Hirdetés
Hirdetés

Donald Trump 30 ezres indexet vizionál, megrettent a csúcstól az OTP

Eidenpenz József, 2018. január 05., 18:06

Nagyon jó az évkezdet a tőzsdéken, az amerikai indexeknek egy éve nem volt ilyen klassz hete. Pedig a mai munkaerő-piaci adat nem sikerült igazán fényesre. Itthon is volt egy kis emelkedés, de most a Mol és a Richter vette át a stafétát. Trump megint alakított.

A fontos, általánosan figyelt, a Fed-et is befolyásoló amerikai munkaerő-piaci adat, a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak számának új értéke a vártnál rosszabb lett. Ami nem nagyon tragikus, mivel így is a teljes foglalkoztatás közelében van az amerikai gazdaság.

Ennek ellenére az amerikai részvényindexek ma is tovább emelkednek, fél hat körül az S&P 500 0,4, a Nasdaq 0,6, a Dow Jones Ipari 0,4 százalékos pluszban volt. Egy logikus magyarázat, ha ebben a vételi őrületben van egyáltalán logika, hogy a fékezettebb habzású, nem annyira túlfűtött munkaerő-piac és gazdaság kevésbé készteti a Fed-et kamatemelésre. Az alacsonyabb kamat pedig jobb a tőzsdéknek.

Hirdetés

A Mareketwatch szerint az idei négy tőzsdenap nap folyamatos emelkedése – négy nap, négy rekordcsokor – azt eredményezi, hogy egy éve nem volt ilyen jó hetük a vezető amerikai részvényindexeknek. Donald Trump elnök pedig, aki szívesen tulajdonítja saját érdemének a tőzsdék emelkedését, 30 ezer pontos Dow Jonest vizionált.

A lengyeleknél jobbak voltunk

Az európai piac, amely ősszel érte el eddigi csúcsát, aztán kissé lemaradt, ma is nagyobb százalékos emelkedést produkált. A német DAX 1,1, a francia CAC 0,9, az FTSE 100-as brit index 0,4 százalékos pluszban van. A dollár, amely sokat gyengült mostanában, ma kissé korrigált, erősödött, az euró/dollár 1,2040.

A mostanában sokat erősödő forint kis mértékben gyengült, 308,50 volt este az euró. A BUX index 0,4 százalékos emelkedése kissé elmarad az európai átlagtól, de a lengyel, cseh tőzsde még szerényebben teljesített.

Utolsókból elsők

Az OTP tegnap már csak 20 forintra volt mindenkori, 10 980 forintos csúcsától, ma viszont egy kis korrekció következett, és 0,2 százalékkal 10 940-re csúszott vissza. A nap elején egyébként a papír elérte az ominózus 10 980-at, a BUX index pedig a 40 ezer pontos határt is.

A Telekomot a hét elején vételre javasolta az egyik nagy brókercég, ez után ment is felfelé pár százalékot pár napon keresztül, ma kisebb korrekció következett. A részvény 0,3 százalékkal 465-re süllyedt. A Richter egy százalékkal 6735-re ment fel, a Mol 0,6 százalékkal 3080-ra.

Esik az olaj ára, amely a napokban a három éves csúcsot ostromolta. A WTI egy, a Brent 0,7 százalékkal csúszott vissza ma.

Magához tért a bitcoin, 12,3 százalékkal 16 300 dollárra ment fel. Az ethereum volt 1000 dollár felett is, de nem sokáig bírta ott, visszaesett 950-re.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?