Hirdetés

Koronavírus és MNB-kamatdöntés a befektetői fókuszban

Csabai Károly, 2020. január 28., 11:29

Azt követően, hogy hétfőn mindkét tényező jelentősen rontott a kül-, illetve belföldi pénz- és tőkepiaci hangulaton. Az amerikai tőzsdék október óta nem látott mértékben estek, míg a forint immár sokadik történelmi mélypontjára zuhant. Míg a koronavírus kapcsán rövid távon nem várható javulás, a hazai fizetőeszköz szempontjából érdekes lehet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntése.

A koronavírussal kapcsolatos egészségügyi és gazdasági félelmek fokozódása miatt október óta nem látott mértékben zuhantak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 és a Dow Jones is 1,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 1,9 százalékot veszített az értékéből. A kínai tőzsde a holdújévre való tekintettel a héten zárva tart, így a koronavírus negatív hatását a koreai börze sínylette meg, a Kospi-index ma délelőtt több mint 3 százalékot esett. Ennél kisebb, de fél százalékot meghaladó mínuszban járt a tokiói részvénybarométer, csupán a hongkongi zöldellt. A hétfői eséseket korrigálták a piacok Európában a keddi kereskedés elején, s ugyanezt jelzik előre a határidős árfolyamok az Egyesült Államokban is.

Az olajárak immár hat napja csökkennek azon félelem hatására, hogy a koronavírus a világgazdasági növekedést lassíthatja, aminek következtében a folyékony arany iránti kereslet is mérséklődhet.

Hirdetés

Ami az „igazi” aranyat illeti, árfolyamára most nem az hatott, hogy problémák esetén sokan teszik át a sárga nemesfémbe a pénzeiket, hanem az, hogy a másik menedékeszköz, a dollár erősödött, a két eszköz ugyanis egymással ellentétesen szokott mozogni. Ennek ellenére kedd reggel, ha minimálisan is, de feljebb ment a jegyzése, 1580 dollár közelébe.

A forint az euróval szemben hétfőn újabb történelmi mélypontra (338,75) jutott. Így még érdekesebbnek tűnik, reagál-e erre az MNB ma összeülő Monetáris Tanácsa.

A koronavírus mellett kétségtelenül erre figyelhetnek ma a hazai befektetők, de azért lehetnek még más érdekességek is. Lássuk ezeket.

1. Koronavírus

Változatlanul ez a legfontosabb kockázat a pénz- és tőkepiacokon, ezért nyomott a hangulat, a befektetők ugyanis a koronavírus miatt gazdasági visszaesésre számítanak, emiatt a kockázatvállalási hajlandóságuk mérséklődött, ami leginkább a részvények keresletét vetheti vissza. Halvány reménysugarat jelenthet, hogy a jövőbeli volatilitást árazó VIX index alapján az opcióval kereskedők a rövidtávú kockázatokat magasabbnak tartják, mint a hosszúakat. Ám ez a megítélés a Susquehanna derivatív stratégája szerint egyáltalán nem ritka, csak nagyon rövid ideig szokott tartani, s általában azt vetíti előre, hogy az esésnek vége lehet. Erre utal az is, hogy amikor ez legutóbb, 2009-ben előfordult, egy semleges hét következett, majd egy hónappal később, már 1,7 százalékkal ment feljebb az S&P 500-index.

2. MNB-kamatdöntés

A Monetáris Tanács 14 órakor jelenti be a döntését, majd 15 órakor jelenik meg az indoklás, ami az utóbbi napok forintgyengülései miatt is már érdekesnek tűnt, az euróval szembeni 338,75-ös újabb, hétfőn elért történelmi mélypont csak fokozta a várakozást. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint a legfontosabb kérdés, hogy a döntéshozók a közleményben külön kitérnek-e a forintgyengülésre, de várakozásuk szerint ismét megerősítik, hogy az infláció alakulása élvez prioritást, és a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

A 2016 májusa óta 0,9 százalékos alapkamat emelése kizártnak tűnik, kérdés azonban, más módon szigorít-e a jegybank. Ilyennek tekinthető, hogy hétfőn tovább csökkentették a forintlikviditást nyújtó devizaswap-állományt, a múlt heti 38 milliárd után ezúttal 50 milliárddal.

3. Élet a Brexit után

Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint a január 31-ei kilépés és a 2020 vége közötti tizenegy hónap nem lesz elegendő ahhoz, hogy minden kereskedelmi kérdést tisztázzanak. Abból kiindulva, hogy a brit politikusok egymásnak ellentétes dolgokat mondanak, így nem tudni, mit szeretne a másik fél. Az sem világos, hogy az Egyesült Királyság a politikai és gazdasági unió elhagyásával az európai szociális és szabályozási modelltől is megszabadulna-e. Ha igen, akkor Barnier nehezen tartja elképzelhetőnek a szabad kereskedelmet, így ugyanis az áruk minősége és biztonsága nem lenne garantálva az unió polgáraiknak.

4. Gyenge német adatok

Az IFO-hangulatindex a várt 97 helyett 95,9 pont lett, míg a várakozásokra vonatkozó mutató értéke 94,8 helyett 92,9 pont. E mutatók alátámasztani látszanak az Európai Központi Bank laza monetáris politikájának létjogosultságát.

5. Zuhanó görög és az olasz kötvényhozamok

A görög 10 éves állampapíré 15 bázisponttal 1,16 százalékra csökkent, miután a brit Fitch Ratings egy kategóriával felminősítette azt, amely így már BB-besorolású. Az olasz államkötvény pedig a vasárnapi helyközi választás után erősödött, a 10 éves papír hozama 17 bázisponttal, 1,04 százalékra csökkent.

6. Felminősített OTP

Az amerikai S&P hitelminősítő a legnagyobb hazai bank rövid- és hosszú lejáratú hiteleinek BBB- besorolását tegnap BBB-re javította, stabil kilátás mellett, indoklása szerint ugyanis az OTP lehet a magyar bankrendszerben lezajlott fejlődések legnagyobb nyertese. A HSBC azonnal reagált, 600 forinttal, 16800 forintra vitte fel a most 14 300 alatt gazdát cserélő bankpapírok 12 hónapos célárfolyamát, továbbra is vételre ajánlja azokat.

7. Lengyelországban terjeszkedhet a Mol

A regionális energetikai magyar multi töltőállomásokat vehet – derült ki Ratatics Péter Parkietnek adott interjújából. A magyarországi operatív működéséért felelős ügyvezető igazgató szerint, ha a Lotos és a PKN Orlen egyesül, akkor kínálkoznak jó lehetőségek, egyelőre azonban néhány száz darabos mennyiségről lehet szó a Parkiet szerint. Ratatics hozzátette, hogy az idén nagyjából 200 millió dollár értékben hajthatnak végre organikus beruházásokat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?