Hirdetés
Hirdetés

A Mol újabb csúcsra repítette a BUX-ot, szép kis meglepetést okozott az Erste

Eidenpenz József, 2017. augusztus 04., 18:29

A jó amerikai munkaerőpiaci adat régen látott dollárerősödést hozott, ez pedig szárnyakat adott az európai tőzsdéknek. A BUX is új történelmi rekordot ért el, de szinte csak a Molnak köszönhetően, amely jó gyorsjelentéssel örvendeztette meg a befektetőket. A forint gyengült, a nemesfémek estek.

Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)
Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)

Újabb 0,7 százalékkal magasabbra, 36 678 pontra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe, ami ismét történelmi csúcs. Az emelkedés motorja ma is a Mol volt, amelynek kijött a mindenki által kedvezőnek ítélt gyorsjelentése.

Az olajtársaság papírja, amely már csütörtökön is új csúcsra repítette a BUX-ot, most még erősebben, három százalékkal, 23 350-re száguldott. Az OTP 0,2 százalékkal 9815-re drágult. A Richter egy százalékkal 6570-re esett, a Telekom egy forinttal 467-re. Ezzel a telekompapír ott van, ahol pár napja a vegyesként értékelt gyorsjelentése előtt.

Hirdetés

Terjeszkedik az OTP Bank Szerbiában

A Vojvodjanska banka megvásárlásával az OTP Szerbia egyik jelentős bankjává válik – közölte a pénzintézet mna délután. A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP banka Srbija-val a Vojvodjanska banka-ban meglévő 100% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a National Bank of Greece egyéb szerbiai érdekeltségeit is. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Srbija a 7. legnagyobb szereplővé válik az országban.

Január óta nem látott dollárerősödés

A kereskedés vége felé küldött az OTP egy közleményt szerbiai terjeszkedéséről (lásd keretben), de vélhetően nem sok újság volt benne, mert nem mozgatta meg az árfolyamot. A forint gyengült, 70 fillérrel 304,60-ra drágult az euró.

Jó lett a várva várt amerikai munkaerő-piaci adat (NFP), a vártnál többen kaptak munkát és kevesebb a munkanélküli. Ez növeli a kamatemelések valószínűségét, így erősödött a dollár, nem is kicsit: az euróval szemben egy százalékkal 1,1751-re ment le az árfolyam. Logikus módon az amerikai kötvények hozama emelkedett, a nemesfémek ára esett.

Zsinórban a kilencedik napon?

A végre gyengülő euró szárnyakat adott az európai tőzsdéknek, a német DAX 1,2, a francia CAC 1,4, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékkal emelkedett. Az amerikai tőzsdék eléggé visszafogottak voltak, egyébként szintén logikus módon, mert az emelkedő kamat a tankönyvi logika szerint nem olyan jó a részvényeknek. Este hatkor a főbb amerikai indexek minimális, 0,1-0,2 százalékos pluszban voltak. Ha a Dow Jones ipari átlagnak ma is sikerülne emelkednie, az zsinórban már a kilencedik pluszos nap lenne, és újabb történelmi rekord – derül ki a Marketwatch tudósításából.

Tovább mehet a Mol

„A Mol a vártnál jóval kedvezőbb második negyedéves eredményeket ért el, mellyel együtt kiváló első félévet zárt” – írta az Equilor blogja. Megemelték az éves várakozásokat is. „Bár már a jelentés előtt is emelkedett az árfolyam, a trend tovább folytatódhat. Ne feledkezzünk meg a szeptember elsején esedékes részvényfelaprózásról sem (8-1)” – teszik hozzá.

Újra tombol a bika a Mol papírjaiban, miután nagyon erős negyedévről számolt be gyorsjelentésében a vállalat – írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja is. Emellett pedig 2017-es EBITDA-várakozását is jócskán felfele módosította. „A Shell holland óriásfinomítójának leállása miatt ráadásul most emelkedtek a dízel árrések, ami kifejezetten kedvező a Mol-nak. A magyar olajipari cég ezért szerintünk teljesíteni fogja a mostani menedzsment előrejelzést” – fejezik be.

Ám elérte a célárat

A KBC Equitas szerint is igen jól sikerült a Mol második negyedéve, bár a dollár gyengélkedését aggasztónak nevezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ezt sikerül kompenzálni. A brókercég két nappal ezelőtt még megerősítette 23 ezer forintos célárát a Molra, amit ugye ma az árfolyam túlszárnyalt.

Az Erste eredményét is a piaci várakozásoknál jobbnak, sőt kellemes meglepetésnek nevezte az Equilor és a KBC Equitas egyaránt, a részvény Bécsben 2,3 százalékkal emelkedett. A többi európai bankrészvény is jól ment, főleg a németeknél a Deutsche Bank és a Commerzbank.

Az olaj fél-egy százalékos pluszban van. A Konzum és az Opimus a szokásosnál kisebb, de azért még százmilliós nagyságrendű forgalom mellett kissé esett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?