Hirdetés
Hirdetés

A BÉT-vezér hazareptetné a WizzAirt

2014. május 23., 12:13
Cimkék
BÉT
, Wizz Air

A BÉT vezérigazgatója szerint a magyar és a regionális piacon is sokkal nagyobb presztízzsel szerepelhetne a WizzAir, mint a londoni tőzsdén, Katona Zsolt ezért nem mondott le végleg a diszkontcég BÉT-tagságáról

Bár a WizzAir bejelentette, hogy Londonban lép tőzsdére, Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója bízik abban, hogy a diszkont légicég a BÉT-re is visszaszáll majd – ha másképp nem, egy másodlagos listázás keretében. A tőzsde első embere a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy bár egy londoni listázás kecsegtetően hangzik, de az ottani hatalmas piacon a WizzAir méreténél fogva valószínűleg nem tud olyan mértékű figyelmet magára irányítani, mint Budapesten. A BÉT-en egy ilyen méretű cég komoly súllyal bírna a BUX-indexben, emellett bekerülne olyan regionális fejlődő piaci mutatókba is, mint például az MSCI-index. Nemrég tapasztalhattuk, hogy milyen hatást váltott ki a piacon amikor a Richter visszakerült az MSCI-kosárba - mondta Katona. Egy kisebb piacon az indexkövető alapok is nagyobb figyelmet fordítanak a papírra, és a másodlagos piaci forgalom - elsősorban a lakossági befektetőknek köszönhetően - stabilabb lenne.

Bár a BÉT az új tagoknak két negyedéven keresztül elengedi a forgalmi és egyéb díjakat, ám WizzAirt vélhetően további díjkedvezményekkel sem bírták volna rá a pesti listázásra. A WizzAir esetében ugyanis pár millió forint nem tétel – mondta a Napi Gazdaságnak Katona Zsolt.

Hirdetés

Katona Zsolt szerint a WizzAir londoni bevezetése kapcsán egy exit folyamatnak vagyunk a tanúi, amikor a privát tőkebefektetők feladatuk elvégeztével kiszállnak a cégből. A Wizz esetében a tulajdonosok hosszú idő óta fontolgatják, hogy tőzsdére viszik a céget, a társaság eredményesen működik, újabb tőkeinfúzióra nincs már szükség, így elengedhetik a menedzsment kezét, hiszen a vállalat képes a tőkepiacról finanszírozni magát.

Katona úgy véli, a jelenlegi tulajdonosok a londoni listázással nem használják ki a lokális piac kínálta lehetőségeket, miközben a korábbi iparági példák is mutatják az ebben rejlő hozzáadott értéket. Példa erre a WizzAir konkurense, a Ryanair, amelynek részvényeit Londonban és Dublinban is jegyzik, a forgalom több mint 90 százaléka azonban az ír fővárosban zajlik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?