Hirdetés
Hirdetés

A gyémánt tisztaságát garantálja a bitcoin technológiája

Fellegi Tamás, 2018. január 17., 06:07

A De Beers, a gyémántiparág legnagyobb vállalata az első, aki ipari méretekben szeretné hasznosítani a blockchain technológiát. Ez a technológia tette lehetővé a kriptodevizák létrehozását, miközben látszik, hogy a technológia a lényeges, nem a valuták. A gyémánt pedig igenycsak kézzelfogható és drága jószág, méltó helyen debütál a technológia.

Fontos az eredete

A cég arra fogja használni a technológiát, hogy nyomon kövesse vele a gyémántok útját egészen onnantól, hogy felszínre hozzák, mondta el a De Beers vezérigazgatója. A cég, amely a világ legnagyobb gyémántkitermelője, hosszú ideje ügyel arra, hogy a gyémántok eredete mindig igazolható legyen, és ne származzanak konfliktuszónákból, ahol az erőszak finanszírozására használhatják őket, vagyis vér tapadhat hozzájuk.

A De Beers garantálja ügyfelei számára, hogy termékei etikai értelemben tiszták, ez mostanában már fontos a vevők bizalma szempontjából. Ugyancsak nagy gondot fordítanak rá, hogy lehetőleg senki ne tudjon szintetikus köveket természetesnek eladni. A cég együttműködik más iparági szereplőkkel és különböző országok kormányaival, hogy megnövelje a gyémántkereskedelem transzparenciáját és kizárja a forgalomból az erőszak finanszírozására felhasznált darabokat.

Hirdetés

A technológia

Mindehhez igen komoly és megbízható nyilvántartás kell, amelybe nem nyúl bele senki kívülről, azaz feltörhetetlen. A cég úgy találta, hogy a blockchain technológia alkalmas erre, sokkal kevésbé feltörhető, mint bármilyen eddigi rendszer. A gyémánt blockchain a De Beers szerint az első olyan technológia lesz, amely a gyémántok összes adatát tartalmazza, az iparágon belül bárki beletekinthet és megvizsgálhat minden egyes követ.

A De Beers ebben a hónapban próbálja ki a technológiát egyelőre korlátozott hozzáféréssel több hónapos kutatás és fejlesztés után. A kísérleti üzemben egyelőre az akkreditált vásárlók, kiskereskedők vehetnek részt, a többi esetleges résztvevőt nem nevezték meg. Az előrelépést sürgetőnek találták, mivel az ügyfelek egyre inkább igénylik a garanciát, hogy nem finanszíroztak erőszakot a megvásárolni kívánt termékkel.

Nem falja az áramot

A cégvezér elmondta még, hogy a bitcoin és más digitális valuták esetében felmerülő problémák, mint például a jelentős energiafogyasztás, itt nem jelentkeznek. A technológia tehát végre önálló útra tér, hasznosítani kezdik, ugyanakkor bárki számára hozzáférhető. A következő szektor, amely fel fogja használni, vélhetően a bankok lesznek, akik esetleg általa valósítják majd meg az ország közti gyors, esetleg azonnali és teljesen biztonságos átutalásokat. Nem vitás tehát, hogy a technológia hasznos, kérdés, hogy a vele létrehozott kriptodevizák sorsa mi lesz.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Szerelmi dráma bonyolítja a brit miniszterelnök-választást

Érezhetően csökkent Boris Johnson népszerűsége a múlt heti családi perpatvar után egy felmérés szerint. A miniszterelnöki posztért folyó verseny esélyese csúnyán összekapott párjával, de továbbra is vele együtt szeretne beköltözni a Downing Street 10-be. Johnson a történteket nem kommentálta, megerősítette viszont, hogy győzelme esetén október 31-én kilépteti országát az EU-ból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?