Hirdetés
Hirdetés

Ezt hogy gondolták? Több szabályt is megsértett a bank – ment a bírság

2018. január 16., 09:49

Legycsapott az MNB az Oberbank fióktelepére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepénél. Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az Oberbank fióktelepe a hatósági átutalásokban, és átutalási végzésben foglaltak teljesítése előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, noha az érintett számlákon lévő összegekből a végrehajtáson kívüli egyéb követeléseket nem lehetett volna a végrehajtói követelés kiegyenlítése előtt kielégíteni - közölte az MNB a Privátbankár.hu-val.

Mással is volt probléma

Mint közleményükben írják, a fióktelep nem minden esetben teljesítette határidőben a végrehajtó által kért adatszolgáltatásokat, és nem a jogszabálynak megfelelően tartott vissza, majd állított sorba egyes, a hatósági átutalások alapján zárolandó összegeket. A fióktelep emellett olyan általa elkülönítettként nyilvántartott számlát is kivont az átutalási végzésben foglaltak teljesítése alól, amelyet valójában pénzforgalmi számlaként működtetett, így a jogszabályi előírások szerint azt nem lehetett volna kivonni a végrehajtási eljárás alól.

Hirdetés

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett határozatában kötelezte az Oberbank fióktelepét arra, hogy legkésőbb január 31-ig a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.

Nem vet túl jó fényt a bankrendszerre

A jogsértések miatt az MNB 20 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a fióktelepre. A bírságösszeg meghatározásánál súlyosító tényezőnek minősült, hogy az Oberbank fióktelepének magatartása negatívan hat az ügyfelek érdekére, illetve a pénzügyi intézményrendszer megítélésére. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a fióktelep a vizsgálat során mindvégig együttműködött a jegybank munkatársaival.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?