Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a font, tankönyvi a forint

Fellegi Tamás, 2019. március 12., 12:25

Döntő parlamenti szavazás előtt szárnyal az angol font, heves emelkedés zajlik a tőzsdéken világszerte. Itthon a CIG Pannónia és a 4iG van igen jó formában.

Döntő naphoz érkeztünk Nagy-Britannia ügyében. Ugyan sok ilyen volt az elmúlt időszakban, a mainak úgy tűnik, jóval nagyobb a súlya, mint bármely eddiginek. Ma szavazhat utoljára a londoni parlament a brit miniszterelnök és az EU által kötött megállapodásról, ha nemet mond, utána már nem foglalkozik az európai oldal a kérdéssel. Ezt egyértelműen kijelentették Theresa May és az európai vezetők éjjeli találkozója után, Ugyanakkor most van némi esély, hogy igent mond a parlament.

Angol font/euró
Angol font/euró: éves csúcs

Ma késő este mindenesetre eldől a dolog, ha igent mondanak, mindenki hátradőlhet, a probléma odébb van görgetve közel két évvel. Ha a tisztelt ház nemet mond, akkor jönnek az igazán érdekes napok, a befektetők mindenesetre nagyon veszik a fontot: éves csúcsra is emelkedett, 1,17 az euróhoz képest. Ha valaki eddig további gyengülésre számított és short pozíciót nyitott, az most már nem kockáztat egy pozitív forgatókönyvet, és vétellel zárja pozícióját, felhajtva az árfolyamot.

Hirdetés

Mindeközben a forint árfolyama egyre stabilabb, szépen megközelítette az eurónkénti 315-ös szintet, melynek jelentőségét a grafikon jól mutatja. Nagyon szép lenne, ha még egy kicsit tesztelgetné, majd nagy lendülettel áttörné, és persze ott is maradna az erős oldalán.

Euró/forint
Euró/forint

Az amerikai tőzsdéken tegnap elsöprő vételi erő mutatkozott, az S&P 500 másfél százalékkal emelkedett 2783 pontig, a Nasdaq Composite két százalékot ugrott 7560 pontig. Ázsiában a kínai piacok mentek a legjobban: a Shanghai Composite index egy, a Hang Seng index másfél százalékkal került feljebb. Nem kizárt, hogy a befektetők komoly téteket tesznek az amerikai-kínai kereskedelmi egyezmény mielőbbi megkötésére.

Európa szerényen mozog ,a BUX is csak mérsékelten emelkedik, igaz, tegnap jó nagyot emelkedett. A Telekom fél százalékot emelkedik 470 forintig, a Mol 0,3 százalékot 3290 forintig, a kisebbek közül a CIG Pannónia lendült meg, 5 százalék pluszban van 446 forinton, és a mostanában szinte minden nap emelkedő 4iG is több mint 4 százalékkal drágul 3300 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?