Hirdetés

333 forintos euróárfolyammal számolta ki inflációs célját az MNB

Csabai Károly, 2019. szeptember 24., 16:43

Hiába kell immár 336 forintnál is többet fizetni az euróért, a jegybank nem aggódik, mivel szerinte az nem rontja az inflációs kilátásokat.

Nincs árfolyamcél, az árfolyamot a piac befolyásolja, az csak egy input az inflációs és a reálgazdasági előrejelzés szempontjából, amelyet továbbra is 5-8 negyedéves időtávon értékelünk – jelentette ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő jegybanki háttérbeszélgetésen. Annak kapcsán, hogy a forint sorra zuhan újabb és újabb történelmi mélypontokra, az euróval szemben ma már a 336-as szint fölé került.

Márpedig az MNB szerint inflációs szempontból most nincs ok az aggodalomra, mindenekelőtt azáltal, hogy az eurózónából importált termékek árszínvonala alacsonyabb lett az utóbbi időben, és az Európai Központi Bank további csökkenést tart elképzelhetőnek. Legfrissebb, csökkenő inflációs előrejelzését az MNB 333 forintos euróárfolyamon állapította meg, ami azt vetíti előre, hogy hagyja, akár még tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz.

Hirdetés

Nem lazítás, hanem finomhangolás – ekként jellemezte Nagy Márton a bankrendszerből kiszorítandó likviditás mértékének 100 milliárd forinttal, 300-500 milliárdra való emelését. A pontos összeg attól függ, hogyan alakulnak az állam költekezései, a kincstári egységes számláról mennyi pénz megy ki az államadósság csökkenése révén és mennyi európai uniós pénz áramlik.

Ez a jegybank alelnöke szerint egyedi döntés, nincs semmilyen ciklus, nem is szeretnének erről beszélni, továbbra is adatvezérelt üzemmódban vannak, ami azt jelenti, hogy ha kell, negyedévente változtatnak. Mindenesetre a monetáris politika továbbra is nagyon óvatos lesz – jelentette ki Nagy Márton.

A háttérbeszélgetés üzenetei úgy tűnik, megnyugtatták a piacokat, a hazai fizetőeszköz csaknem 2 forintos erősödés után, 334-es szintre került az euróval szemben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél