Hirdetés
Hirdetés

A magyarok úgy döntöttek, hogy nem várnak az állami nyugdíjra?

2018. február 08., 16:18

Egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz - bőven pótolták a munkáltatói befizetések elmaradását, miután kiesett a legkedvezőbb adózású cafeteria-elemek közül a pénztári hozzájárulás.

2017-ben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak ismét kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Vagyonuk az év végén 1288 milliárd forintra rúgott, ez pedig 10,5 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben - derül ki a szövetség friss adataiból. A kasszák közel 7 százalékos hozamot értek el az év során, ami 4,7 százalékos reálhozamot jelent - ez különösen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben számít jó eredménynek.

Hirdetés

Az  egy pénztártagra  jutó  átlagos  vagyon mértéke  az  önkéntes  nyugdíjpénztáraknál előző év azonos időszakához képest 10%-kal, 1,108 millió forintról 1,223 millió forintra nőtt.

Nagyot nőtt az egyéni befizetések összege - vissza lehet csábítani a cafeteriásokat?

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege 2017-ben meghaladta a 90 milliárd forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelent. A munkáltatók által fizetett hozzájárulás viszont 5 százalékkal csökkent - ez nem is meglepő, mivel 2017-ben a korábbinál magasabb adókulcs volt érvényben a béren kívüli juttatásként adható cafeteriaelemre.

Az ÖPOSZ szerint a munkáltatói hozzájárulások bővülésére nagy szükség lenne, hogy növekedjen a takarékoskodó munkavállalók tábora. Az ÖPOSZ szerint ugyanis sokan vannak még, akik csak a munkáltatójuk segítségével tudják megkezdeni a takarékoskodást. Ebben az idei év a szövetség reményei szerint változást hoz: a pénztári tagsághoz adható hozzájárulást adóterhelése közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent. Az alacsonyabb adókulcs miatt pedig sok munkáltató számára lehet vonzóbb a béren kívüli juttatások között népszerűnek mondható pénztári hozzájárulás.

Van egy javaslatukAz ÖPOSZ a Századvég Gazdaságkutatóval közösen korábban kidolgozott egy javaslatot. Ez a javaslat tovább növelné a pénztári megoldások népszerűségét, ezzel még több ember számára tenné vonzóvá az öngondoskodást. A javaslat lényege az, hogy azoknak a tagoknak, akik nem csak munkáltatójukra támaszkodnak, de maguk is részt vesznek a megtakarításban, azok számára az egyéni befizetéseik mellett a munkáltatói hozzájárulás után is járna adókedvezmény. Ha ez a javaslat ebben a formában megvalósul, azzal a gyakorlatban is remek ösztönzőt kapna mind a munkáltató, mind a munkavállaló, hiszen így még vonzóbbá válnának számukra a pénztári megoldások.

39,5 milliárdot egészségpénztári számláról fizettünk ki tavaly

Az ÖPOSZ-tag önsegélyező és egészségpénztárak (akik taglétszám alapján a teljes piac 80, vagyon alapján 83 százalékát képviselik) 52,1 milliárdos vagyonnal rendelkeznek (ez egy év alatt 1,2 százalékos növekedést jelent), a tagok 2017-ben 39,5 milliárd forintot költöttek szolgáltatásokra. Ezt 7,3 millió költéssel hozták össze a tagok, így átlagban 5300 forintot fizettek alkalmanként.

A tagok befizetései jelentősen, 44 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a munkáltatói befizetések viszont majdnem ugyanekkorát zuhantak a cafeteria-szabályozás változása miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?