Hirdetés

Fed-kamatdöntés, forintárfolyam, olajpiac – ezek mozgathatják szerdán a piacokat

Csabai Károly, 2019. szeptember 18., 11:14
Cimkék
Fed
, forintárfolyam
, FedEx
, Olaj

Magyar idő szerint ma este 8-kor kiderül, bejön-e az az általános piaci várakozás, miszerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény 25 bázispontot tovább farag a július végén már ugyanilyen arányban megvágott irányadó kamatán. Azok is izgalmas kérdések, vajon a szombati szaúdi támadás miatti olajpara valóban gyorsan lecseng-e, valamint, hogy a tegnap újabb történelmi mélypontjára zuhant forint merre mozog.

Az amerikai tőzsdeindexek kedden kivétel nélkül emelkedtek, miután a befektetők abban bíznak, hogy a Fed ma este kamatot csökkent, ami vonzóbbá teheti a részvényeket. Szerdán reggel, illetve délelőtt Ázsiában már nem volt ennyire egyértelmű a kép, míg a kínai és a hongkongi börzebarométerek zöldben pompáztak, addig a japán bukóban volt. Európában viszont a kezdeti bizonytalankodás után mindenki felfelé vette az irányt, Budapest is. Az olajárak a keddi hatalmas, több mint 6 százalékos negatív korrekció után tovább estek. Az arany is valamelyest gyengült – noha a Fed-kamatvágás neki is kedvez –, ám még így is az 1500 dolláros lélektani határ felett tanyázott. A forint eltávolodott az euróval szembeni keddi 334,28-as történelmi mélypontjától, s délelőtt már a 333-as szint alá is benézett.

Lássuk, ma mi mozgathatja a pénz- és tőkepiacokat.

Hirdetés

1. Fed-kamatdöntés

Az amerikai Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kedd este vitatta meg az amerikai gazdasági folyamatokat, illetve a szükséges lépéseket. Az ezek alapján meghozott kamatdöntését magyar idő szerint ma este 8-kor tárja a nyilvánosság felé. Ami az általános piaci várakozás szerint 25 bázispontos vágás lesz, ez azt jelentené, hogy az új irányadó dollárkamatsáv 1,75-2 százalékra csökken. A kilátásokat illetően azonban érdemes lesz figyelni a fél 9-kor kezdődő sajtótájékoztatót is.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyébként már elkezdte a további lazítást, azáltal, hogy tíz év után először beavatkozott a bankközi likviditás fenntartása érdekében: egy repóügylet keretében értékpapírokat adott el, azzal, hogy azokat később majd visszavásárolja. Ez átmenetileg többletlikviditást áramoltat a bankszektorba.

2. Normalizálódik a szaúdi olajhelyzet

Mint arról beszámoltunk, egy kedden napvilágot látott jelentés szerint a vártnál gyorsabban térhet vissza minden a régi kerékvágásba a szombaton megtámadott Saudi Aramco egységeiben, közel járnak ahhoz, hogy a kieső termelés 70 százalékát visszaállítsák, 2-3 héten belül pedig már ismét teljes kapacitással működhetnek. A szaúdi külügyminisztérium közölte, hogy a támadásban használt eszközök irániak voltak, de a támadás indítójával kapcsolatban még folynak a vizsgálatok.

3. Lökés az amerikai bankrészvényeknek?

Donald Trump javaslata eltörölné azt a Barack Obama kormányzása alatt bevezetett szabályt, miszerint a bankoknak azokra a tranzakciókra is tőketartalékot kell képezniük, amelyeket a saját cégcsoporton belül hajtnak végre. Az indítvány elfogadása esetén a bankok a felszabaduló szabad tőkéjüket hatékonyabban használhatnák fel, aminek következtében javulhatna a jövedelmezőségük, ez pedig pozitívan hathat az amerikai banki részvények árfolyamára.

4. Kevesebb profitja lehet a FedExnek

Az amerikai szállítócég menedzsmentje a gyengülő világgazdaságra, a kereskedelmi háború negatív hatásaira és a repülőgépes szállításkapacitásuk csökkenésére hivatkozva mérsékelte az eredményvárakozását. A cég azt is bejelentette, hogy nem folytatják az Amazonnal az együttműködést, amelynek a bevétele 1,3 százalékát köszönhette, ám a szerződés profitabilitása kérdéses volt. A bejelentésekre a cég részvényei tegnap közel 10 százalékot zuhantak.

5. Merre tovább forint?

Bár a hazai fizetőeszköz ma délelőtt masszív pozitív korrekciót hajtott végre az euróval szemben kedden felállított 334,28-as új történelmi negatív rekordjáról, az Equilor Befektetési Zrt. egyelőre nem lát jeleket a tartósabb fordulatra, így a forint rövid időn belül akár a 335-ös szintet is tesztelheti.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?