Hirdetés
Hirdetés

A Facebook és a Telegram fogják sikerre vinni a kriptodevizákat?

2019. március 04., 17:15

Több milliárd ember számára nyílhat meg a nemzetközi pénzátutalás lehetősége, ha a Facebook által tervezett kriptodeviza elindul, vélhetően még az első félévben. A Telegram is hasonlót tervez. Lehet, hogy ami a bitcoinnnak nem sikerült, a tömeges elterjedés, azt a nagy internetes óriások valósítják meg?

(Pixabay)
(Pixabay)

A Facebook és a Telegram érhetnek el ott sikereket, ahol a Bitcoinnak nem sikerült – írta a New York Times. A világ egyik legnagyobb internetes cége reméli, hogy sikeresen fogja tudni a digitális fizetőeszközöket a fogyasztóinál alkalmazni. Ilyen internetes felszerelések a Facebook mellett a Telegramnál és a és a Signalnál is folynak, mindhárman egy éven belül új kriptodevizákat dobhatnak piacra.

Ezek lehetővé teszik majd a felhasználók számára, hogy pénzt küldjenek az üzenetküldő rendszereken lévő kapcsolataikra. Hasonlóan például a Venmo vagy a PayPal, nemzetközi határokon átnyúló szolgáltatásaihoz.

Hirdetés

A leginkább várt, de egyelőre titkos projekt állítólag a Facebooké. A cég egy olyan digitális érmén dolgozik, amely a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp felhasználóinak az azonnali pénzküldés lehetőségét teremti meg. Küldhetünk majd például összegeket a barátoknak és a családnak. Annyi szivárgott ki, hogy a rendszer még az első félévben kész lehet, állítólag 50 mérnök dolgozik rajta.

A Telegram világszerte mintegy 300 millió felhasználóval rendelkezik, digitális érméi a számítástechnikusok és az adatvédelmi tanácsadók körében népszerű titkosított üzenetszolgáltatással fognak működni. A cég tavaly 1,7 milliárd dollárnyi tőkét vont be a projektre.

A fogyasztók szeretnek egyszerűen fizetni

A Facebook és a Telegram digitális pénztárcái egy pillanat alatt elérhetővé teszik majd sok százmillió felhasználó számára a pénzküldés lehetőségét – jósolja az amerikai lap.

Az új projektek egy olyan piacot céloznak meg, amely már a fogyasztók körében népszerűvé vált. A Venmo az Egyesült Államokban már megkönnyítette a telefon segítségével történő fizetést. Kínában pedig sok fogyasztó használja azt a fizetési rendszert, amely a rendkívül népszerű WeChat üzenetküldő rendszeren belül működik.

Emlékeztetnek rá, hogy nemrég a JP Morgan jelentette be, sikeres kísérletet hajtott végre kriptodevizájával. Ezzel a vállalati ügyfeleiknek akarják megkönnyíteni a nemzetközi átutalásokat, de állítólag értékpapírok elszámolására is alkalmas lesz.

Stail lehet a Facebook-érme

Sokak szerint a nagy világcégek fogják elhozni a sok kriptodeviza-hívő által annyira várt tömeges elfogadást az iparág számára. De ezek a vállalati kriptodevizák nem pont olyanok, mint híveik elképzelték. Sokan nem is tekintik a centralizált kriptodevizákat igaziaknak.

Ám a centralizációnak is lehet előnye, ezek által az emberek megismerhetik a kriptodevizák használatát. A Facebook a devizája értékét állítólag egy szélesebb devizakosárhoz fogja majd kötni, és pénzletétet fog mögé rakni. Ezáltal kiküszöbölheti a kriptodevizák egyik nagy problémáját, a hatalmas volatilitást (árfolyam-ingadozást). Ez az úgynevezett stabil érmék (Stablecoin) létrehozásának egyik lehetséges útja. Ugyanakkor a stabil árfolyamú pénz váhatóan nem lesz spekulációs célpont.

A Facebook üzenetküldő szolgáltatásait 2,7 milliárd ember használja rendszeresen a bolygón. Arra is vannak egyébként módszerek, hogy a bitcoin-hálózatban jelentkező óriási energia-felhasználást minimálisra csökkentsék. (Proof of work helyett a Proof of Stake elszámolási rendszer használata.)

Milliárdoknak nincs bankszámlája

Az új kriptodevizák különösen a fejlődő világban könnyítenék meg az emberek életét, ahol a hétköznapi emberek számára nehéz bankszámlát nyitni és online vásárolni. Telefonja viszont szinte mindenkinek van.

Sok más jele is van annak, hogy a multik ellopják a show-t, a kisebb kriptodeviza-startupok helyett ők fogják a kriptókat népszerűvé tenni. A harmadik legnagyobb svájci bank, a Julius Baer a kriptók másik nagy problémáját célozta meg, és biztonságos tárulásukra, kereskedelmükre kínál megoldásokat. A Samsung eges telefonjaiba már kriptodeviza-szolgáltatásokat rak, így lesz ez a Galaxy S10 nevű készülékkel. Beépített pénztárca-szolgáltatást kínál az Opera böngésző is. A HTC is kínál már “blokklánc-telefont”.

Fizess a telefonoddal

Dél-Koreában az egyik legnagyobb telefontársaság, a KT Corporation kísérletezik lokális kriptodevizával. A “K-token” áprilisban érkezik, tízmillió dollár összeértékben. A helyi kereskedőknél egy QR-kód beolvasásával lehet majd a kriptodevizával telefonnal fizetni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?