Hirdetés

Csúcson a Nasdaq, az olajat kétségbeesetten veszik

Fellegi Tamás, 2015. április 24., 10:24

Immár három napja tartózkodik a döntő jelentőségű 5000 pont fölötti értéken a Nasdaq Composite Index, és szépen távolodik tőle. 5056-on történetének legmagasabb záróárát érte el. Ha végül kitör, óriási rali jöhet. Az olaj piacát újra a kétségbeesett vevők lepték el, ez a Molnak is jó tesz. Erőre kapott az euró.

Tegnap Amerikában ismét jó hangulat uralkodott, nem kis részben néhány jó vállalati eredmény hatására. A Google és a Microsoft egyaránt hasít, masszív profitot értek el, és ez megsegítette az egész technológiai szektort. Egyedül a Facebook gyengélkedett, közel 3 százalékot esett, de ez teljesen érthető, miután eredménynövekedését fékezték óriási beruházásai, melyek megtérülését még nem tartja biztosnak a piac.

Így végül a Nasdaq Composite, az S&P 500 mellett a második legfontosabb amerikai index új csúcson tudott zárni, 5050 pont fölött. Ez rendkívül fontos esemény, mivel 15 év után először döntötte meg korábbi záróértékét, és ezzel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az egykori, 5200 pont fölötti napközbeni csúcsot is áttörve soha nem látott magasságokban menjen.

Hirdetés

Ez egy átlagos indexnél nem lenne meglepő, hisz a többi amerikai index vagy a DAX ezt már az elmúlt 1-2 évben megtette: kitörtek a 13-14 éves bázisokból, és utána sokat emelkedtek, mondhatni mennek az ég felé. A Nasdaq Composit viszont 15 évvel ezelőtt egy óriásira fújt lufi volt, teljesen extrém értékeltségű részvényekkel, ami aztán le is esett az ötödrészére, vagyis értékének 80 százalékát vesztette el.

Akkor sokan arra gondoltak, hogy ezt az értéket újra soha, de legalábbis nem a mi életünkben fogja elérni. Nos, eltelt 15 év, és máris itt vagyunk. És mindezt úgy, hogy most már nem extrém értéken forognak a benne lévő részvények. Ehhez az kellett, hogy részben a szektorok aránya egészségesebb legyen (nem nyomasztó már a technológiai szektor fölénye), másrészt 15 éve, az internetkorszak hajnalán boldog-boldogtalan tőzsdére vitte a cégét, és a befektetők mindent megvettek, az internet hívószó volt. Ahogy tréfásan megfogalmazták akkoriban: elég volt, ha valaki a fogja a nagymamáját, odaírja mögé, hogy „.com”, a tőzsdére viszi a nénit, és már járulhat is a kasszához.

Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?
Nadaq Composite, 30 év. Duplacsúcs vagy kitörés?

Azóta a komolytalan vállalkozások kihullottak, maradtak a legjobbak, és azok tényleg komoly teljesítményt értek el, árfolyamukat megsokszorozták, és teljes joggal húzták fel az indexet a csúcsra. Így most egy egészséges folyamatról van szó. A döntő kérdés most az lesz, megtörténik-e a tényleges kitörés. Idáig ez, ha a chartot nézzük, még mindig csak egy 15 éves duplacsúcs, de ha érdemben feljebb megy, akkor az már új kitörés, ami technikailag szinte bármekkora további emelkedést lehetővé tesz.

A többi amerikai index és erős volt, lassan azok is új csúcsra érnek, de hát náluk ez már megszokott: másfél éve folyamatosan ezt teszik. Ázsia ugyanakkor alig mozdult ma, egyedül Taivanon volt érdemi emelkedés. Európában is álmos a kereskedés, mérsékelt pluszokat láthatunk. Emelkednek viszont az oroszok, teljes joggal, ugyanis az olajár ismét az ég felé vette az irányt. Két nap pihenő volt csak, és máris rárontottak a vevők. De hát ez nem is csoda: az egyik online brókercég még mindig úgy hirdet, hogy „profitáljon az olajár eséséből”. Nos, amíg erre biztatják a befektetőket, és azok meg is teszik ezt, addig csak emelkedni fog az ár, a shortosok hajtják. A Brent 65 dollárt ér, a WTI 58-at.

Friss árfolyamok >>>
Friss árfolyamok >>>

A hazai tőzsdén egyedül a Mol mozdult meg: 1,3 százalékkal emelkedik. Ez az olajár rali fényében teljesen érthető, az olajcégeknek alapvetően jót tesz a magas olajár. Az euró 300 forinton ácsorog, viszont a dollárhoz képest összeszedte magát: 1,09-ig szaladt fel a pár nappal ezelőtti 1,05-ről.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Könnyebben mondtak búcsút munkahelyüknek tavaly a magyarok

Könnyebben mondtak búcsút munkahelyüknek tavaly a magyarok

Intenzív évet zárt tavaly az álláshirdetési és - keresési piac. A jelentkezők száma közel tizedével emelkedett az előző évhez képest, míg a cégek automatizálási szándéka magasabb fordulatszámra kapcsolt. Az év jellemző tendenciáinak markáns eleme, hogy a munkáltatók nyitottabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formákra.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?