simor Andrást a pénteken hajnalban közzétett interjúban. Ehhez kapcsolódóan a brit hírügynökség utalt arra, hogy az MNB Monetáris Tanácsa öt hónap alatt 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amivel az intézmény elnöke nem értett egyet.

A Reuters azt is megjegyezte, hogy a forint november óta 5 százalékot esett, és Orbán Viktor miniszterelnök a vélekedések szerint olyan "lojális" utódot fog választani a posztjáról márciusban távozó Simor helyére, aki nyitott lehet a monetáris ösztönzéssel kapcsolatos, a kormányzati műhelyek által kovácsolt elképzelésekre.

Azért, mert a forint nem omlott össze, még nincs minden rendben

Az MNB elnöke úgy fogalmazott, a kedvezőbb globális piaci hangulat segített Magyarországnak abban, hogy büntetlenül megússza a sorozatos kamatvágásokat, de hozzáfűzte, hogy a csökkentések nem voltak megalapozottak, mert az árak növekedéséről szóló előrejelzés meghaladja a bank 3 százalékos célkitűzését. "Az a tény, hogy a forint nem omlott össze, még nem jelenti azt, hogy a monetáris politika a megfelelő lépéseket tette meg" - mondta, egyúttal alaptalannak nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB nem tett elegendő erőfeszítést a gazdaság segítésére.

"Többet tettünk, mint bárki más a régióban, és kipróbáltunk minden lehetséges eszközt, amely egy kis és nyitott feltörekvő piacgazdaság esetében bevethető" - szögezte le.

Nem az alapkamat miatt akadozik a hitelezés

Szerinte a kamatvágás hatásai kétségesek, mivel a hitelezés legnagyobb akadálya a bizonytalanság volt, nem pedig az alapkamat. "Nemcsak a befektetési célú forinthitelezés nem nő, hanem a közvetlen külföldi beruházás és a vállalkozásoknak nyújtott devizahitelezés sem, és ezeket nem a magas alapkamat gátolja" - fogalmazott.

Simor szerint egy lazább monetáris politika még kiszolgáltatottabbá teheti az amúgy is ingatag forintot, amelynek legutóbbi árfolyamszintjei és volatilitása azonban nem voltak extrémek - jegyezte meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG