Hirdetés

Kemény fricskát kapott Trump

2019. szeptember 19., 11:16

A héten a Fed ülése volt a leginkább várt esemény, ezen az amerikai jegybank a többség által várt negyed százalékos kamatcsökkentésről döntött. Volt olyan momentum az esemény kapcsán, ami ennél talán kisebb visszhangot kapott, de fontos hatással lehet a következő időszakra. Emellett több érdekes vállalati hír is napvilágot látott.

A záró árakat nézve szinte semmit sem változtak az amerikai tőzsdeindexek a keddi értékekhez képest. Az S&P 500 0,03 százalékos, a Dow pedig 0,1 százalékos pluszban, míg a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Az ázsiai piacokon is mérsékelt mozgásokat láthattunk az éjszaka folyamán. Európában enyhe optimizmus jellemző, néhány tized százalékos pluszokat láthatunk a legfontosabb tőzsdeindexeknél, a BUX viszont fél százalékos gyengüléssel indította a napot.

Lássuk melyek a legfontosabb információk, amelyek a hét utolsó napjainak kereskedését befolyásolhatják.

1; Vágott a Fed, de megállhat a kamatcsökkentés

A Privátbankár szerda este részletes beszámolót közölt a Fed kamatvágása kapcsán, és megírtuk a jegybank elnökének Powellnek a legfontosabb kijelentéseit is. Dióhéjban a lényeg, hogy a Fed ugyan a várt 25 bázispontos vágást végrehajtotta, de a jegybank kommunikációja abba az irányba mutatott, hogy idén már nem szívesen csökkentenének tovább. Persze mindezt kategorikusan nem jelentették ki, sőt Powell azt hangsúlyozta, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok indokolják, akkor akár kamatcsökkentéssel, akár eszközvásárlással hajlandó a Fed beavatkozni a gazdasági folyamatokba.

2; Odapörköltek Trumpnak

Hirdetés

A tegnapi jegybanki döntés után Powell sajtótájékoztatójának kevésbé idézett része volt, amikor – nem az elnök egyszerű stílusában, hanem annál sokkal diplomatikusabban, de – keményen beszólt Donald Trumpnak.

Az eset előzménye, hogy a Fed ugyan egy független intézmény, ám Trump lépten-nyomon megpróbál nyomást gyakorolni rájuk, hogy milyen monetáris politikát folytatnak. Ráadásul időnként bűnbaknak próbálja az amerikai jegybankot beállítani, mert szerinte az intézkedéseik miatt az amerikai gazdasági növekedés a lehetségesnél lassabb, és a tőzsdeindexek is sokkal magasabban lehetnének egy ultralaza monetáris politika esetén.

Természetesen a Fed szerdai döntését sem hagyta az elnök kommentár nélkül, Trump azt írta, hogy a mostani döntés kevés és csalódást keltő, és megkérdőjelezte a jegybankárok hozzáértését is.

Powell a szerda esti sajtótájékoztatóján viszont azt hangoztatta, hogy a Fed mindent megtett, a mostani bizonytalanabb helyzet a politikai döntéshozók miatt alakult ki. Így most az ő feladatuk lesz, hogy az erőteljesebb gazdasági növekedés érdekében rendezzék a kereskedelmi feszültségeket.

„A kereskedelmi ügyek néha jobban máskor rosszabbul alakulnak, most itt az idő, hogy az illetékesek javítsák a helyzetet és ismét emelkedő pályára állítsák azt” - mondta Powell, utalva Trump sokszor kiszámíthatatlan kereskedelmi háborújára, amelyet elsősorban Kínával, de időnként új frontokat nyitva más országokkal is vív.

3; Kivárnak a japánok

Nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank csütörtökön. A Bank of Japan (BoJ) monetáris tanácsa 7:2 arányban elfogadott döntésével mínusz 0,1 százalékon hagyta a betéti rátát, az eszközvásárlási program éves keretösszegét pedig 80 ezer milliárd jenen.

A jegybank kamatdöntés után kiadott közleménye szerint a legközelebbi, október végi ülésig összeállítják a legfrissebb GDP-növekedési és inflációs előrejelzést, és annak ismeretében döntenek a további irányvonalról. A közlemény szerint továbbra is "rendkívül alacsony szinten" tartják a kamatokat 2020 tavaszáig a 2 százalékos inflációs cél elérésének érdekében.

Elemzők szerint a jegybank nem nyúl majd a kamathoz, hanem azt jelenti be október végén, hogy a gazdaság élénkítése céljából növeli eszközvásárlási programjának éves keretösszegét. A japán gazdaság növekedési üteme 0,8 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévi 1 százalékról éves összevetésben. Az éves szintű maginfláció 0,6 százalék volt júliusban, az augusztusi adatot a napokban ismertetik.

4; Óriási saját részvényvásárlási program a Microsofttól

A Microsoft 40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program beindításáról döntött és 11 százalékkal megemelte a negyedéves osztalékot.

A cég igazgatótanácsa határozott a "legfeljebb" 40 milliárd dollár értékű saját részvény visszavásárlását célzó program elindításáról. A döntés értelmében nem jelölték meg, hogy meddig tart a program, azt bármikor leállíthatják. A Microsoft 2013-ban és 2016-ban is vásárolt fel saját részvényt.

Az igazgatótanács arról is határozott, hogy az előző negyedévhez képest 11 százalékkal (5 centtel), 51 centre emeli a negyedéves osztalék összegét. A Microsoft egyike annak a három amerikai cégnek az Amazon és az Apple mellett, amelyeknek a piaci tőkeértéke elérte az 1000 milliárd dollárt.

5; A DirecTV eladásán gondolkozik az AT&T

Az amerikai telekommunikációs cég meg nem erősített tervek szerint eladná a műholdas televíziós részlegét, illetve az opciók között szerepel, hogy a Dish Networkkel egyesülne a részleg, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ennek azonban versenytorzító hatása lehet, így kérdéses, hogy jóváhagynák e a hatóságok. A hír hatására az AT&T 1 százalékot emelkedett piaczárás után, míg a Dish 4 százalékot.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Megkondult a lélekharang a brit királyi ház fölött

Megkondult a lélekharang a brit királyi ház fölött

A modern világ sokszor brutális eszközökkel számolt le a történelmi uralkodóházakkal, különösen elvesztett háborúk után. Bár az Egyesült Királyság most nem vesztett háborút, a brit királyi ház fölött is megkondult a lélekharang. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?