Hirdetés
Hirdetés

Őrületes mennyiségű készpénze van a magyaroknak - ki teszi majd rá a kezét?

Gáspár András, 2018. szeptember 07., 20:30

Tele vagyunk készpénzkímélő, új megoldásokkal és lehetőségekkel, és még a gazdaság is szép tempóban fehéredik - ennek ellenére folyamatosan csúcson van a magyarok készpénzállománya, nemzetközi összehasonlításban is kiugróak a magyar számok. A bankvezetők szerint ez a szürkegazdaság melegágya, de amíg ilyen alacsonyak a kamatok és ingyen lehet készpénzt felvenni, ez nem is nagyon fog változni. Pedig ha valaki be tudná csatornázni akár csak a felét a háztartások készpénzének, nagy tettekre lenne képes...

Cash is king: 4600 milliárd forint készpénzállomány van a magyar háztartások kezében, ez a GDP 12 százaléka, a régióban messze a legmagasabb. Közben a jegybanki mérlegben is rendkívül magasra emelkedett a készpénzállománya – vázolta a helyzetet Nagy Márton, az MNB alelnöke az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen rendezett bankvezetői kerekasztalon. (A kerekasztal-beszélgetéssel egy korábbi cikkben is foglalkoztunk, jövedelmezőségről, kihívásokról, problémákról, hitelezésről, digitalizációról volt szó, itt olvashatja összeállításunkat >>)

Háztartások készpénzállományának alakulása. Forrás: MNB / Privátbankár.hu
Háztartások készpénzállományának alakulása. Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Radovan Jelastiy (Erste Bank) ezzel kapcsolatban jelezte: valóban óriási problémát jelent a készpénz, ez a szürkegazdaság melegágya. Ez rossz a bankoknak, az MNB-nek, rossz a kormánynak. Ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon sok helyen nem is lehet kártyával fizetni, ami probléma.

Hirdetés

Zolnai György (Raiffeisen) szerint jól láthatóan fehéredik a gazdaság, ezért csökkennie kellett volna a készpénzállománynak – az, hogy ez mégsem történt meg, annak is köszönhető, hogy 150 ezer forint a törvények értelmében ingyen kivehető a bankból. Január 1-től a 20 ezer forint alatti átutalásoknál eltörlik a tranzakciós illetéket, az ilyen intézkedések ezen a helyzeten sokat tudnak segíteni. A Raiffeisen egyébként dolgozik egy olyan applikáción, ami lehetővé teszi majd a közös fizetést, pl. egy sörözés árának szétdobását – az ilyen megoldások sokat segíthetnek azon, hogy ritkábban kerüljön elő a készpénz.

Hegedüs Éva (Gránit Bank) szerint a készpénzhasználat visszaszorítása részben szabályozási feladat: elő kell írni, hogy mindenkinek, aki kereskedik, kötelező legyen pénztárgépet használni. Részben kommunikációs feladat: a technológiai lehetőségeket terjeszteni kell, ismertetni kell az ügyfelekkel. A tranzakciós illeték további csökkentése bár bevételkiesést jelentene rövid távon a költségvetésnek, mégis megérné Hegedüs Éva szerint. Az azonnali fizetés bevezetése segíteni fog (ez a nap 24 órájában, a hét minden napján, az év 365 napján 5 másodpercen belül teljesítő átutalásokat jelent, akár számlaszám nélkül, más azonosító – e-mailcím, telefonszám stb – használatával; 2019 nyarán élesítik Magyarországon – a szerk.). A Gránit Bank egyébként szintén készül egy saját azonnali pénzküldési megoldással.

Bencsik László (OTP) szerint az OTP élen jár a digitális fejlesztésekben, de jól látszik, hogy ennek semmi jelentősége a készpénzállomány szempontjából. Amikor még nem is volt okostelefon, fele ekkora volt a készpénzállomány a GDP arányában; azóta számos új technikai lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésére, mégis csúcsra jár a készpénzállomány. Bencsik László szerint így egyértelmű, hogy nem a bankrendszer kezében van a megoldás: ha a bankközi kamat emelkedik, nagyobb lesz a betétállomány és kevesebb lesz a szabadon lévő készpénz.

Nagy Márton zárszóként hozzátette: az irdatlan készpénzállomány egyébként iszonyatos finanszírozási lehetőséget hordoz magában, amiért több terület harcolhatna. A feléből például kiváltható lenne a külföldiek teljes kötvényállománya (ha lakossági állampapírt vennének rajta), és önfinanszírozóvá válhatna a magyar állam; ugyanez a pénz a bankoknál közel 2 számjegyű mérlegfőösszeg-emelkedést jelentene; de azt is felvetette, hogy ha egy tőzsdére lépő cég a kibocsátásnál behúzná ennek az összegnek egy részét (részvényeit megvenné a lakosság), azonnal óriási tőkéhez jutna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Négy százalék feletti kamat Magyarországon? Igen, mától!

Új inflációkövető állampapírokat árulnak mától, amelyek kamatprémiumát megemelték. Így az első hónapokban évi 4,1 százaléknak örülhetnek a vevők, utána még magasabb várható. Kérdés azonban, mi lesz hosszú távon, mennyire száguld majd az infláció.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?