Hirdetés
Hirdetés

Erősödik a forint, nagyon vették a hazai részvényeket

Fellegi Tamás, 2018. október 16., 19:01

Hirtelen minden szép és jó lett a világban a múlt heti összeomlás után: visszatértek az amerikai tőzsdeindexek a kritikus szintek fölé, és Európában is nagyot mentek a tőzsdeindexek. A nyertesek közt van a BUX, legtöbbet a Mol emelkedett a nagy papírok közül.

A múlt heti váratlan nagy zuhanás után tegnap még bizonytalanság uralkodott a tőzsdéken, a legnagyobb amerikai indexek a kritikus szintek alatt maradtak, az egyetlen feltűnő pozitívum az volt, hogy a török-amerikai vita rendezése után nagyot erősödött a török líra.

S&P 500
S&P 500


Ma délelőtt Ázsia még borús volt, főleg a kínai részvények estek, de Európában már jobb lett a hangulat. Délutánra aztán kiteljesedett az optimizmus, miután több jó negyedéves jelentés jött ki, köztük a Goldman Sachs és a Johnson & Johnson számolt be a vártnál nagyobb nyereségről.

Hirdetés

A két legfontosabb amerikai index, az S&P 500 és a Nasdaq Composite már nyitásban visszaugrottak a múlt héten letört 200 napos átlag fölé, majd onnan jócskán tovább emelkedtek. Ha ilyen szépen is zárnak a piacok, akkor a múlt heti zuhanás csak egy ijesztés volt, az emelkedő trend még nem sérült.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite


Az amerikai rali hatására Európában is két százalék körüli pluszban zártak az indexek, a BUX a legjobbak közt volt 2,4 százalékkal, 37 450 pontig emelkedett. A Mol 3 százalékkal került följebb és 3062 forinton zárt, az OTP és a Richter nagyjából 2,5 százalékkal emelkedtek 10 280 illetve 5390 forintig.

Folytatódott az őrület az Est Media részvényeivel, a befektetők megvadultak attól a gondolattól, hogy tulajdonostársuk a cégben Andy Vajna, így a papír megint 20 százalékkal emelkedett, 178 forintig. A cég ettől még továbbra is üres, de azt várják a lelkes vevők, hogy Vajna hatalmas vagyont visz a cégbe.

A közelmúlt sztárja, a 4iG is emelkedett közel 8 százalékot 775 forintig, kérdés, hogy még a Konzum-csoport veszi-e, vagy csak az erre számító befektetők. Maga a Konzum egy százalékkal emelkedett 268 forintig, a tegnap komoly szint alá esett Opus fél százalékkal gyengült 455 forintig.

Euró/török líra
Euró/török líra

Jó a hangulat a devizapiacokon is, a török lírából már csak 6,60-at kell adni egy euróért (a válság mélypontján 8-at is kellett), de a sokat szenvedett argentin peso és javult, egy dollárért 36,33-at adnak belőle. A legörvendetesebb persze a forint erősödése, eurónként 321,80 az árfolyam, ami két és fél hónapja a legjobb érték.

Euró/forint
Euró/forint
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?