5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Létrehozták a tőzsdén a tervezett kis- és középvállalati platformot Xtend néven, és az év végére várhatóan feláll egy 20 milliárd forintos állami-EU-s tőkealap is a tőzsde fejlesztésére. A tőzsdei bevezetés azonban csak a kezdete valaminek, a siker az elégedett befektetőkön mérhető le.

Elvileg mától indul az „Xtend elnevezésű multilaterális kereskedési rendszer”, valamint lép életbe annak díjszabályzata, miután tegnap közzétették az erről szóló döntést. Végh Richárd, a tőzsde elnök-vezérigazgatója szerint az egyik ilyen első platform 1995-ben a Londoni Értéktőzsdén jött létre, de Varsóban is már tíz éve működik hasonló.

A vezérigazgató szerint a tőzsdére lépésre főleg olyan vállalatok alkalmasak, amelyek növekedés-orientáltak, „a növekedés benne van a víziójukban”. A tőzsdére lépés ebben sokat segíthet, lehetővé teszi, hogy „szintet lépjenek”. A terjeszkedés mindenképpen tőkeintenzív tevékenység, amit többféleképp lehet finanszírozni.

Több üzlet, könnyebb kiszállás

A megtermelt profit befektetése, az organikus növekedés például lassabb, időigényesebb, a külső tőkeemelés viszont új tulajdonosok megjelenésével jár. Bár a szórt tulajdon hozzájárulhat, hogy viszonylag kis részesedéssel is meg lehessen a kontrollt tartani a vállalat felett.

A tőzsdei megjelenésnek az üzleti bizalom kiépítésében nagy szerepe van. Számos tőzsdei kibocsátó számolt be arról, hogy új üzleteket köszönhetett a tőzsdei transzparenciának. A tőzsde az exithez, a vállalatból való kiszálláshoz, a vagyon készpénzre váltásához, vagy a generációváltáshoz is hozzájárulhat.

Olcsó lesz

Tőzsdei cégnél dolgozni a munkavállalók számára is érdekes, ráadásul a különböző MRP (munkavállalói résztulajdonosi) programok is növelhetik az érdekeltségüket.

A BÉT Xtend platformot a vállalatok igényeire szabták, kiváló első lépés lehet a tőkepiaci megjelenésre. Olcsóbb, mint a megszokott tőzsdei megjelenés, jelképesek a díjai. Lehetővé teszi első kibocsátások (IPO-k) megszervezését, track recordok felépítését (visszatekintő teljesítmények bemutatása – a szerk.).

Lesznek állami pénzek

Ötmillió euró alatt lehetőség lesz olyan egyszerűsített tőzsdei bevezetésre, amit a felügyeleti szerv helyett a tőzsde fog jóváhagyni. A tőzsde kijelölt tanácsadókkal is segíti majd a tőkepiaci megjelenést, erre már 11-en jelentkeztek. Az IFRS szerinti, 2018-tól kötelező nemzetközi beszámolók helyett az ezen a piacon szereplő cégeknek elég lesz a magyar szabályok szerinti beszámolók elkészítésére.

A befektetők számára megnyugtató lehet, hogy a tőzsdei átvilágítás után tőzsdeképes cégekkel fognak találkozni. Az ide kerülő cégek számára olyan állami források lehetőségét csillantotta fel Végh Richárd, amelyek vagy a tőzsdei bevezetéshez járulnak hozzá, vagy valamely állami pénzalapból befektethető tőkét jelentenének.

Indul a 20 milliárdos alap

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a Budapesti Értéktőzsde megvásárlása után stratégiai partnerséget alakított ki a tőzsdével, és ehhez segítséget kíván adni. A blue chipek (fejlődőképes nagyvállalatok – a szerk.) mellett ennek fő csapásiránya a kis- és középvállakozások szektora. Erre szükség esetén költségvetési és európai uniós forrásokat is biztosít.

Olyan tőkealap létrehozásáról is döntöttek tavaly októberben, amelyet Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak kereszteltek el, és amely más fejlesztési alapokon túl a tőzsdére belépő kis- és középvállalkozások támogatását is lehetővé teszik. Az utóbbi egy évben kialakítottak egy szabályozási keretet, és a következő hetekben, eldőlhet, hogy a 20 milliárd forintra feltőkésítendő tőkealapnak ki lesz a kezelője a következő 15 évben. Az alap még ez év végén elkezdheti a működését.

Boldog befektetők kellenek

Az alap a tőzsdei bevezetés előtti szakaszban is segíteni próbálja a vállalkozásokat. Mentoring-programot hoznak létre az EU-val (Ginop) együttműködve 1,4 milliárd forint értékben. Ezt a tőzsde is felhasználhatja majd, a legsikeresebb 50-60 kis- és középvállalkozás tőzsdére menetelének előkészítésére, támogatására.

Nagy Kálmán, a Concorde MB Partners ügyvezetője szerint cége egyike a tanácsadóknak, akik a BÉT listájára jelentkeztek. A tőzsdei bevezetés csak a kezdete valaminek, ami után jönnek a dolgos hétköznapok. Tőzsdén lenni szerinte minőségi pecsétet jelent, de ezt a pecsétet nem csak a puszta bevezetéssel lehet kiérdemelni, hanem a későbbi sikeres működéssel és boldog befektetőkkel.

A 2017-ben induló Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a megjelenést a BÉT Xtend piacán, továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra. A tőkealap jellemző befektetési mérete egy milliárd forint, amiért kisebbségi részesedést szerez az adott vállalkozásban – írja a BÉT.

Nincs mese, jönniük kell a fiataloknak

A generációváltást kezelni kell, mert közeledik. A rendszerváltás utáni cégalapító generáció elöregedik, és hiányzik két vállalkozói generáció, amelyek kimaradtak a rendszerváltás előtt – mondta Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa, elnöke. Két alapvető út vezet az utódlás felé. Az egyik esetben az utódok alapos képzés, szakmai gyakorlat és felkészülés után közép-vagy felső vezetőkké válnak a cégnél.

A másik, és a hazai vállalkozások ezt szokták követni, az új generációt a cégnél képezi ki, bevonva a vállalat életébe az alacsony szintű munkafolyamatoktól fogva. Az utód egy termék, amelyet fejleszteni kell – mondta a vállalkozó. Mindig szükség van azonban egy vészforgatókönyvre is, egy családi alkotmányra, amely vázolja az esetleges családi viták forgatókönyvét.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17230 17200 17550 -0,78% 0 0 5 542 831 390 HUF 2024-04-25 17:08:28
MOL 2998 2968 3014 +0,07% 0 0 1 262 943 364 HUF 2024-04-25 17:09:35
MTELEKOM 902 902 919 -4,25% 0 0 831 205 823 HUF 2024-04-25 17:08:53
RICHTER 9075 9030 9195 -0,27% 0 0 2 551 407 775 HUF 2024-04-25 17:05:30
OPUS 387 382 399 -2,27% 0 0 242 783 183 HUF 2024-04-25 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG