Hirdetés

A fontot öt-, az eurót kéthavi csúcsra vitte a Brexit-deal

Csabai Károly, 2019. október 17., 19:05

A piacok örültek annak, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia az utolsó pillanatban előzetes megállapodásra jutott a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Bár a csütörtökön tető alá hozott megállapodást a brit törvényhozásnak még szombaton szentesítenie kell, az angol font több mint egy, az euró pedig fél százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Szenvedett az euró az idén, több mint 3 százalékot gyengült az év elejétől, annak következtében, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására az európai gazdaság is lassulni kezdett. A Brexit-megállapodást övező optimizmus azonban fordított e negatív trenden, és az euró a dollárral szemben két hónapon belül először került az 1,11-es szint fölé.

A zöldhasú gyengélkedéséhez az Egyesült Államokban közzétett gyenge adatok is hozzájárultak. Egyrészt az, hogy az elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult a feldolgozóipari teljesítmény növekedése az USA közép-atlanti térségében októberben, részben ugyancsak a kereskedelmi háború hatására. Ez azért lényeges, mert elemzők szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi. Másrészt az is negatívan hatott a dollárra, hogy az amerikai kiskereskedelmi eladások szeptemberben – hét hónap óta először – csökkentek.

Hirdetés

Az angol font is erősödött, több mint 1 százalékot az amerikai fizetőeszközzel szemben, 1,2949-et is ért közvetlenül a Brexit-megállapodást követően. Az eufória azonban hamar lecsengett, s délután már 1,2780-ig ment vissza az árfolyam, miután kétségek merültek fel a befektetőkben, vajon Boris Johnson képes lesz-e a deal-t szombaton a brit parlamenttel elfogadtatni. A demokrata unionista párt, a Johnson-kormány fő szövetségese már most kilátásba helyezte, hogy nemmel szavaz majd.

Ez a kétség az európai részvények árfolyamát lendítette meg. Bár az európai Stoxx 600 index csak 0,1 százalékkal nőtt, a biztosítók részvényei 0,7 százalékkal ment fel.

A brit részvényeken is tükröződött a napon belüli hangulatváltozás. A Brexit-megállapodást követően a FTSE 100-as index közel 1 százalékkal állt magasabban annál, mint ahol reggel nyitott, ám később lefelé vette az irányt.

Még a forint is hasznot húzott a Brexit-dealből. Jean-Claude Juncker bejelentésére az euróval szembeni árfolyama hirtelen 331,8-ig ugrott, majd délután még tovább erősödve már a 331-es szintet közelítette.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdba rúghatnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?