Hirdetés
Hirdetés

Jól ránkijesztett az OTP, 310 forint is volt az euró

Eidenpenz József, 2017. március 03., 18:51

Péntekhez méltóan csendes tőzsdenap lett volna, ha az OTP-gyorsjelentés nem jött volna, ami először csúnyán mélybe küldte a részvény árfolyamát, mégis sikerült pluszban végeznie. A forint mozgása megélénkült, a DAX-ot egy pletyka nyomta le, az amerikai tőzsdék megint egy nőre várnak.

Megjött az OTP gyorsjelentése, ami a nap elején méretes, két százalék feletti zuhanást okozott a részvény árfolyamában, 8755 forint volt az alja. Ám innét hamar magához is tért az árfolyam, és végül a nap nagy részét csendes felfelé araszolással töltötte. Végül 0,1 százalékkal 8950 forintra ment fel. A papír osztaléka várhatóan 190 forint lesz, ez 2,1 százalékos osztalékhozam.

Hirdetés

A BUX is 0,1 százalékkal emelkedett a végére, a Mol 0,4 százalékos emelkedése (20 700 forint), a Richter 0,1 százalékos drágulása (6503) és a Telekom 0,6 százalékos esése mellett (498 forintra). A forint még csütörtök este alaposan meggyengült, 310 forint közelébe, pénteken délelőtt pedig el is érte ezt a határt. Innét azonban visszaerősödött, este 309 körül ingadozott, ami erősödés az előző naphoz képest.

Deutschéknak nem ment jól

Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a német DAX 0,3 százalékkal esett, a francia index 0,7 százalékkal emelkedett, a brit kissé szintén lefelé csúszott. Jelentősebb pluszban zártak viszont a belga, holland, olasz, spanyol mutatók, és a Stoxx 50 index is 0,5 százalékkal javult.

A német index nagy vesztesei voltak egyrészt a Deutsche Bank, ahol híre ment, hogy mégiscsak tőkeemelésre vagy részesedések eladására lenne szükség. Valamint a Deutsche Börse, ahol az utóbbi időben a londoni fúzióval kapcsolatban sokasodtak a kétségek. Az amerikai tőzsdék kivárásos hangulatban vannak Janet Yellen újabb beszéde előtt, a főbb indexek 0,1-0,2 százalékkal vannak lejjebb. Ezzel kissé 21 ezer pont alá csúszott a Dow Jones is.

Bevásárolt a magyar mágnás

Az olaj közel egy százalékkal erősödik az amerikai kutak számának közzététele előtt, a WTI 53,10, a Brent 55,50. Ismét esnek a nemesfémek, pedig a gyengülő dollár jót is tehetne nekik.

Az Erste Befektetési szerint ma Moody's felülvizsgálat lesz , de a várakozások szerint nem nyúlnak a jelenlegi Baa3 besoroláshoz, melyhez stabil kilátások tartoznak.

Bejelentették, hogy a Konzum és az Opimus cégeket felvásárolja Mészáros Lőrinc. Az előbbi 2,6 százalékkal 119 forintra, a utóbbi 25 százalékkal 50 forintra emelkedett, de volt 55 forinton is. A forgalom 88, illetve 146 millió forint volt.

Még 8000 az OTP célára

Az Erste reggeli hírlevele szerint a várttól elmaradó volt az OTP eredménye. A nettó profit jócskán elmaradt a piaci várakozásoktól az erős céltartalék-képzés miatt, ami „az Axa bekonszolidálása és a bolgár leány miatt következett be elsősorban”. A fundamentumokkal a brókercég szerint továbbra sincs baj, egy stabil jövedelmezőséggel rendelkező szilárd bankot láthatunk, és az összes régióban, ahol jelen van, gazdasági fellendülés várható. Az Erste már október óta tartásra javasolja az OTP részvényeit 8000 forintos célár mellett.

A KBC Equitas azt írta, „meghúzta a gyeplőt az OTP”. Vegyesen sikerült a negyedik negyedéve, a működési sorokon remekelt, az adózott profit viszont elmaradt a várakozásoktól. „Ezt azonban a rossz hitelek meglehetősen konzervatív céltartalékolása magyarázza, a folyamatok összességében továbbra is jónak mondhatók” - teszik hozzá. A menedzsment várakozásai szerint ráadásul az idei év is jól alakulhat.

Mire tartalékol a legnagyobb magyar?

Sokkal jobb eredmény is kijöhetett volna ennél a brókercég szerint, de az OTP inkább az idei évre tartalékol, hogy a marzsok szűkülése esetén legyen még puskapor a tarsolyában. Azt is írják, hogy a piac túlságosan hozzászokott a banktól a pozitív meglepetésekhez.

Az Equilor Befektetési szerint is a vártnál gyengébb eredményt közölt az OTP, melynek oka a magas céltartalékolás Bulgáriában, Szlovákiában és Montenegróban. „A piac figyelme valószínűleg a 2017-es tervek felé fordul: a magasabb költségszint és a NIM eróziója kedvezőtlen, de a stabil pályán növekvő osztalék részben ellentételezheti a rossz híreket” - írják.

A céltartalék az OTP motorja?

A Random Capital reggeli hírlevele ezt írta: „Az összes érdemi soron megverte az elemzőket az OTP, de az igazság az, hogy csak egy vékony árnyalattal, érdemi meglepetés nem született. A céltartalékolás miatt viszont alacsonyabb lett a nettó eredmény. Jelent -e negatívumot a céltartalék magasabb mértéke? Nekünk igen! Méghozzá azért, mert az OTP 'fordulat' motorja a céltartalékolás alacsonyabb jellege”.

Forinttól a líráig

Az Erste szerint rossz napjuk volt tegnap a feltörekvő devizáknak és ez alól a forint sem volt kivétel. Az euró/forint tegnap kitört a 307-309 közötti sávból, ami február közepe óta meghatározta a kereskedést. „Ezzel elindult a gyengülés útján, a következő ellenállás a 200 napos mozgóátlagnál (310 forint) illetve 312-nél található.”

A török líra néhány napja ismét gyengülő pályán van, ma közzétették a török inflációt. Ez év/év alapon 10,13 a várt 9,6 százalékkal és az előző havi 9,22 százalékkal szemben. Kérdés, márciusban így tartják-e a 8,00 százalékos alapkamatot?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?