Hirdetés
Hirdetés

A tőzsdére is hatott a hétvégi választás

2019. október 14., 11:03

Komoly eséssel kezdte a hetet az Opus, amely kapcsolatban állhat azzal, hogy a hétvégi önkormányzati választásokon az ellenzék nyert Budapesten. A nemzetközi hangulat ugyanakkor sokat javult.

Ódorné Angyal Zsuzsanna, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.
Ódorné Angyal Zsuzsanna, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

Pénteken kedvező hírek jelentek meg az amerikai-kínai kereskedelmi háborúról, ami nagyon pozitívan hatott a befektetői hangulatra. Emiatt a múlt hetet világszerte jelentős erősödéssel zárták a piacok. Egy százalék felett emelkedtek az irányadó New York-i mutatók, de például a Dax közel 3 százalékkal ugrott meg.

Hétfőn kicsit mérsékeltebben nyitottak az európai börzék, van olyan piac, ahol kisebb profitrealizálást is láthatunk, így például a német, a brit és a francia tőzsde is fél százalék körüli veszteséggel indított. Hasonló a helyzet a magyar piacon is, a pénteki emelkedés után minimális csökkenést láthatunk a blue chip részvényeknél. Lássuk milyen hírek mozgathatják a piacokat.

1; Eséssel nyitottak a "Mészáros-részvények"

A kormány kedvenc vállalkozójához köthető vállalatok gyengén indították a napot. Az Opus papírjai például 7 százalék feletti zuhanással kezdett, ami valószínűleg kapcsolatban van a hétvégi választásokkal. A Fidesz megingása és Budapest elvesztése felveti annak a kockázatát, hogy a vállalat számára nem tart örökké a közbeszerzési Kánaán. Más kérdés, hogy a mostani kétharmad három évig még komoly hátszelet biztosíthat a vállalatnak. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a mai 323 forint körüli árfolyamnál járt a múlt héten alacsonyabban is a részvény.

Noha a 4iG-nál papíron már nem Mészáros Lőrinc fújja a passzátszelet, de ott is említésre méltó 2 százalékos esést láthatunk, az egyre inkább Tiborcz István kezébe kerülő Appeninn pedig 2,5 százalékot veszített a hétfői kereskedés elején.

2; Részleges megállapodás az USA és Kína között

Hirdetés

Pénteken derült ki, hogy létrejött egy részleges megállapodás az Egyesült Államok és Kína között. Ennek a legfontosabb pontja, hogy az USA egyelőre az október 15-ére tervezett vámemeléstől eltekint. Kína pedig vállalta, hogy 50 milliárd dollár értékben agrártermékeket vásárol. Bár nem az alku részeként jelentették be, de ide köthető, hogy Peking a jövőben engedélyezi, hogy 100 százalékban külföldi tulajdonú vállalatok működjenek Kínában. Eddig ugyanis a külföldi befektetők csak egy kínai partnerrel együtt létrehozott közös vállalat keretében tevékenykedhettek. A megállapodást természetesen Donald Trump óriási sikerként könyvelte el.

3; Nem akar összejönni a Brexit megállapodás

Bár úgy tűnt, hogy pénteken Boris Johnson olyan tervet tett le az EU asztalára, amely megkaphatja Brüsszel jóváhagyását, egyelőre nem sikerült az áttörés. Így tovább folytatódhat a huzavona a Brexit megállapodás részleteiről, mivel az EU illetékeseinek nem elég jó Johnson terve.

4; Törökország elleni szankciók jönnek

Törökország elleni szankciókról döntött az EU, a közösség tagjai megtiltják a fegyverek exportját az országba. Tetézi a bajt, hogy Donald Trump is jelezte: készen áll újabb szankciók bevezetésére, ha a törökök folytatják a szíriai inváziót.

5; Repülhet a Boeing vezér

Dennis Muilenburget eltávolították az igazgatótanács éléről, hogy jobban tudjon koncentrálni a 737 Max repülőgépek újra engedélyeztetésére, írta reggeli hírlevelében az Equilor. David Calhount nevezték ki az igazgatótanács elnökének, akiről már korábban is felreppent, hogy átveheti a vezérigazgatói posztot is. Muilenburgnek várhatóan a negyedik negyedév végéig kellene elérnie, hogy újra engedélyeztessék a legfontosabb 737 Max gépeket és amennyiben ez nem sikerülne, akkor várhatóan nem folytathatná a munkáját. A vezérigazgató október 30-án fog a kongresszus előtt beszámolni a katasztrófa részleteiről és hogy azóta milyen lépéseket tett a cég. A mostani negyedév eredményeit október 23-án fogják közzétenni és várhatóan jelentős lesz a visszaesés éves alapon.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében?

A digitalizálódó gazdaság, a dolgok internetének térnyerése az üzleti folyamatokban azt eredményezi, hogy a cégek működésében egyre fontosabbá válnak a szoftverek, szenzorok és a munkaerő tudása. Csakhogy a banki finanszírozási modellek ezekkel még nem igazán tudnak mit kezdeni: hitelfelvételnél nem ismertethetők el fedezetként.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?